Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Ціни – ростуть, а прибутки…

Ціни – ростуть, а прибутки…
Відповідно до рекомендацій Кабміну України, які він дав Національної комісії, що здійснює регулювання цін у сфері енергетики (НКРЕ), з 1 червня 2014 року, для населення, буде встановлено нові тарифи на електроенергію

На фоні галасу навколо боротьби за «єдність», «незалежність», «українність»... На фоні пошуку ворогів, як зовнішніх так і внутрішніх, нашу увагу справно відволікли від проблем більш насущних – реального виживання...

Те, про що частина громадян держави (люди старшого віку), і тільки окремі політичні сили (які сьогодні вважаються чи не ворогами народу) – постійно наголошують на тому, що незахищені верстви населення просто не зможуть виживати в умовах, які складаються у державі – все це якось забулося, чи спеціально відведено на другий план.

Те, про що неодноразово говорилося із парламентської трибуни представниками лівих сил – настає: громадянам чим далі, тим все складніше й складніше виживати у сучасних умовах.

Хочете ви цього чи ні, але реалії життя є реаліями, і від них неможна сховатися ані за гаслами, ані за ярликами.

Неможна просто заплющити очі, і сказати, як у дитинстві: «Мене – немає».

Реалії «б'ють по голові» не питаючи партійність і національність, їх не цікавить де ти живеш: на Сході чи Заході, їх цікавить тільки одне: є у тебе гроші чи немає: є – будеш жити, немає – готуйся...

Що нам «світить»

Постанову Кабінету міністрів України № 149, від 21 травня, із відповідними рекомендаціями НКРЕ було минулого тижня оприлюднено на сайті уряду, в ній зокрема йдеться: «З метою вдосконалення державної політики регулювання тарифів на електричну енергію, що відпускається населенню, а також іншим споживачам, для яких застосовуються тарифи, і забезпечення соціального захисту населення Кабінет міністрів України постановляє: Рекомендувати Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики встановити з 1 червня 2014 р. тарифи на електричну енергію, що відпускається населенню, а також іншим споживачам, для яких застосовуються тарифи, з обліком наступних граничних (максимальних) рівнів».

Отже, ціни будуть такими:

* для населення, яке проживає у житлових будинках, які обладнані газовими або іншими плитами (крім кухонних електричних плит):

- у разі споживання до 150 кіловат годин електричної енергії на місяць – 30,84 коп. за 1 кіловат годину (тариф першого блоку).
Зараз цей тариф становить 28,02 коп. Таким чином, він підвищений на 10%.

- у разі споживання від 150 до 800 кіловат годин електричної енергії на місяць – 41,94 коп. за 1 кіловат годину (тариф другого блоку);

- у разі споживання понад 800 кіловат годин електричної енергії на місяць – 134,04 коп. за 1 кіловат годину (тариф третього блоку).

* для населення, яке проживає у житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку кухонними електричними плитами:

- у разі споживання до 250 кіловат годин електричної енергії на місяць – 23,7 коп. за 1 кіловат годину (тариф першого блоку);

- у разі споживання від 250 до 800 кіловат годин електричної енергії на місяць – 32,22 коп. за 1 кіловат годину (тариф другого блоку);

- у разі споживання понад 800 кіловат годин електричної енергії на місяць – 134,04 коп. за 1 кіловат годину (тариф третього блоку).

* для населення, яке проживає у житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними засобами:

- у разі споживання до 3600 кіловат годин електричної енергії на місяць – 23,7 коп. за 1 кіловат годину;

- у разі споживання понад 3600 кіловат годин електричної енергії на місяць – 95,76 коп. за 1 кіловат годину.

Вже було і ще буде

Нагадаю, що цього року, відповідно до Меморандуму, який підписано із Міжнародним валютним фондом (МВФ), тарифи на газ для населення, з 1 травня 2014 року зросли на 56%, а на тепло будуть підняті на 40%, починаючи із 1 липня 2014 року.

У документі підкреслюється, що вжиття відповідних рішень є важливими для скорочення й подальшого усунення дефіциту НАК «Нафтогаз України», який у 2014 році складе 62 млрд грн.

Як запевняють в Уряді, з 1 липня, поточного року, для малозабезпечених родин, почне роботу нова програма адресних субсидій щодо оплати комунальних послуг. Очікується, що обсяг Програми складе близько 3 млрд грн.

У Меморандумі також підкреслюється, що найближчим часом НКРЕ повинна привести тарифи «Нафтогаза України» на газ для промислових споживачів у відповідність із закупівельними цінами й валютним курсом.

З газом чи без – хто знає, а от з підвищеними цінами – так

Слід зауважити, що з 1 травня 2014 року НКРЕ вже підняла для населення роздрібні ціни на природний газ більш ніж у півтора рази.

Так, відтепер при використанні газу для приготування їжі або підігріву води у багатоквартирних будинках ціна газу складає:

– 1,299 тис. грн/тис. куб. мпри відсутності газового лічильника;

– 1,182 тис. грн/тис. куб. м при наявності лічильника.

* при споживанні до 2,5 тис. куб. м за рік, ціна складає:

– 1,197 тис. грн/тис. куб. мпри відсутності газового лічильника;

– 1,182 тис. грн/тис. куб. мпри наявності газового лічильника.

* при споживанні до 6 тис. куб. м за рік, ціна складає:

– 1,965 тис. грн/тис. куб. м при відсутності газового лічильника;

– 1,788 тис. грн/тис. куб. мпри наявності газового лічильника.

* при споживанні понад 6 тис. куб. м на рік, ціна складає:

– 4,011 тис. грн/тис. куб. м при відсутності газового лічильника;

– 3,645 тис. грн/тис. куб. мпри наявності газового лічильника.

І це ще не кінець

З 1 травня 2015 року, в рамках вимог МВФ по виділенню кредитів, для населення буде підвищено ціну на газ ще на 40%.

У такий спосіб Кабмін має намір вивести роздрібні ціни на природний газ для населення на «економічно обґрунтований рівень» протягом трьох років, визначивши рекомендований поетапний графік збільшення цін. В цілому ціни зростуть на 101,6%.

Згідно з постановою Кабінету міністрів № 106, від 17 квітня, НКРЕ, рекомендовано підвищити ціни на газ на 40% з 1 травня 2015 року, на 20% - з 1 травня 2016 року й на 20% - із травня 2017 року.

Коментарі, яка кажуть, зайві. Залишаються тільки питання і емоції. Та хіба вони когось там – нагорі, цікавлять?

Так, що там до реалій? Чи є у вас гроші платити?

Сергій Осолодкін

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон