Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Чи ризикне Зеленський розпустити Раду?

Чи ризикне Зеленський розпустити Раду?
Якщо Володимир Зеленський стає Президентом України, то він цілком може почати своє «правління» з фантастичного здавалося б кроку– розпустити Верховну Раду України (ВРУ) і провести дострокові парламентські вибори.

ЗАКОННІСТЬ

Частина 1, статті 90 Конституції України говорить, що «Повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання».

Це означає, що новий склад Ради набуває повноважень у день прийняття присяги, а не у день проведення голосування, чи встановлення результатів ЦВК.

Чи пам'ятаєте ви коли Парламент склав присягу? 27 листопада 2014 року. Далі, ст. 90 Конституції говорить, що «Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо:
1) протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції;
2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України;
3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися».

Читаємо ч. 3, ст. 90: «Повноваження Верховної Ради України не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України».

З урахуванням того, що присягу депутати приймали 27 листопада 2014 року, то останні півроку повноважень діючої ВР починають свій відлік від 28 травня 2019 року. То ж, якщо не будуть зволікати з прийняттям присяги і новообраний Президент прийме її у перші дні травня, тоді він матиме щонайменше 2 – 3 тижні аби всю цю справу «провернути».

ЕМОЦІЙНІСТЬ

Виникає питання: а чи є для цього законні підставі? Так. Є як мінімум дві причини, як про це пише журналіст Сергій Рахманін: «Теоретично можливо, що новообраний глава держави вступить на посаду в перших числах травня. Такім чином (при наявності бажання і відповідних юридичних підстав) у нього буде два-три тижні на те, щоб достроково припинити повноваження Ради».

Для швидкого розпуску Верховної Ради йому може стати у нагоді справа, яку розглядає київський Окружний адміністративний суд за позовом депутата Андрія Деркача, який звернувся з заявою з приводу: «...бездіяльності координаторів коаліції, які не забезпечили внесення кандидатури міністра охорони здоров'я».

Перед тим, як встановити ступінь відповідальності кураторів «більшості», Суд вважав за необхідне встановити сам факт існування коаліції, а тому ще 6 березня поточного року офіційно звернувся до Верховної Ради з вимогою надати підтвердження інформації про наявність Коаліції.

З офіційної заяви прес-служби ОАС: «Суд постановив витребувати у Верховної Ради, Апарату Верховної Ради, коаліції депутатських фракцій у парламенті відомості, станом на 28 лютого 2019 р із зазначенням прізвищ, імен, по батькові народних депутатів, що входять до складу коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді».

Суд зобов'язав надати документи (або письмові пояснення неможливості надання суду витребуваних доказів) до 12 березня. Відомо, що до сьогодні ані документи, ані пояснення не надані.

Отже, вважає журналіст Рахманін: «якщо відповідні документи не будуть надані, у суду буде привід встановити, що коаліція відсутня як мінімум з 28 лютого 2019 року. 30 днів (відповідно до Конституції – прим. авт.), відведені на формування нової, закінчилися наприкінці березня. Отже, у переможця президентських виборів, якщо він обіпреться на рішення ОАС, з'являться формальні підстави припинити повноваження ВР відразу після прийняття присяги».

Журналіст Дмитро Гордон, у ефірі одного з телеканалів підтримав таку думку і висловив власне бачення, як будуть розгортатися події: «У Зеленського можуть піти на дострокові місцеві вибори і провести їх влітку разом з достроковими виборами ВРУ». Правда будь-яких пояснень на підставі чого може це статися, Гордон не навів.

Якщо дострокові місцеві вибори це все ж більш фантастика ніж реальність, то дострокові ВРУ – цілком ймовірні...

ВИГІДНІСТЬ

У першу чергу Зеленському: він може розраховувати на те, що на фоні ейфорії його перемоги, народ активно проголосує і за партію «Слуга народу», що дозволить привести у нову Раду не тільки велику кількість прихильників, а й гарантувати втілення у життя проектів про які він раз по разу говорить все голосніше (і які будуть «мертвими» без підтримки Парламенту).

Не проти достроково «перезавантажити» ВРУ і Тимошенко, яка заявила про це у ефірі одного з телеканалів.

Не буде проти такого сценарію і Ляшко, який поки ще має шанси потрапити у ВРУ, а от що буде восени невідомо – на його нішу на електоральне поле зазіхають інші політичні проекти.

Ідею дострокового розпуску ВРУ підтримує і Юрій Бойко, який не бачить сенсу утримувати цих народних депутатів у «завойованих» кріслах: «Парламент не займається законопроектами щодо підтримки людей, зниження ціни на газ, розвитку економіки, які не заслуховує уряд. Верховна Рада повинна бути розпущена відразу після завершення президентських виборів, тому що вона недієздатна».

На підтримку Зеленського у ВРУ вже сьогодні утворено два нових об'єднання.

НЕ ВИГІДНІСТЬ

Зрозуміло, що є й противники. В першу чергу це партія БПП «Солідарність», яка має всі підстави вважати, що потрапити у новий склад ВРУ її шансі примарні. З добре поінформованих джерел (штаб Порошенко) відомо, що реальні результати їх кандидата у першому турі були 4,7% (решта «адміністративний ресурс», за відсутності якого прихід «Солідарності» у ВРУ неможливий).

Практично немає шансів на «новий склад» у партії «Народний фронт» – підтримка за межею статистичної похибки.

Будуть суттєві проблеми і у «Самопомічі» – там вже зараз прогнозують масштабний вихід з лав фракції, а загальний рейтинг Садового вказує, що межу в 5% партія сама не долає, а горшки з Гриценко він знову «побив».

Має примарні сподівання на нове скликання і «Опозиційна партія» Вілкула – розкол дав про себе знати, і якщо там так і не знайдуть шляхи порозуміння, то з цим крилом колишньої «Партії регіонів» ми таки попрощаємося.

Розтягнутість. Для того, аби позачергових виборів не сталося, чинна влада зробить все можливе аби максимум затягнути процедуру приведення до присяги нового президента. Хоча тут і є певні терміни, які прописані у Законі, але максимально-формальне затягування можливе.

Так ч.16, ст. 85 Закону України «Про вибори президента» встановлює: «Центральна виборча комісія на своєму засіданні на підставі протоколів окружних виборчих комісій про підсумки повторного голосування в межах відповідних територіальних виборчих округів не пізніш як на десятий день з дня повторного голосування встановлює та оголошує результати повторного голосування з виборів Президента України, про що складає протокол».

Т.т., рішення ЦВК по встановленню результатів повинна прийняти не пізніше 1 травня. А згідно з ч.1 ст. 87: «Президент України вступає на пост не пізніш як через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів», т.т., не пізніше 1 червня.

Якщо вдасться розтягнути процедуру передачі влади по максимальним термінам, тоді позачергові вибори не відбудуться.

Все, що стосується обрання нового складу ВРУ, це тема окремої розмови, яку ми почнемо з понеділка 22 квітня, а поки не забуваємо, що другий тур відбудеться 21 квітня, і що всіх нас чекає складний, але дуже відповідальний момент – голосування.

Шановні, ви не повинні забувати, що ми маємо не тільки обрати нового Президента, а й те, що ми вже довели, що голос кожного громадянина важливий. Що саме від нас з вами залежить влада, а не навпаки. Що ніхто не має права узурпувати право громадянина керувати державою.

ПЕРЕКОНЛИВІСТЬ

Всі балачки про те, що «Від нас нічого не залежить», що «Все вирішили без нас» були спростовані у першому турі, коли народ довів, що тільки він має всі права.

Про те що сталося 21 квітня влучно сказав колишній президент Грузії, екс-голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі: «Стався бунт населення проти статус-кво... Тепер нічого не буде як раніше! Те, що відбувається зараз – це навіть серйозніше, ніж Майдан. Тоді одні представники старих еліт замінили інших. Зараз люди не хочуть нікого з старих ... Володимир Зеленський – це біла дошка, на якій все можливо».

НЕПОХИТНІСТЬ

21 квітня це день коли ми маємо ще раз довести – народом не слід нехтувати, його думку слід поважати, з ним слід рахуватися. Не дайте можливості нікому знову спробувати поцупити наше право керувати державою. Давайте голосувати.

Не подобаються обидва кандидати – проголосуйте «проти обох»: поставте дві позначки – бюлетень буде вважатися недійсним, але Ваш голос не пропаде, ним не скористуються заради фальсифікації. Пам'ятайте про це!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон