Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Коровай, коровай – кого хочеш обирай…

Коровай, коровай – кого хочеш обирай…
До дня голосування по дострокових виборах нового складу Верховної Ради України залишилося рівно 4 тижні. Можна говорити, що вибори «вийшли» на новий етап – ведення рекламно-агітаційної кампанії.

Минулого тижня, 25 вересня, партії та самовисуванці зробили останній крок на шляху висування: о півночі Центральна виборча комісія (ЦВК) припинила прийом документи від суб'єктів виборчого права щодо висування кандидатів на позачергових парламентських виборах, які відбудуться в Україні 26 жовтня.

До півночі вівторка, 30 вересня, у ЦВК є час для того, аби зареєструвати всіх суб'єктів, які встигли вчасно подати документи та виправити помилки.

Що стосується мажоритарних округів, то тут картина поки що не однозначна, а от для партій все вже точно закінчилося.

До 25 вересня, про свою участь у виборчому процесі заявили 52 партії та 4 фракції, які зареєстровані у Апараті ВРУ.

Всього до участі у голосуванні поки допущено 29 партійних списків.

Довідково
Відповідно до офіційної інформації з сайту ЦВК, є ще дві партії: «Партія Пенсіонерів України» та «Патріотична партія України», які подали свої документи, а їх надходження у ЦВК зареєстровано, хоча самої реєстрації ці списки поки що не пройшли. Якщо ЦВК зареєструє списки й цих двох партій, то тоді, у бюлетень для голосування, буде включено 31 партію.

Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України», у ніч проти суботи, шляхом жеребкування, ЦВК визначила у якій послідовності партії будуть стояти у виборчому бюлетені, кольору слонової кості:

№ 1 – «Радикальна партія Олега Ляшко»;

№ 2 – «Солідарність жінок України»;

№ 3 – «Інтернет партія»;

№ 4 – «Опозиційний блок»;

№ 5 – «Народний фронт»;

№ 6 – «5.10»;

№ 7 – Всеукраїнське аграрне об'єднання «Заступ»;

№ 8 – «Відродження»;

№ 9 – «Нова політика»;

№ 10 – «Єдина Країна»;

№ 11 – «Сила людей»;

№ 12 – ВО «Свобода»;

№ 13 – «Національна демократична партія України»;

№ 14 – «Комуністична партія України»;

№ 15 – «Об'єднання «Самопоміч»;

№ 16 – Всеукраїнське політичне об'єднання «Україна – єдина країна»;

№ 17 – «Правий сектор»;

№ 18 – «Україна майбутнього»;

№ 19 – «Ліберальна партія України»;

№ 20 – «Партія Зелених України»;

№ 21 – «Зелена планета»;

№ 22 – «Блок Петра Порошенко»;

№ 23 – «Сила и честь»;

№ 24 – «Конгрес українських націоналістів»;

№ 25 – Партія Сергія Тігіпко «Сильна Україна»;

№ 26 – Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина»;

№ 27 – «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)»;

№ 28 – «Блок лівих сил України»;

№ 29 – «Громадянський рух України».

Саме ці партії висунули свої виборчі списки, у яких на даний час зареєстровано 3 125 кандидатів. В середньому на кожне окреме місце претендує по 15 осіб.

Довідково
Цього разу позачергові вибори, відповідно до рішення ЦВК будуть проведені не по 225 округах, а тільки по 213 (у зв'язку із тимчасовою окупацією території АРК та міста Севастополя, там виборчі округи не утворювалися).

Ряд партій – суб'єктів виборчого процесу, не висунули списки, але мають висуванців у одномандатних виборчих округах (таких партій 11).

Остаточна реєстрація кандидатів у одномандатних виборчих округах ще не завершена, а тому назвати повний список цих партій поки немає можливості.

Довідково
Станом на 29.09.14р. ЦВК зареєструвала 888 кандидатів-мажоритарників, які були висунуті партіями.

Крім того, слід зазначити, що серед партій є й такі, які не висунули своїх представників ні у загальнодержавному виборчому окрузі (списками), ні у одномандатних виборчих округах (мажоритарникі). Вони тільки скористалися наданим їм правом, і взяли участь у формуванні окружних виборчих комісій (таких партій 2).

При цьому є ряд партій: «Патріотична партія України», «Соціально-Християнська Партія», Політична партія «Справедлива Україна», Політична партія «СПІЛЬНА ДІЯ», «Українська республіканська партія», Політична партія «Твоя Україна», Політична партія «Контроль. Порядок. Справедливість», які заявили про свою учать у виборчому процесі, але не подали ані кандидатів у ОВК, ані висунули жодного кандидата. Чому? Відповідь зрозуміла: для того, аби потім мати можливість заявляти, що вони брали участь у виборчому процесі, що буде по суті правдою, а по змісту – профанацією.

Довідково
Відповідно до чинного законодавства у зв'язку із тим, що ці вибори дострокові, участь у формуванні ОВК мали право брати тільки ті партії, які були зареєстровані для участі у планових виборах, які відбувалися у 2012 році.

Формувати дільничні виборчі комісії (ДВК) будуть тільки ті партії та фракції (які зареєстровані у апараті ВРУ), а також кандидати у народні депутати у одномандатних виборчих округах, які пройшли реєстрацію ЦВК.

Довідково
Час для подачі кандидатур до складу ДВК закінчується опівночі, наступної середи, 8 жовтня.

Не пізніше як 10 жовтня, ОВК повинні будуть провести жеребкування та сформувати персональний склад ДВК.

Довідково
Відповідно до ст. 19 Закону України «Про вибори народних депутатів України», ОВК мають утворити виборчі дільниці, які відповідно до ч.3, ст. 19, поділяються на 3 види: малі – з чисельністю виборців до 500 осіб; середні – де виборців від 500 до 1500 осіб; та – великі, на яких чисельність виборців понад 1500 осіб.

ДВК, відповідно до ч.2, ст. 28 Закону мають бути сформовані із відповідною чисельність: для малих дільниці – 10 – 18 осіб; для середніх – 14 – 20 осіб; для великих – 18 – 24 особи.

Враховуючи факт реєстрації 29 партійних списків, 4 фракції (які також мають право на формування ДВК) та поки невизначеної кількості мажоритарників, то вже зараз можу сказати, що конкурс буде чималий. Сьогодні (а реєстрація мажоритарників повністю не завершена) можна констатувати, що тільки на Херсонщині налічується від 7 до 15 претендентів, у кожному окремому окрузі: № 182 – 10; № 183 – 14; № 184 – 11; № 185 – 7; № 186 – 8 претендентів. Тож, у малих комісіях на кожне місце будуть претендувати щонайменше 2,3 особи; у середніх 2,2, а у великих 1,8 осіб на кожне місце.

Але, поки це тільки припущення. Адже не факт, що всі суб'єкти виборчого процесу (особливо мажоритарники) зможуть подати відповідну кількість претендентів до кожної ДВК.

Довідково
На Херсонщині утворено п'ять одномандатних виборчих округів, на яких ОВК повинні сформувати:
по 182 округу 94 ДВК (із загальною кількістю виборців – 164 236 осіб);
по 183 округу 108 ДВК (із загальною кількістю виборців – 169 781 особа);
по 184 округу 191 ДВК (із загальною кількістю виборців – 177 860 осіб);
по 185 округу 215 ДВК (із загальною кількістю виборців – 179 621 особа);
по 186 округу 166 ДВК (із загальною кількістю виборців – 180 152 особи).

Кілька цікавих фактів про партії, які будуть брати участь у голосуванні

«Найстаршою» за часом реєстрації є «Партія Зелених України», вона була зареєстрована Міністерством юстиції України 24 травня 1991 року, у місті Києві. Керівником партії є Москаль Денис Денисович.

«Наймолодшою» за часом реєстрації є політична партія «Сила людей», яка зареєстрована трохи більше місяця тому: 20 серпня 2014 року, у місті Києві. Головою Національного Секретаріату Партії є Сергієнко Діана Іванівна.

Найбільшу кількість кандидатів у партійному списку висунула – політична партія «Народний фронт» – 222 особи.

Найменшу кількість кандидатів у списках висунула – політична партія «Конгрес Українських Націоналістів» – 4 особи.

Найбільшу кількість зареєстрованих поки що кандидатів у одномандатних округах висунула ВО «Батьківщина» – 179.

Найменшу кількість кандидатів у одномандатних округах поки висунули одразу 4 політсили: Українська партія «Зелена планета», Політична партія «Українська перспектива», «Правий сектор», Політична партія «Республіканська партія «Славутич», по 1 особі кожна.

На цей час у одномандатних округах зареєстровано 2 025 кандидатів, з них від політичних сил 888, шляхом самовисування 1137 осіб (реєстрація 8 осіб – вже скасована). Цифра далеко не остаточна, адже до закінчення реєстрації у ЦВК ще більше доби.

Остаточний аналіз попереду, а поки можна говорити однозначно, що партії всі свої організаційні питання вирішили, і рвонули у рекламно-агітаційний бій... Який обіцяє бути зовсім не простим... Втім, про це трохи згодом...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон