Володимир Шелудько

Голова Херсонської обласної організації Партії Зелених України

Про долю рукотворних лісів Херсонщини

Про долю рукотворних лісів Херсонщини
Йдеться у відкритому листі голови Херсонської обласної організації Партії Зелених України Володимира Шелудько до керівників областіта до всіх херсонців, яким не байдуже що далі буде з нашими рукотворними лісами.

Посилання керманичів області про бажання створити на Херсонщині регіональний ландшафтний парк «Гілея», відповідно до наукового обґрунтуванням створення Регіонального ландшафтного парку (РЛП), викликає ряд запитань та сумнівів...

Хто з вас читав цей госпрозрахунковий науковий твір «Розробка наукового обґрунтування створення регіонального ландшафтного парку «Гілея» (Науковий керівник – д.б.н., проф. О.Є.Ходосовцев, замовник - Департамент екології та природних ресурсів ХОДА)?

Користуючись можливостями Інтернету я не зміг його знайти, є лише посилання що цей твір 27.06.2017 року отримав свідоцтво за №72519 про реєстрацію авторських прав науково-педагогічних працівників Херсонського Державного університету панів Ходосовцев О.Є., Мойсієнко І.І., Пилипенко І.О., Мальчикова Д.С., Пономарева А.А., Клименко В.М., Захарова М.Я., Дармостук В.В.

Певний подив викликав той факт, що цього ж числа, 27.06.2017 року практично цим же колективом було отримано свідоцтво №72518 про реєстрацію авторських прав науково-педагогічних працівників Херсонського Державного університету панів Ходосовцев О.Є., Мойсієнко І.І., Пилипенко І.О., Мальчикова Д.С., Пономарева А.А., Бойко М.Ф., Семоніна З.В., Наумович І.О. за виконання наукового твору «Наукове обґрунтування національного природного парку «Олешківські піски».

Думаю і ви здивуєтесь, бо сам парк створений відповідно до Указу президента України від 23 лютого 2010 року, а свідоцтво оформлено у 2017 році. Дисонанс, чи не так?

Вас не насторожує той факт, що Департамент екології ХОДА замовив науковий твір «Розробка наукового обґрунтування створення регіонального ландшафтного парку «Гілея» не у профільного Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролісомеліорації імені Г. М. Висоцького — провідної наукової установи України з питань лісівництва та агролісомеліорації, заснованої у 1929 році, фахівці якої по суті обґрунтували створення сучасного рукотворного лісу в піщаній пустелі, а у науковців державного університету, які скоріш за все тему ліса знають значно гірше?

Саме про вчених і робітників УкрНДІЛГу і написаний у 1973 році роман Миколи Зарудного «Гілея».

Щодо зонування території регіонального ландшафтного парку. На території регіональних ландшафтних парків з урахуванням природоохоронної, оздоровчої, наукової, рекреаційної, історико-культурної та інших цінностей природних комплексів та об'єктів, їх особливостей проводиться зонування з урахуванням вимог, встановлених для територій національних природних парків.

В законі "Про природно-заповідний фонд України" чітко прописано, що на території регіонального парку заборонено мисливство, та інша діяльність що може негативно вплинути на стан природних комплексів, для населення це випасання худоби, заготівля сіна, збирання грибів, тощо.

А можливо певну зацікавленість викликає дія пов'язана з видачею дозволів на спеціальне використання природних ресурсів, яка обумовлена статтею 9-1 Закону України Про природно – заповідний фонд України.

І знову довкола парку зросте соціальна напруга як це було при створенні Нижньодніпровського національного парку. Невже треба створювати нові осередки соціальної напруги, в час коли у людей і так проблем досхочу?

Регіональні ландшафтні (пейзажні) парки (РЛП) — окрема категорія територій і об'єктів природно-заповідного фонду Регіональний ландшафтний парк підкреслює природну своєрідність регіону, а також вказує на регіональний характер джерел фінансування діяльності РЛП.

В нашому випадку ХОДА та обласна рада декларують своє бажання допомогти утриматися обласному лісовому господарству, і планують створити РЛП «Гілея» в Нижньодніпровських лісах загальною орієнтовною площею 85 тис га, а це відповідно окремі юридичні особи, підприємства: Великокопанівське лісомисливське господарство; Голопристанське лісомисливське господарство; Цюрупинське лісомисливське господарство; Збур'ївське лісомисливське господарство та Корсунське лісництво Каховського лісового господарства без вилучення земель у користувачів. Підкреслюю, що створюваний РЛП також має стати юридичною особою. Як це поєднати?

Управління регіональними ландшафтними парками здійснюється їх спеціальними адміністраціями. До складу спеціальної адміністрації по управлінню територіями та об'єктами природно-заповідного фонду входять відповідні наукові підрозділи, служби охорони, екологічної освіти, господарського та іншого обслуговування.

Спеціальні адміністрації здійснюють управління територіями та об'єктами природно-заповідного фонду відповідно до положень про території та об'єкти природно-заповідного фонду і проектів організації територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

І тепер виникає ще питання: якщо управління здійснюють адміністрації, які будуть фінансуватися за рахунок обласного та/ або місцевих бюджетів, то що на цій же території буде робити персонал лісомисливських господарств на які покладено обов'язки лісова охорона та відродження лісу?

Фактично це буде дублювання повноважень. І ще, проект організації і розвитку парку буде коштувати не менше 6 млн. гривень, чи є відповідні джерела фінансування його розробки?

Щоб усунути певну недовіру стосовно РЛП, чи не краще буде поставити питання про ліквідацію лісомисливських підприємств державної власності, а їх повноваження покласти повністю на спеціальну адміністрацію підпорядковану Херсонській обласній раді?

Але ж про це, наскільки я розумію мова не йде, бо в обласному бюджеті відсутній профіцит, щоб забезпечити замість держави фінансування галузі і завдань покладених на РЛП в сумі 70-80 млн. гривень щорічно, і це в цінах поточного року.

Володимир ШЕЛУДЬКО
Голова Херсонської обласної організації
Партії Зелених України

Фото Віртуальний Херсон

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон