Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

МОН рекомендує…

МОН рекомендує…
Міністерство освіти і науки України рекомендує вишам з 15 жовтня по 15 листопада перейти на дистанційне навчання і виселити студентів з гуртожитків.

Звідки така «турбота»? Чому саме зараз. Не раніше і не пізніше?

У МОН заявили, що це пов’язано з погіршенням епідеміологічної ситуації. Чиновники наполягають, що: «…з практичною неможливістю гарантувати безпечні для здоров'я умови масового перебування здобувачів освіти в гуртожитках рекомендується забезпечити їх тимчасовий виїзд на період з 15 жовтня по 15 листопада 2020 року».

Давайте пригадаємо історію «вірусної істерії». Що було навесні? Чому тоді не наполягали на «виселенні студентів»? Бо не було виборів, а зараз є.

Як одне пов’язане з іншим?

Не секрет, що за роки попередньої влади у більшості вишів змінилися керівники. Зрозуміло, що на посади приводили тих, хто ставився лояльно до тієї влади. Всі вони і сьогодні при посадах. Змінити їх не дозволяє законодавство, адже у них контракти на 3 – 5 років. Досить велика кількість ректорів і сьогодні лояльні до тих, хто їх признав. Так само вони розуміють, що ситуація нестабільна і все може змінитися. Аналіз ситуації вже зараз показує, що дострокова зміна влади буде, і буде глобальною (недаремно ж Зеленський заговорив про можливість того, що він піде з посади), а тому ректори розуміючи куди дме вітер, не поспішають допомагати владі у підтримці її кандидатів на місцевих виборах.

Вже кілька місяців у МОН намагаються «давити» на ректорів, та вони тримаються дуже стійко і за півтора роки «доїдають» третього в.о. міністра.

То до чого тут вибори?

Знову таки не секрет, що студентів завжди використовували з відповідною метою – вони голосували за того, за кого «потрібно». Голосувати їх водили групами і навіть факультетами. На час виборів у окремих кімнатах студентських гуртожитків прописували по 200 – 400 осіб (батьків студентів, родичів), які приїздили і голосувала за того, за кого треба.

Чому ж студентів переконливо пропонують виселити зараз? Тому, що вони можуть проголосувати не за ту політичну силу, яка потрібна владі, а за ту, на яку вкажуть ректори і це будуть зовсім не «слуги».

Коли у МОН зрозуміли, що ситуацію їм не переломити (як кажуть фахівці це стало зрозуміло ще в середині літа), з того самого часу у нас і «прийшла» друга хвиля короно вірусу, а «хворі» стали з’являтися тисячами. Цифри ростуть.
«Зони» змінюють забарвлення. Здається це вперше у сучасній історії України коли влада складову «адміністративного ресурсу» «студенти» не може використати на користь для себе. Тому й народилося «рекомендація» перейти на «дистанційну» і «виселити» студентів з гуртожитків. Т.т. вони не зможуть голосувати ні за місцем реєстрації у місці знаходження гуртожитку (малоймовірно, що хтось приїде з села). Не зможуть вони голосувати й за місцем перебування (вдома), час вносити зміни до Реєстру виборців вже сплив.

От вам і турбота про «здоров’я» студентів. А як красиво звучить…

Сергій ОСОЛОДКІН
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон