Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Чого чекати після виборів, - наступних виборів?

Чого чекати після виборів, - наступних виборів?
На фоні того, що всі політичні сили клянуться одна одній у розумінні і підтримці, вже зараз видно, що у «товаришів» із дружбою не складається...

Ще у ніч підрахунку голосів, коли тільки оголосили результати всього лише «опитування», у пропрезидентській команді заявили, що вони приготували Коаліційну угоду.

А вже у минулий вівторок стали з'являтися повідомлення, що «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» та «Самопоміч» ведуть переговори про утворення Коаліції, і що всі готові її підписати... Дивно чи не так? А де ж «Батьківщина»?

Ще більше непорозуміння викликала заява Садового, лідера «Самопомічі», про те, що його політична сила ніякі переговори не веде. Так, він підтвердив, що йому телефонував Прем'єр, і запрошував на розмову Президент, але офіційні перемовини він не веде.

Трохи пізніше з'явилася інформація, що до Коаліційної Угоди запросять і «Батьківщину» (невже голосів не дорахувалися).

Наступний день приніс ще більш вражаючу інформацію: до укладання Угоди готові запросити й «радикального» Ляшка. І це при тому, що ще буквально за два дні до цього дехто з «пропрезидентських» говорив, що він ніколи з «підарастами» справи мати не буде...

Прем'єр Яценюк презентує свою Коаліційну угоду, і заявляє, що Президент тут ні до чого, що Угода це виключна справа ВРУ. А Угоду повинна готувати його сила, адже саме вона набирала максимум голосів у загальнодержавному виборчому окрузі! І на наостанок сказав відкрити текстом: «А отже, лідер має бути Прем'єром!» МАЄ! Чого б це такі заяви? А може тому, що в Адміністрації вже натякнули, що там бачать у кріслі Прем'єр-міністра зовсім іншу особу, а не пана Яценюка.

А по кулуарах гуляють інші чутки: сьогоднішній Спікер ради своєї посади також не утримає. От тобі й маєш.

У Президентській Угоді прописано, що у разі якщо ВРУ приймає інший бюджет (не той який подає КМУ), то це означає пряму відставку всього скалу КМУ. Уявляєте, як беруть за ... горло. Спробуй ворухнутися. Виходить, що якщо прийняти бюджет хоч на 10 копійок більший ніж запропонував Уряд – все, у відставку. Фактично у такий спосіб КМУ беруть у «їжачкові рукавиці», і він стає повністю залежним від волі Президента, якщо йому вдасться назбирати у Раді бодай ситуативні 226 голосів.

То де ж лад у товаришів, коли вони вже сьогодні готові на все, аби займатися врегулюванням власних «амбіцій».

А як вам розмите формулювання про те, що партії відмовляються від квот, і до складу Уряду будуть включати виключно професіоналів? Що це означає? Адже кожен вправі бачити власне розуміння терміну «професіонал». Таке поняття має назву «оціночне судження», за це навіть відповідальності у законодавстві немає. «Оціночні судження» навіть спростованню через Суд не підлягають...

ЦВК ще не встановило результати, а вже зараз можна припустити, що «друзі» по новій Коаліції із великим складнощами можуть відсидіти відведений їм законний... рік.

Відповідно до ст. 90 Конституції України, в редакції Закону № 742-VII від 21.02.2014 говорить: «Повноваження Верховної Ради України, що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення Президентом України повноважень Верховної Ради України попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання».

У п'ятницю надвечір стало відомо, що Коаліційну Угоду будуть «складати» три партії: «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» і «Самопоміч». Як бачимо мова ані про «батьківщину», ані про «радикальну партію» взагалі не ведеться.

Кандидат у народні депутати від партії «Блок Петра Порошенка», віце-прем'єр Володимир Гройсман заявив: «Блок Петра Порошенко» открыт для других демократических сил в контексте объединения с ними в коалицию, в том числе с партией «Батькивщина» и с Радикальной партией. Это те политические силы, которых избрал украинский народ и мы абсолютно едины в том, чтобы создать крепкое проевропейское реформаторское большинство, поскольку оно нам очень необходимо».

А де ж участь ще щонайменше 225 народних депутатів-мажоритарників, яких також обрав народ, і які є його представниками? Невже мажоритарникв почнуть рядами «заганяти» у якусь окрему фракцію? Чи «запросять» відповідним чином до участі у Коаліції?

Лідер партії «Блок Петра Порошенко» Юрій Луценко повідомив, що під час засідання, у п'ятницю, за участі у т.ч. й Президента була сформована трійка, яка буде вести перемовини по створенню Коаліції – Ю.Луценко, В.Гройсман и В. Ковальчук: «Буквально после нашего брифинга мы отправляемся в Верховную Раду для встреч со своими партнерами по коалиции».

Чого ж чекати? Парламент ще не почав працювати, а вже вирують такі пристрасті? Виходячи із слів пана Гройсмана – пропрезидентська сила все ж буде «тягнути» ковдру на себе? Що ж нас чекає? Невже жовтень 2015?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон