Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Хто вбиває сподівання і надії херсонців – частина друга

Хто вбиває сподівання і надії херсонців – частина друга
...а може у «нової» влади у місті Херсоні є здобутки? Як на мене, то тут ми маємо ще один «яскравий» приклад «роботи» не «докладаючи рук».

Новий міський голова обласного центру Володимир Миколаєнко (він же керівник обласної організації ВО «Батьківщина»), який хоч і простояв півроку на Майдані, але здається так нічого й не збагнув. Ну, принаймні того, що приходячи у владу треба демонструвати не політичні простирадла, а бодай бажання проводити зміни.

Нагадаємо, що Володимир Васильович прийшов у будівлю по пр. Ушакова, 37 замість Зої Бережної, яка у продовж майже півтора років дуже «тимчасово» виконувала повноваження міського голови (будучи і першу чергу секретарем ради).

На фоні «вимог Майдану» депутати проголосували зміни, і секретарем ради став пан Миколаєнко. Головні меседжі «зняття» пані Зої (як секретаря ради, а не як «тимчасового» міського голови): хронічне «Порушення Регламенту роботи ХМР»; необхідність «боротьби із корупцією»; потреба у «Охороні міської землі, від постійного розбазарювання», з ефектним гаслом: «За земельні питання фракція «Батьківщини» голосувати не буде»...
У передвиборчий період все це звучало голосно і пафосно! А де ж тепер? Кануло у Літу.

Відтепер сам Володимир Васильович регулярно, з сесії у сесію, порушує той самий Регламент ХМР, за що так нещадно критикував Зою Яківну. Відтепер, ті ж самі зауваження, на адресу Миколаєнко, висловлюють інші депутати.

Для того, аби не бути голослівними подивимося на повідомлення місцевих ЗМІ, які розповідають про перебіг подій на сесіях ради.

17 березня 2014 року:

Депутати ХМР Андрій Гордєєв і Валентина Січова піддають нещадній критиці підготовчий етап сесії. Цікаво, що саме депутат Гордєєв пригадав панові Миколаєнко, що ще кілька місяців тому він критикував Бережну за те, що вона порушує Регламент, тепер теж саме, у тій же послідовності, робить і сам Володимир Миколаєнко.

Депутати В'ячеслав Сіганевич і Ігор Козаков вказують панові Миколаєнко, що відповідно до Регламенту питання повинні розглядатися на засіданнях депутатських комісій, на координаційній раді і тільки після цього виноситися у залу.

Депутат Володимир Єремеєвський завив, що депутати нарахували щонайменше 12 порушень (кілька проектів рішень депутати отримали не за 3 тижні, як того вимагає Регламент, а всього за кілька хвилин до відкриття сесії).

Просуваємося далі. Попереду ще одне «болюче» питання – земля

Депутати від ВО «Батьківщина» неодноразово, будучи в «опозиції» заявляли, що вони принципово не голосують «за землю». На те у них було дві причини: перша – самореклама, мовляв ми «не беремо участь у дерибані землі міської громади» (не будемо говорити про принципові питання – наповнення бюджету щодо виконання його соціальних складових).

Друга причина. Як розповів наш колега, в одному з місцевих Інтернет-видань, що будучи присутнім на засіданні профільної земельної комісії лідер фракції «Батьківщини», пан Миколаєнко, заявив приблизно таке: депутати від цієї політичної сили просто не розбираються у земельній тематиці.

Цікаво, який прискорений «лікбез» пройшли і сам пан Миколаєнко, і депутати, що за такий короткий термін змінили своє ставлення до «земельних» питань.

Судячи з інформації, яку ми зараз вам наведемо, можна припустити, що не встигши як слід розібратися із міським господарством, перше, за що взявся ще будучи т.в.о. міського голови, пан Миколаєнко так це питання... землі.

У Інтернеті ми натрапили на цікавий документ, який був підписаний ще «тимчасовим мером» В. Миколаєнко 16 квітня 2014 року, і на якому стоїть чомусь гриф «Для службового використання». У документі міститься доручення управлінню земельних ресурсів ХМР та керівнику депутатської комісії з питань комунальної власності про обов'язковий розгляд питань «землі» не тільки профільною комісією, але й ще одною – комунальної власності(?!).

ПОЯСНЕННЯ

Для необізнаного читача поясню. Саме ці дві комісії так звані «земельна» та «комунальна» завжди були ласим шматочком для депутатів. Для того, аби стати їх членами треба мати чимало зв'язків, адже будь-кого у їх склад не беруть.

Комісії займаються питаннями, які приносять головне, за ради чого дехто йде у депутати, – гроші.

«Земля» це свята-святих, тут тільки «свої». Сьогодні у мера там немає необхідної кількості «своїх» людей, не тільки для прийняття рішень, але й для блокування їх. Натомість у «комунальну» комісію входить більшість тих депутатів, які підконтрольні меру за посадою: начальники профільних управлінь та відомств, керівники комунальних підприємств та установ, а їх звільняє з роботи саме мер.

Про своє рішення пан Миколаєнко «земельну» комісію навіть не ставить до відома, а фактично за власним «бажанням»(!) утворює дублюючий орган.

ПОЯСНЕННЯ

Відповідно до Регламенту ХМР, питання, яке не пройшло «профільну комісію» не може виноситися на розгляд сесії.

У такий спосіб Миколаєнко «вбиває» двох зайців: з одного боку нівелює значення профільної «земельної», з іншого боку піднімає статус «карманної» «комунальної». Від тепер, теоретично, він має можливість не контролювати, а блокувати питання, які не пройшли «узгодження» з ним.

Чим викликано таке загострення ситуації? Можу тільки припустити, що у ВВМ з'явилося бажання «розрулювати» земельні питання одноосібно. На чию користь? Вгадайте.

І ще один скандал з «новим» мером, цього разу – кадровий

На позачерговій сесії міської ради, яка відбувалася 4 червня, на посаду першого заступника міського голови було запропоновано кандидатуру Ігоря Пастуха. БАХ!.. БАХ!!. БАХ!!!

Люди, які знаються на підковдрових «іграх» виконкому стверджують, що за креатурою Миколаєнко тягнеться довгий шлейф всіляких «сірих», «темних» і просто «чорних» справ. І назвати його «білим» і «пухнастим» візьметься хіба що та людина, яка дуже далека від реалій сьогоднішнього життя.

Я не збираюся поширювати у власному матеріалі ані пліток, ані чуток. Про «таємничі» історій пана Пастуха бажаючи можуть почитати тут. Я ж пропоную подивитися тільки на основні біографічні рядки нового першого.

Починав кар'єру – у податковій інспекції (у Чернівцях). Далі – підвищення: заступник начальника ДПІ (Херсон). Звільнення.

Далі якісь вкрай «вітіюваті» справи із начебто незаконним відшкодуванням ПДВ (за участі кількох фірм, де директором значився його тесть). Таємниче надбання ще двох фірм...

Чотири підприємства проводять між собою безтоварні операції, як наслідок: заявляється декларація на відшкодування ПДВ, на суму 16 млн. 563 тис. 240 грн. (що привертає увагу правоохоронців).

У 2005 році працівники відповідних служб проводять у квартирі Пастуха обшук, а його запрошують для «дружньої» бесіди, на яку він не з'являється. З Херсона пан Пастух зникає, а його «добру знайому» з податкової, яка начебто мала відношення до певних «схем» (незаконне відшкодування ПДВ) заарештовують, а згодом й взагалі засуджують.

Далі Ігор Пастух – прокладає шлях у політику. 2006 рік – він керівник штабу Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція». Вибори у ВРУ Блок програє.

Натомість пан Пастух стає не тільки депутатом ХМР, але й займає пост голови Фонду комунального майна міста Херсона (в той же час у комісії з відчуження комунального майна починає працювати жінка, прізвище якої дивним чином збігається із прізвищем пана Ігоря). Злі язики стверджували, що люди з однаковими прізвищами організували якусь схему (в якій присутнє слово «хабар», а схема має відношення до продажу об'єктів нерухомості).

2009 рік – у Пастуха суттєві «непорозуміння» із тодішнім міським головою паном Сальдо. Конфлікт переростає у відкритий, який кожної сесії ХМР спостерігають всі присутні. Пастуха переводять на «фонову» посаду – завідувача сектором Державної житлово-комунальної інспекції. Де шукати порятунок? У політиці, у ВО «Батьківщина» («БЮТ»). Про ідеологічні розбіжності «Блок Вітренко» - «Блок Тимошенко» - забуто. Він знову депутат ХМР.

Де хто каже, що навіть бачив, один раз, як він проходив вповз «майдан», інші цю інформацію категорично спростовують...

І от перемога пана Миколаєнка (Пастух – керівник штабу). Як винагорода – посада першого заступника?

Чи всі із цим згодні? Ні! Далеко не всі...

Позачергова сесія – кадрове питання, депутати незадоволені...

Треба відзначити, що велика кількість депутатів у міськраді були проти кадрових призначень і висловлювали свою думку з цього приводу (дослівне відтворення).

Депутат Андрій Гордєєв: «Доброго дня колеги, доброго дня Володимир Васильович. Ви так швидко перейшли до прийняття порядку денного, що навіть не побачили руки, що вимагали Вашої уваги.

Володимир Васильович, не зрозуміла ваша позиція, щодо кадрових призначень, яку Ви винесли на цю сесію. Ми, відповідно просимо Вас взяти питання кадрового призначення, передати ці питання згідно регламенту. А саме: по комісіях і по депутатських групах і фракціях. І, відповідно, прийняти рішення щодо кадрових питань Херсонської міської ради, її виконавчих органів та виконавчого комітету».

Депутат В'ячеслав Сіганевич: «Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги. Я тоже за такое предложение, что бы все-таки по второму и третьему вопросу, а так же добавил вакансию секретаря городского совета, рассмотрел бы еще раз на комиссиях. Потому что, тогда, когда мы рассматривали это ранее, Вы были секретарем совета и исполняющим обязанности городского головы. Сегодня, Вы законно выбранный мэр, и возможно у депутатов изменилось отношение и мнение. Соответственно по новой хотелось бы позадавать вопросы всем кандидатам на пост заместителей и секретаря совета».

Депутат Сергій Карунос: «Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги. Я поддерживаю своих коллег, по поводу кадровых вопросов, которые вынесены на сессию. К тому же мы, как депутаты горсовета имеем право выбрать своего секретаря. Я считаю, что эти вопросы должны быть вынесены на одну сессию».

Депутат Алла Бєліченко: «Уважаемый Владимир Васильевич, уважаемые коллеги. Я полностью поддерживаю и Гордеева и коллег, которые сказали о том, что нет необходимости сегодня, в первую очередь избирать первого заместителя. Потому что, для консолидации депутатского корпуса важнее секретарь совета».

Голосування. З абсолютним мінімумом 40 голосів (при 39 необхідних) Пастух стає першим заступником Херсонського міського голови.

Про форми «переконання» щодо до «правильного» голосування по цьому питанню деякі депутати розповідають тільки пошепки. Але це не більше ніж тайни «Мадридського двору» чи «Секрети Полішинеля»: була задіяна «методика батога».

Нагадаю, що й до сьогодні завдяки «сердобольним» громадянам (які готові голосувати за кого завгодно, хоч за Чорта, хоч за Диявола, аби тільки 50 грн отримати), у раді й цього скликання більш ніж досить осіб, яких мер контролює повністю і безвідмовно: начальники управлінь, директори комунальних підприємств, головні лікарі лікарняних закладів, шкільні директори. У них є чудовий вибір: або голосувати так, як сказав мер, або завтра залишитися без посади. Хтось бачив хоч одного бажаючого проявляти «героїзм» за «народ»? От і тепер рішення приймаються такі, які потрібні владі. А ви сподівалися, що щось змінилося? Даремно!

Втім, у історії з паном Пастухом це не крапка. Виявляється, що його кандидатуру не сприймає «Майдан», який висловився дуже категорично. І, що... А, нічого...

Вже наступного дня після обрання на посаду пана Пастуха, активісти зібралися у черговий раз біля входу у Облдержадміністрацію, і зачитали там лист, яким вимагають відставки Ігоря Пастуха.

Далі текст звернення (дослівно)

«Шановний Володимир Васильович.

Ми, громада міста Херсона, звертаємось до Вас з вимогою не допустити перебування на посаді заступника міського голови Пастуха Ігоря Олександровича у зв'язку з тим, що він не відповідає вимогам до цієї посади.

Одним з гасел української революції було те, що керівником повинна бути людина: патріотична, порядна та професійна. Враховуючи факти з біографії Пастуха Ігоря Олександровича, ми вважаємо, що він не відповідає першим двом основним вимогам.

1. Сьогодні Ігор Олександрович депутат міської ради від партії «Батьківщина», проте у минулому скликанні він був депутатом міської ради від Прогресивної Соціалістичної Партії Наталії Вітренко.

У березні 2006 року Пастух Ігор Олекчандрович був керівником Херсонського міського штабу блоку Наталії Вітренко Народна Опозиція, яка створена з партії Прогресивних Соціалістів та партії "Русь". Загальновідомо, що ця партія є провідником інтересів Російської Федерації і довгі роки вела діяльність, спрямовану на знищення України, як держави та перетворення її на колонію Росії.

Можливо Ігор Олександрович Пастух змінив свої погляди на протилежне, що і стало причиною переходу до партії «Батьківщина», а зовсім не те, що партія Наталії Вітренко не набрала необхідних відсотків для проходження у Верховну Раду, але Ігоря Олександровича ні разу не бачили на Херсонському Майдані. Інші докази патріотичності громадському загалу також невідомі.

2. Проте, громадськості відомі неодноразові повідомлення про корупційну діяльність Пастуха Ігоря Олександровича. Ці факти привертали увагу і правоохоронних органів, які у липні 2005 року зацікавились діяльністю Пастуха Ігоря Олександровича з відшкодування НДС на суму 16 мільйонів 563 тис. 240 грн і викликали його на допит за цим фактом, на який він не з'явився.

І це, на жаль, не єдині факти корупційної діяльності Пастуха Ігоря Олександровича.

Ми не будемо перераховувати їх всі у цьому зверненні, але висловлюємо глибоку обуреність тим, що замість люстрації до влади приходять заплямовані брудними справами люди. Ми не дозволимо скористатись результатами нашої з вами перемогою людині-корупціонеру.

Також громаду турбує, що сесія міськради, на якій обирали заступника міського голови проводились не прозоро і без онлайн-трансляції. З громадськістю не тільки не радилися, але й не попередили про проведення сесії, тобто думка громади Херсона була проігнорована.

Володимир Васильович, ми, херсонці, вибрали Вас головою міськради і довірили наше майбутнє. Ми сподіваємось, що Ви не підведете нашу довіру, і в Херсоні не відбудеться зрада ідей Майдану та Національної революції.

Користуючись можливістю ми хочемо звернутися і до депутатів від фракції «Батьківщина», які підтримали призначення Пастуха Ігоря Олександровича.

Ми нагадуємо, що восени відбудуться вибори до місцевих рад, не дайте нам приводу розчаруватись у тих, кого ми обрали, та змінити свій вибір на інших людей. Поки ми вам довіряємо – не зрадьте нас.

Ще раз наголошуємо на неприпустимості перебування на посаді вашого заступника людини не порядної і не патріотичної. Сподіваємось на швидке рішення цього питання.

Просимо вас, Володимир Васильович проінформувати нашу громаду про хід вирішення даного питання письмово, або на майдані перед ОДА.

З повагою, громада Херсона».

Отже, як бачимо громада міста, завдяки якій Володимир Васильович став мером, вже (а не минуло ще й 2 тижнів) ставить під глибокий сумнів його дії. Робимо ставки: хто – кого (вони його – знімуть, чи він їх – проігнорує)!

Із поповненням...

Порадувало, ще одне «призначення», правда воно аж ніяк напряму не залежало від пана Миколаєнка.

Не дивлячись на те, що одного з депутатів колишньої «опозиційної» сили вже біля двох років не бачили у сесійній залі (його немає навіть у Херсоні), в партії так і не спромоглися ввести на його місце іншого депутата. Чому? Питання досить довго було без відповіді.

І от нарешті. Після складання депутатських повноважень паном Миколаєнком, стало зрозуміло – наступним номером у списку стоїть одна екзальтована дівчинка, яка є «радницею Володимира Васильовича на громадських засадах», і яка прославилася вже такою кількістю конфліктів та «вистав», що складно й порахувати.

Автор цього матеріалу, будучи депутатом минулого скликання, чітко уявляє собі кого саме може вона «замінити» у сесійній залі. Судячи з усього знадобляться не тільки каски та загальновійськові захисні комплекти від фекалій, але й протичумні костюми, адже ця хвороба кажуть заразна.

Натомість Херсонські журналісти, які вже знають, на що здатна ця панянка, тихесенько потирають руки: нарешті, в залі з'явився шоу-мен (вибачте «вумен»), буде про що писати. На одного неадеквата побільшало...

Ну і перед тим, як поставити крапку, РИТОРИЧНІ запитання до прихильників відповідної політичної сили та «майданних» рішень: «За що боролися, панове?», «Кого привели до влади?», «За скільки вас «злили»?».

Втім, на риторичні питання, є відома відповідь: «Революції починають – ідеалісти, роблять – романтики, а використовують – негідники!»...

ТРИМАЙТЕСЯ, ДАЛІ БУДЕ... ГІРШЕ!

Сергій Осолодкін

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон