Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Виборцям – про вибори. Скільки нас?

Виборцям  – про вибори. Скільки нас?
До дня голосування на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року, часу все менше, а у виборців, особливо людей старшого віку, питань все більше: чому, як, коли, де…

У найближчі 3 дні ми відповімо на актуальні питання, пов’язані із виборчим процесом, які можуть зацікавити вас.

Для початку дамо відповідь на «глобальне» питання, а скільки ж нас – мешканців області, які матимуть право голосувати цього року?

Відповідно до офіційної статистики Центральної виборчої комісії Херсонська область налічує 804 934 осіб, які мають право голосувати.

Не території області утворено 8 виборчих округів по виборах депутатів обласної ради. Зокрема:

Територіальний виборчий округ (ВК) № 1, який включає Бериславський і має 76731 виборців.

ТВК № 2, Генічеський район – 76 731 виборців.

ТВК № 3, Частина Каховського району (Великолепетиська селищна територіальна громада, Рубанівська сільська територіальна громада, Верхньорогачицька селищна територіальна громада, Горностаївська селищна територіальна громада, Костянтинівська сільська територіальна громада, Зеленопідська сільська територіальна громада, Любимівська селищна територіальна громада, Тавричанська сільська територіальна громада, Каховська міська територіальна громада) – 86 066 виборців.

ТВК № 4, Частина Каховського району (Новокаховська міська територіальна громада, Таврійська міська територіальна громада, Асканія-Нова селищна територіальна громада, Присиваська сільська територіальна громада, Хрестівська сільська територіальна громада, Чаплинська селищна територіальна громада) – 90 092 виборця.

ТВК № 5, Скадовський район – 99 519 виборців.

ТВК № 6, частина Херсонського району (Білозерська селищна територіальна громада, Дар’ївська сільська територіальна громада, Музиківська сільська територіальна громада, Станіславська сільська територіальна громада, Чорнобаївська сільська територіальна громада, Великокопанівська сільська територіальна громада, Виноградівська сільська територіальна громада, Олешківська міська територіальна громада, Ювілейна сільська територіальна громада) – 102 805 виборців.

ТВК № 7, частина Херсонської міської територіальної громади м. Херсона (Дніпровський район м. Херсона з Садівською сільрадою та частина Суворовського району м. Херсона виборчі дільниці 650074, 650622-650667, 650668-650671, 650783,650742-650775) – 136 607 виборців.

ТВК № 8, частина Херсонської міської територіальної громади м. Херсона (Корабельний район м.Херсона та частина Суворовського району м. Херсона виборчі дільниці 650672-650741, 650776-650780) – 119 434 виборців.

Всього виборців, які будуть голосувати у Херсоні (обирати міського голову) – 256 247 виборців.

Слід зазначити, що цифра постійно змінюється. На це впливають два фактори: природний – смерть, і людський – люди їдуть. Так саме не слід забувати і про третій – можливість тимчасово (на півроку) змінити виборчу адресу.

На відміну від президентських чи парламентських виборів на місцевих тимчасово обрати інше місце для голосування неможливо, однак можна було змінити виборчу адресу, вказавши місце фактичного проживання.

На даний момент це зробити вже не можливо, така послуга була «відкритою» до 10 вересня. Це давало можливість громадянам України змінити виборчу адресу, для того аби голосувати на місцевих виборах за місцем не реєстрації, а фактичного проживання. При цьому, відповідно до рішення Центральної виборчої комісії, не треба було надавати будь-якого документального підтвердження фактичного місця проживання. Політтехнологи вважали, що це зроблено навмисно для того, аби спростити ресурс наповнення відповідних рекреацій тими, хто готовий був проголосувати за того чи іншого претендента (партію). Втім, як зазначають фахівці, цього року бажаючих змінити місце реєстрації для участі у голосуванні виявилося на кілька порядків менше, ніж було під час минулорічних виборів як Президента так і Парламенту.

Тож, вказані цифри тих, хто буде обирати у межах області та конкретного населеного пункту (Херсону) приблизно будуть такими, які ми навели вище.

Одразу інформуємо, що про те, як будуть голосувати хворі (у стаціонарах і за місцем перебування), ті хто знаходиться на самоізоляції тощо, про це ми розповімо обов’язково.

Як саме відбуватиметься голосування: який процес, скільки виборчих бюлетенів вам видадуть у руки, якими вони будуть, як правильно проголосувати аби не помилитися і зробити так, аби ваш бюлетень було враховано, про все це і не тільки за час, який залишився до дня голосування ми вам обов’язково розповімо. Слідкуйте за нашими повідомленнями.

Сергій ОСОЛОДКІН
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон