Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

То, хто ж в решті решт убивця? А хто труп?

То, хто ж в решті решт убивця? А хто труп?
Час плине, а ми так і не знаємо відповіді на головне питання весни, то хто ж в решті решт «вбив Еріку»?

У кіно – ти посилаєш МВФ, у життя – він тебе. У кіно – ти розстрілюєш казнокрадів з двох рук, у житті – вони тебе «порішили» без жодного пострілу. Виявляється, що повсякденне життя, це не кіно: текст – не переписати, дубль – не перезняти, виконавців – скільки не змінюй, все одно «лажа»…

Що обрати: $5,5 млрд і «посадити друга», чи врятували друга і «втопити» рейтинг, майбутні місцеві вибори, а заодно і втратити незалежність країни?

Я нарешті починаю розуміти заяву, яку зробив «кандидат»: «Я іду на 1 термін!». Це було сурове, але правдиве попередження: після мене хоч потоп. Тільки замість «потопу» в нас буде «провалля», величезна така боргова яма, глибиною у «Незалежність».

Країна стоїть на порозі вибору: «життя» чи «смерть» (на вибір одне з двох: або «друга» Першої особи, або країни).

Що для нас «дефолт», яким зараз лякають? Однозначної відповіді немає. Країни які його пережили, живуть й досі, і нічого надзвичайного з ним не сталося. Так, вони не роздають кредити іншим, але й не винні всім. А ми?

Кредитів не даємо, а винні всім. За деякими даними наш борг складає понад 70% ВВП, з урахуванням того, чого ми ще не виробили. А якщо взяти до уваги, що тільки по І кварталу країна не виконала бюджет на 25%, то ми повністю в руках зовнішніх кредиторів, т.т. про суверенітет ми вже забули.

Що виберуть Зеленський і «нова коаліція» (монобільшості де факто немає, без депутатів від «ЄС» та «Голосу» жодне рішення «СН» більше прийняти не в змозі)? Окремі експерти говорять, що вибір дуже «простий»: «Можна послати МВФ, зробити щасливим Коломойського, але бідними всю країну. Можна послати Коломойського, задовольнивши МВФ уникнувши дефолту, який робить всю країну бідними.

Все, третього не дано. Немає ніяких хворобливих реформ. Немає питання підвищення тарифів. Немає Сороса, який хоче собі рабів. Є тільки питання, кого вибирають президент і його депутати, олігарха чи інтереси країни. Ніколи ще вибір для політика не був таким очевидним. Таким очевидно простим, з точки зору його боргу».

Та чи насправді все так просто? Чи це позиція всіх фахівців? Ні, зрозуміло, що тут є певна «політ агітаційна» підкладка окремої групи. Є діаметрально протилежна думка, що цим законом захищають інтереси не Коломойського, а саме МВФ, адже це дасть йому можливість робити кроки.

С прийняттям Закону «про землю», яка тепер стає товаром – її можна купити – продати. Для того аби купити, треба мати гроші. Гроші – кредити банка. Банк – непідконтрольний Судам. Що далі? Після того, як купа людей набере кредитів – Банк змінює умови – селянин не в змозі повернути кредит – Банк забирає землю, яка була заставою. Гра на три ходи. Дурні – програють. Ніякого продажу землі у треті руки, ні якого порушення законодавства і будь-яких прав у селян. Все, землі немає. Куди діває її банк? Продає. Хтось у Законі прописав норму, що Банк не може продавати землю з-під застави тим, хто більше заплатить? «Добридень і прощавай» - Українська земля.

Що робити? Чий бік прийняти? Саме над цим зараз думає «Перша» особа. А вибір мінімальний, а часу обмаль, а зобов’язання треба виконувати, а кредитори вимагають (доречи з обох сторін), з одного боку зобов’язання персональні – перед людиною, що давала гроші, з іншого боку державні. Що виявиться більш вагомим?

Поки взяли паузу і завалили ВРУ поправками до законопроекту який проголосували у І читанні. Унікальний варіант: на 16 тисяч слів, які нараховує законопроект – 16 тисяч поправок, (у словах як мінімум у 100 разів більше, враховуючи всі слова у поправках). За елементарними підрахунками, суто технічне голосування: оголошення правки, 1 хвилина на виступ від автора, голосування (всі вони не будуть результативними) займе 1 рік роботи ВРУ.

Зрозуміло, що на весь цей час робота з МВФ припиняється, колишній володар банку має шанси отримати гроші які він вважає держава йому заборгувала, а це трохи більше-менше біля 2 млрд.

Час для прийняття рішення закінчується, треба вирішувати. Чиї інтереси візьмуть гору? Хто помре першим?

То, хто «вб’є Моніку»?

Сергій ОСОЛОДКІН
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон