Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

З кого ж херсонцям вибирати?

З кого ж херсонцям вибирати?
Виборча кампанія на Херсонщині на фінішній прямій, дні до голосування рахуємо вже одиницями. Тож, настав час задуматися – за кого голосувати та якими повинні бути критерії відбору?

Хтось обирає за віком, хтось за статтю. Комусь більше до вподоби зачіска, хтось віддає перевагу політичній силі, яку представляє кандидат. У кожного власні підходи. Результати опитування, яке ми провели цими днями серед мешканців Херсона, показали, що абсолютна меншість виборців цікавляться «Програмою» з якою кандидати - мажоритарники йдуть у Раду. Тільки 18% опитаних сказали, що вони чули про те, що кандидат повинен мати «Програму», і тільки 2,1% читали програму бодай одного з них.

Нагадаю, що 60,4% кандидатів по ОВК йдуть як самовисуванці. З чим йдуть?

«Програми» умовно можна поділити на три категорії:
– популістські заяви, які були написані на вимогу Закону «Про вибори народних депутатів» (щось, а писати треба);
– списані один у одного (плагіат);
– те, що хоче виборець.

На наше прохання група експертів, до складу якої, для «чистоти» висновків, входили й ті, які не живуть і не працюють у Херсоні та області, оцінила частину «Програм» кандидатів у народні депутати України по 182 виборчому округу (м. Херсон).

Критерії оцінювання: результати опитування, які були проведені на вулицях Херсона (ми не претендуємо на науковість); згадування у ЗМІ (як місцевих так і загальноукраїнських); сама Програма (сайт ЦВК).

Загальний висновок експертів: більшість кандидатів не уявляє як працює Верховна Рада; не розуміє завдань, які стоять перед депутатами; не знає обов'язків народного депутата і того, що взагалі він робить «під куполом» на Грушевського. В усіх опрацьованих «Програмах» експерти знайшли заяви, які були ідентифіковані ними як політична реклама. 60% «Програм» є декларативними і не містять конкретики.

На час проведення аналізу у 182 ОВО було зареєстровано 20 кандидатів (на час публікації звіту – 16). Для оцінювання було відібрано 7 кандидатів. Всі вони є представниками різних політичних сил; мають різний рівень «первинної упізнаваності»; про них «говорять»; вони згадуються у результатах інших соціологічних досліджень; їх згадують у своїх повідомленнях ЗМІ.

Базилев Олександр Володимирович, 38 років, фізична особа-підприємець, член «Української республіканської партії», її висуванець.

Впізнаваність прізвища – 0%. До дня реєстрації про Олександра Володимировича не чули навіть місцеві експерти та фахівці. Жодного разу не брав участь у виборчих кампаніях. Не був поміченим серед: «благодійників», «меценатів», «громадських» діячів. Як же він з'явився?

Віктор Орлов, політичний експерт-консультант, громадська організація «Ми – за чесні вибори»: «Скоріш за все партія вирішила, що вона повинна «засвітитися» у виборчому процесі, а тут знайшлася людина, яка, мабуть, не пошкодувала певної суми грошей і внесла за себе заставу. Звичайно, я цього не стверджую, але на таку думку наштовхують факти. Означена партія по всій Україні висунула всього 5 кандидатів, і тільки у мажоритарних округах. Вона не має жодного представника у жодній комісії, навіть у ЦВК».

Що ж стосується «Програми» кандидата, то її експерти визначили як «твір» учня середньої школи на тему «Патріотичне виховання». Система «Антиплагіат» оцінила її як оригінальну на 97% (досить високий рівень). Але, по-суті виборець там навряд чи знайде для себе щось оригінальне. Слова...

Щодо шансів на перемогу, то наші експерти поставили кандидата у кінець списку. За прогнозами аналітиків, кандидат не має шансів набрати більше 1% голосів, з тих, хто підтримує конкретну політичну силу.

Гірін Владлен Наумович, 47 років, безпартійний, самовисуванець, директор ТОВ «ПМК №19».

Упізнаність прізвища – 89%. Ідентифікація із виборами – 25,9%. Людина відома у Херсоні – за останні 15 років не пропустив жодних виборів. Але жодного мандата так і не отримав. Підприємець він відомий, а от у політиці... щось не складається. Ніяк не може переконати Херсонців, що він гідний представляти їх інтереси. Чому? Можливо відповідь криється у «Програми»? Експерти нарахували в ній 218 слів (найкоротша з усіх), які розміщені на 38 рядках та розформатовані у 24 абзаци.

Система «Антиплагіат» знайшла 24 збіги (є рядки навіть із Програми Петра Порошенка). Кандидат жодного разу не вказав на те, де й як він збирається проявляти себе; що буде робити для Херсона; жодної згадування «місцевого рівня».

На думку експертів, Владлен Наумович, на фоні інших, може без сумніву претендувати на... першу п'ятірку.

Одарченко Юрій Віталійович, йому 54, він діючий нардеп, у раду балотується від ВО «Батьківщина».

Упізнаність прізвища кандидат – 100%. Ідентифікація із містом та областю – 100%. 22,5% опитаних й до сьогодні вважають, що Юрій Віталійович керує ОДА. Його приналежність до певної політичної сили ідентифікують 68,1% опитаних. 29,6% - «упізнають» його як людину, «яка сказала щось добре про Гітлера».

І до сьогодні панові Одарченко згадують його недолуге висловлювання під час святкування Дня Перемоги, 9 травня, 2014 року, у Херсоні, яке призвело до гучного політичного скандалу, про що повідомили більшість Українських ЗМІ.

Що ж стосується «Програми», то система «Антиплагіат» показала, що її оригінальність складає тільки 54%. Система відшукала 25 посилань на інші джерела. «Програма» містить дослівне цитування інших кандидатів у народні депутати, як від ВО «Батьківщина», так й інших політичних сил...

На думку Сергія Ковальова, експерта юриста, управляючого партнера юридичної фірми «Ковальов і партнери», окремі висловлювання декларативні, які не мають під собою законного підґрунтя: «У Програмі є рядок: «Ми приймемо Закон «Про люстрацію», який дозволить провести реальне очищення не лише органів влади, але й депутатського корпусу». Так може стверджувати тільки людина, яка дуже далека від розуміння Закону. «Депутатський корпус» не можна «люструвати». Депутатів – обирають, а не призначають. Депутати не підпадають під дію цього Закону через те, що їм висловлює вотум довіри народ. Право обирати закріплене Конституцією України. Відкликати – можна, і про це йдеться у законодавстві, але це можна зробити тільки законним шляхом».

У «Програмі» Юрій Віталійович повертається до своєї «улюбленої» теми – «оборона»: «Я продовжу будувати оборону Херсонщини: лише потужна мережа захисних споруд здатна усунути загрозу агресії з боку АРК. Ми не допустимо, щоб війна прийшла на наші землі. Але остаточно проблема буде вирішена лише після неминучого звільнення Криму від російської окупації».

Здається, пан Одарченко так і не зрозумів, що ця тема не сприймається сьогодні у Херсоні, і за що його неодноразово критикували не тільки місцеві, але й загальнодержавні ЗМІ. Це та сама «проблема», яка «коштувала» йому крісла Голови ОДА. Він сам неодноразово заявляв, що пішов з посади через те, що Порошенко не зголосився оголосити Херсонщину військовою територією.

Експерти вважають, що ще одна «проблема», яку виніс у «Програму» кандидат «Буде поставлено крапку в вирішенні питання безпритульних тварин в Херсоні. Вони зникнуть з наших вулиць і перестануть бути загрозою для херсонців та їх дітей», - занадто дріб'язкова у форматі Парламенту України. Це питання місцевої влади. Зрозуміло, що ВРУ не буде займатися безпритульними тваринами у Херсоні. Якби це питання піднімалося на рівні загальнодержавному: притулки, стерилізація і т.п., а так не більш ніж популістська заява. Вирішити це питання складно, і для цього, вважають експерти, потрібно «змінити ставлення громадян до суті проблеми».
В цілому експерти відзначили, що «Програма», як для людини яка є депутатом вже кількох скликань: рихла, неперспективна, загальна, декларативна і відірвана від реального розуміння того, що повинен робити народний депутат.

На думку експертів, враховуючи приналежність кандидата до ВО «Батьківщина» - він може розраховувати на сегментарну підтримку електорального поля, що без сумніву дасть йому можливість увійти до першої п'ятірки фіналістів.

Семененко Павло Борисович, наймолодший кандидат на цьому окрузі, йому немає й 30 років. Він член КПУ, працює завідуючим відділом у Херсонському обласному комітет Комуністичної партії України, яка й висунула його кандидатом.

Упізнаність прізвища – 14,6%, хоча більшість опитаних так і не змогли назвати місце його робити, або посаду.

Він відомий серед молоді, яка підтримує Комуністичну ідею, адже є обласним ватажком комсомольців. Займає досить актину позицію. Часто згадується у місцевих ЗМІ.

Головним плюсом цього кандидата по 182 округу вважає журналіст-політолог Ольга Володимирова: «Є його приналежність до Комуністичної партії України. Скоріш за все саме на голоси прихильників цієї політичної сили і розраховує кандидат. Можу з упевненістю говорити, що ті, хто будуть підтримувати КПУ, як політичну силу – віддаватимуть голоси й за цього кандидата». Чи дасть це йому змогу перемогти? Жоден з експертів не висловився із цього приводу ствердно, але всі, враховуючи загальну ситуацію – поставили його у п'ятірку.

Що ж стосується «Програми», то у Семененка, вона цілком перекликається із програмою Комуністичної партії України. Ольга Володимирова: «Це не дивно. Він є висуванцем політичної сили, яка ще до початку виборів публічно заявляла, що всі її кандидати-мажоритарний будуть йоти у ВРУ з програмними засадами КПУ».

Співаковський Олександр Володимирович, 57 років, перший проректор Херсонського державного університету, член партії «Блок Петра Порошенка», від якої його висунуто кандидатом.

Упізнаності прізвища кандидата – 12,3%. Ідентифікація прізвища з діяльністю – 2,3%. Більшості опитаних прізвище зараз нічого не говорить, хоча, свого часу, Олександр Володимирович, недовго, був навіть заступником Голови ОДА (за часів Ющенка).

Що стосується «Програми» кандидата, то експерти відзначили, що за формою вона нагадує шкільний твір на тему «Що б могло бути?». Що ж стосується змісту, то хоч вона й написана грамотно, але занадто вичурно. Експерти схилилися до думки, що її буде складно сприймати пересічним громадянам.

Найбільше експертів зацікавила ситуація, яка склалася навколо цього кандидата. Після того, як вже було проаналізовано вибірку, на сайті ЦВК з'явилося повідомлення, що у 182 ОВО з реєстрації знялися одразу 4 кандидати. Двоє з них: Вінник Максим Олександрович та Соловейко Олександр В'ячеславович – обидва працюють у Херсонському державному університеті, де кандидат є Першим проректором.

Цікаво, що обидва кандидати написали заяву про відмову балотуватися у один день – 14.10.2014. Що це: випадковість, збіг обставин, а можливо щось інше?

Що ж стосується «результативності» цього кандидата, то експерти вважають, що його шанси примарні. Він може розраховувати тільки на голоси тих, хто буде відшукувати у списках мажоритарників представника певної політичної сили. Скоріш за все саме на це й зроблено ставку, адже власного ресурсу «упізнаності» кандидату вистачає лише на другий десяток. За рахунок імені Президента, він може розраховувати на те, що опиниться у першій десятці, скоріш за все на 5 – 8 позиціях.

Яценко Андрій Анатолійович, 53 роки, директор Державного архіву Херсонської області, безпартійний, самовисуванець.

Упізнаність прізвища – 48,1%. Ідентифікація із кандидатством – 3,8%. Ідентифікація за посадою – 0%. Більшість із опитаних пам'ятають його або по посаді заступника Голови ОДА з гуманітарних питань, або як начальника обласного управління освіти.

«Програму» кандидата експерти оцінили як добротний літературний твір. Хоча, всі відзначили, що це єдина «Програма», яка містить пряму законотворчу обіцянку: «Я доб'юсь прийняття змін і доповнень в наступних 10 законах України: «Про Збройні Сили України»; «Про освіту»; «Про прокуратуру»; «Про судочинство та судову систему України»; «Про міліцію»; «Про культуру»; «Про фізкультуру і спорт»; «Про охорону здоров'я»; «Про суднобудування та судноремонт»; «Про державну службу». Це першочергові завдання».

За оцінками експертів Андрій Анатолійович може розраховувати на місце у першій десятці.

Так думають експерти, як думають виборці – дізнаємося за тиждень...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон