Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Де ви, сподівання на покращення?

Де ви, сподівання на покращення?
Ціни і виживання у «нових» економічних умовах від Арсенія Яценюка, ось головні питання, які сьогодні активно обговорюють українці.

Рік тому, нові керманичі держави йшли у владу під гаслами: «боротьба з корупцією», «підвищення рівня життя пересічних громадян».

Минув рік. Що зроблено? Дивимося на ділі. Здається, що «корупція» успішно... поборола владу, а «рівень життя»... пересічних громадян. У продовж року в ціні росло все: долар, енергоносії, комунальні послуги, продукти харчування... Стабільно-незмінними залишалися тільки зарплати та пенсії.

Наприкінці року минулого Прем'єр Яценюк та Президент Порошенко запевняли: все, ми дійшли межі падіння... далі настане стабілізація, а потім, нарешті, буде зростати «покращення»...

Та, перші два місяці нового року, принесли ще більші розчарування, і ще більш високі ціни.

Особливо боляче у 2014 році по кишенях «бив» долар, який подорожчав на 100%. Нагадаю: рік починали при ціні 8, закінчували 17 грн/дол. Саме ціна у 17 грн/дол., була закладена і у розрахунок бюджету-2015, а Яценюк стверджував, що це максимум. Виявилося ні. Тільки за півтора місяці 2015 вартість долара збільшилася ще на 120% – гіперінфляція.

Експерти ще минулого року не вірили Яценюку, більшість з них запевняли, що зростання долара слід чекати до рівня 26. Але, й їх найгірші прогнози виявилися натомість оптимістичними. Минулий банківський тиждень долар закінчив на позначці 28,80/29,70. У той час як обмінні пункти пропонували його по ціні вже 28,50/33,00. Чи межа це? Аналітики кажуть, що ні.

При цьому слід зазначити, що українці більш-менш спокійно «з'їли» підняття тарифів на газ, електрику. Усю їх увагу сконцентровано на іншому питанні – зовнішній ворог та дії із використанням зброї на Сході України.

На фоні стрімкого падіння курсу долара у січні – лютому цього року, в Україні відбувалися складі переговори із Міжнародним валютним фондом, як основним кредитором держави, про нові запозичення. Перемовини закінчилися тим, що у МВФ запевнили, що вони готові дати гроші. Добре, але, на яких умовах? Саме про це у продовж всього процесу переговорів Уряд мовчав.

Ще до закінчення переговорів експерти неодноразово висували припущення, що у першу чергу гроші дадуть на умовах підвищення цін та тарифів для населення. Так і сталося.

В останній робочий день минулого тижня Український уряд почав «радувати» своїх громадян. Ціни на електрику будуть підняті на 40%.

Те, як пан Яценюк та його уряд, і керівництво України в цілому турбуються про добробут народу, стало видно з повідомлень ЗМІ, які із посиланням на журнал «Фокус» розповсюджували заяву Міністра енергетики й вугільної промисловості України Володимира Демчишина.

З 1 березня 2015 року наш доблесний уряд підготував нам чергове підвищення ціни на електроенергію.

Вже через тиждень, відповідно до домовленостей між Кабінетом Міністрів України та МВФ, для населення тарифи на електроенергію будуть підняті у середньому на 40%.

Час готуватися. Запасатися свічками, смолоскипами, скіпами і згадувати, як наші предки лягали спати з курами, а просиналися із півнями.

Газ різко подорожчає. На електриці Уряд не зупинився. Вже у квітні місяці українцям слід чекати різкого підвищення тарифів на газ.

Як заявив той же міністр енергетики й вугільної промисловості України Володимир Демчишин, відповідно до результатів переговорів, які провів уряд Арсенія Яценюка з Міжнародним валютним фондом, з 1 квітня 2015 року ціна на газ для населення, у випадку споживання не більш 200 куб. м на місяць, складе 3 600 гривень за тис. куб. м (і це все одно поки тільки не більш як 50% від орієнтовної ринкової ціни). Якщо ж споживач «переберете» відведені ліміти, то ціна буде піднята ще на 96%, і складе 7,1 тис. грн.

Наступна зима (якщо вона буде морозною), може для більшості населення України виявитися останньою.

Як порахували експерти, у період морозів цього ліміту вистачить на «опалення» квартиру середньої площі, при температурі – 6 – 8 С; підігріву воду для ванни (1 раз на 2 тижні) та на миття посуду (1 раз на 3 дні), не більше.

Нагадаю також, що у результаті переговорів досягнуто домовленість про те, що Україна буде одержувати гроші лише у тому випадку, якщо вона гарантує, що починаючи з 2017 року Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» буде мати бездефіцитний бюджет. Із чого слід зробити висновок, що у продовж 2015 – 2016 років, нам варто очікувати ще підвищення цін на газ не менш ніж на 50%. Хоча, відсоток цілком може зрости, адже ми не знаємо якою була базова облікова ставка курсу долара. Якщо 17, то тоді це на 50, а всі 150%.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, ще на початку лютого натякнув, що у результаті проведених переговорів держава, для того, щоб одержати черговий кредит піде на умови МВФ, і буде піднімати ціни на газ. Правда тоді мова йшла про «планове» і «рівне» підняття ціни у продовж 2 років.

Повинен відзначити, що експерти вже тоді говорили, що заява Яценюка це не більш ніж політичний виверт. МВФ не буде чекати так довго, і ціни будуть піднімати більш кардинально, а заява Яценюка не більш ніж політичний хід.

Чим були обумовлені такі заяви? У першу чергу суто психологічними мотивами. Заява, що «будемо піднімати, але не одразу» – підготувала аудиторію до самого факту, що ціни будуть підвищені. Потім йде заява Демчишина, про «різке підвищення» – і начебто не так помітно розходження між декларованим і тим, що є на ділі.

Крім того, стало відомо те, про що раніше мовчав Яценюк. Вже у січні, під час першого раунду переговорів, мова йшла про те, що ціни будуть підняті до рівня цін на імпортний газ, які на даний момент становлять близько 300 дол. за тисячу кубометрів.

Комуналка не залишиться у стороні. У найближчі пару місяців нам варто очікувати ще одного підвищення цін, цього разу на комунальні послуги. Якого саме підвищення слід чекати, урядовці поки мовчать.

Підвищенню цін – меж немає. Уряд Яценюка не переставав минулої п'ятниці «радувати» Українців.

Відведений МВФ «технічний» термін у один місяць, для введення у дію всіх обіцянок України, стосовно підвищення цін для одержання реальних грошей, у рамках кредитної програми – пролетить непомітно, і за цей час потрібно встигнути багато чого. От і взялися чиновники втілювати задумане у життя. От і «поливали» наші голови дурними звістками.

Не встигли озвучити цифру у 280%, а саме на стільки підніметься ціна на газ для громадян України, як Наталія Яресько, Міністр фінансів заявила: «Це не межа».

Спочатку м'який шок – «Будемо підвищувати», але із запевненнями, що не різко. Потім – «Підвищення ціни на 280%». Далі, поки народ не встигнув отямитися, новий удар: «Підвищення ціни на газ для населення на 280% не кінцевий варіант».

Паралельно Яресько знову заговорила про те, що Уряд виділяє 12,5 мільярдів гривень на субсидії. Правда, тепер, загальна цифра звучить трохи по-іншому. З урахуванням раніше виділених грошей, загальна сума бюджету-2015, яку планують направити на виплату субсидій, може скласти 24 млрд гривень.

Але, немає відповіді на головне питання: на яку кількість громадян реально цих грошей вистачить? Скільки людей тепер, у наслідок майже одночасного підвищення цін на електроенергію, газ, ЖКГ та подальшого різкого падіння курсу дол/грн, можуть розраховувати на одержання субсидій реально? Чи всім вистачить виділених грошей?

Чи вистачить субсидій для всіх? У результаті переговорів було підписано ряд угод. Про їх суть Яценюк довгий час завзято мовчав. На всі питання, що стоїть за тим, що МВФ, за різною інформацією готовий дати Україні від 12,5 до 50 мільярдів доларів у продовж найближчих 4 років, ані Яценюк, ані члени Кабміну не давали жодної конкретної відповіді. Усі півтора місяця, поки йшли переговори, уряд або мовчав, або робив вигляд, що запитання не до нього.

Не випадково, що така поведінка міністрів спровокувала скандал у Верховній раді: на засідання профільних комітетів міністри або не приходили взагалі, або присилали начальників окремих управлінь (навіть не своїх заступників), які не могли відповісти на жодне питання.

Уряд озвучив кроки. Чому? А тому, що МВФ не випадково взяв «технічну» паузу в 1 місяць. В Україні це озвучене як «необхідність ухвалення рішення Радою директорів». Правда ж, у іншому. З коментарів високопоставлених чиновників МВФ, які майже не поширював український медійний простір, витікає, що мова йде про те, що у Яценюка є місяць для того, щоб почати діяти. Інакше грошей він не одержить, незважаючи на всі домовленості. Невипадково представники переговорників, з боку МВФ, заявили, що тепер хід за Україною, яка повинна розпочати втілювати у життя зобов'язання, які вона взяла на себе.

Тарифи будуть підніматися «шоково». Ні про які розстрочки мова не тільки не йде, але й не йшла. Усі заяви Яценюка, що «ми будемо піднімати тарифи планово» і «вони не будуть бити боляче», не більш ніж політичні заяви, для тієї частини населення, яка не розуміє про що мова йде.

Що ж стосується заяви Яценюка, що всі «нужденні» «можуть спати» спокійно, що Уряд заклав дуже багато грошей у систему надання субсидій, то й це сьогодні не відповідає істині.

Минулого тижня, в інтерв'ю для ЗМІ, один з Міністрів просто «підставив» прем'єра розповівши, що ті 12,5 мільйонів гривень, а зовсім не доларів, як про це говорили окремі політики від партії влади, були розраховані, по-перше, на курс долара у 15,00/17,00. Найпростіший перерахунок показує, що «грошей» за півтора місяці стало у 2 рази «менше», ніж було на початку січня.

Та, головне не у цьому. Розрахунок був все ж на те, що піднімати тарифи будуть все ж більш-менш повільно, і тільки по одній позиції. Уряд порахував, що в рамках «субсидійного» коридору опиниться від 1,2 до 1,5 мільйонів громадян.

Ситуація змінилася кардинально. У зв'язку з тим, що піднімати ціни та тарифи будуть відразу на газ, електроенергію та комунальні послуги, то виходить, що у черзі за субсидіями можуть шокуватися від 4,5 до 5,5 мільйонів громадян України.

Що ж у результаті? До падіння «собівартості» грошей, що виділялися на субсидії на 50%, за рахунок валютної різниці, слід додати ще й різке збільшення загальної кількості нужденних.

От і виходить, що на допомогу, у повному обсязі від потреб, тепер може розраховувати тільки кожний 7 – 10-й громадянин України з тих, кому допомога буде потрібна.

Збільшити обсяг субсидій уряду не дозволить відсутність грошей. 12,5 млрд. грн, це, у сьогоднішньому курсі, 0,403%, від суми всієї очікуваної цього року «допомоги» у доларовому еквіваленті. 60%, які залишилися, будуть витрачені на повернення кредитів тому ж МВФ, по раніше взятих запозиченнях, решта піде на поточне утримання держави, тобто на «проїдання».

Отже, ні про який «розвиток», про що так «красиво» розповідав пан Прем'єр, мова йти не може навіть теоретично. Де ж перспектива повернення боргу, якщо виробництво знову не будуть розвивати?

Ціни будуть рости! А субсидії? З кожним днем стають все більш відомі нюанси переговорів із МВФ та умови на яких було підписано домовленості. Отже, підвищення для громадян тарифів на: газ, світло та комунальні послуги, це ті самі зобов'язання, які взяв Уряд Яценюка від імені громадян України, забувши при цьому запитати у них самих: а хочуть вони цього?

Давня приказка про те, що «Диявол криється в дріб'язках», сьогодні для України стає усе більш й більш актуальною. Те, про що Уряд мовчав більш як півтора місяці, весь період ведення переговорів із МВФ, сьогодні стає все більш відомим. Куди подітися? Прагнеш грошей – виконуй зобов'язання.

Отже, щоб одержати черговий кредит, у рамках нової програми співробітництва між Україною й МВФ, яка розрахована на 4 роки, Україна починає виконувати зобов'язання: підняття цін, до ринково обумовлених, по основних напрямках: електроенергія, газ, комунальні послуги.

Що ховається за словом «різке» підвищення цін «розсекретила» Міністр фінансів України Наталія Яресько, яка минулої п'ятниці відкрила, вільно або мимоволі, таємничу завісу над тем, а скільки ж це буде нам коштує у реальному житті.

Наталія Яресько заявила, що у результаті переговорів із МВФ, умови, які є обов'язковим для того, що між двома структурами запрацює нова програма фінансування, є те, що громадянам України буде підвищено ціну на газ на 280%, на тепло – на 66%. Крім того, у цей же період будуть підняті ціни на комунальні послуги.

У результаті таких дій Уряду, потреба у субсидіях серед громадян України різко зросте з 1 до 5 мільйонів людей. У результаті інфляції, і поняття курсу долара, на реальні субсидії можуть дочекатися далеко не всі нужденні. Держава не має на це більше бюджетних коштів.

«Насамперед, рівень самого підвищення ми не можемо зараз сказати, тому що це, насамперед, є рішення НКРЕ, яке є незалежним регулятором. Очевидно, що є передбачення у програмі (співробітництва із МВФ, - авт.), але воно не є кінцевим варіантом. Тобто, конкретно, скільки це буде, я не можу сказати», - розповіла Яресько.

Отже. Дві основні складові одержання субсидій: розмір і обсяг, не знає сама держава.

Про яке «покращення» життя йде мова, особисто для мене залишається загадкою...

Сергей ОСОЛОДКИН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон