Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Апокаліпсис ось-ось настане

Апокаліпсис ось-ось настане
Років 20 тому заслужений артист України, актор Херсонського обласного музично-драматичного театру ім. М.Куліша Григорій Кулик один із закладів мистецтв обласного центру назвав «Творчий сифілінарій!». Ні, Григорію Івановичу, то був його передпокій. Те, що сталося 6 березня 2020 року, у залі Херсонської обласної ради, де вітали жінок з 8-м Березня - це «сифілінарій».

Херсонщину прославили на всю Україну скандалом з присмаком порно.

У переддень 8-го Березня, у Херсонській обласній державній адміністрації (ХОДА) вітали жінок. І хоча представники двох поколінь так званої «нової влади» постійно говорять, що це не свято і варто його позбутися. Здоровий глузд поки все ж перемагає.

Кожен вітає жінок як може, на скільки вистачає розуму. Чоловіки ХОДА вирішили не відставати від інших і пішли… традиційним шляхом: офіційна частина, потім «концертна», під час якої й стався грандіозний скандал, пов'язаний з виступом колись до певної міри відомого (в окремих колах) гурту «Степ». Головне «творче» досягнення якого пісня «Смажений кабанчик», була «хітом» на п’янках і голосних застіллях.

Не так давно колектив святкував своє 25-ти річчя з яким його привітав особисто голова ХОДА Юрій Гусєв. У ролику, який розміщений на сайті ХОДА пан Гусєв переконує нас, що «…легендарна Херсонська група святкує свій 25-ти річний ювілей… Я бажаю цьому чудовому колективу успіхів і всім молодим колективам які є, підкорюють сцену – бажаю просування Херсонщини за межами нашої області, і за межами України. Нехай все буде добре».

Можливо саме це, а можливо щось інше і стало приводом того, що колектив запросили виступити у приміщенні ХОДА? І все б нічого (окрім як рівень смаку, про який як відомо не сперечаються), але номери гурту супроводжував кордебалет, костюми якого викликали щонайменше здивування. Вбрання танцівниць склали відверті плаття, які закінчувалися панчохами з ще більш відвертими вирізами у нижній частині, ну просто там, де закінчуються сідниці і починаються ноги. Про такий фасон ще кажуть «попа з’їла труси». Ці ж костюми були ще більш відверті, там труси з’їла не тільки попа, але й інша анатомічна частина жіночого тіла. Особливо це було помітно під час «батманів» («мах ногою» – у перекладі з танцювальної мови), якими насичений номер.

Чи були це прем’єрні номери? Чи вперше їх виконує колектив? Ні, вони старі, їх вже бачили-перебачили безліч разів. Чи стала поява танцівниць у такому вбранні несподіванкою? Ні, але тільки для тих, хто професійно займається концертною діяльністю – режисерів. Їм давно відомо, що колектив відверто епатує саме цим, адже якісним вокалом похвалитися не може.

Чому таке жахливе безкультур’я з’явилося у залі ХОДА? Відповісти на це повинно було службове розслідування, про яке оголосив голова ХОДА Юрій Гусєв після того як відео поширили у мережі, і його продублювали чи не всі новинні сайти України та більшість телевізійних каналів (у вихідні дні був брак інформаційних поводів, а тут таке).

Юрій Гусев, голова ХОДА (сторінка ФБ): «Щодо виступу гурту «Степ» у залі засідань Херсонської обласної ради
1. Це було 6 березня у п'ятницю. На офіційній частині я був присутній і вручав подяки та відзнаки ОДА для працівниць апарату обласної державної адміністрації. Вручались також відзнаки для працівниць апарату обласної ради.
2. Після завершення привітань я залишив залу і повернувся до своїх робочих питань. Також в цей день було заплановано мій виїзд в райони області. Сам цей жахливий номер я не бачив особисто, а передивився вже сьогодні у публікаціях в інтернеті.
3. Бюджетні чи будь-які інші кошти на виступ відомого в Херсоні гурту "Степ" у приміщенні обласної ради не виділялись.
4. Хто саме і чому допустив цей ганебний виступ – вирішить службове розслудування, яке розпочнеться вже завтра. Версій є кілька.
Такі виступи неприйнятні і запевняю, що винні будуть покарані». (Стиль, орфографія та пунктуація – авторські).

«Я не я, і хата не моя»? Хто ж тоді: замовник, виконавець? Хто узгоджував? Хто відповідатиме?

Екс-заступниця Голови ХОДА Світлана Чепига (кажуть що її звільнено, наказом Гусєва, насправді ж її може звільнити тільки Зеленський, а може й не звільнити) відзначила: «Организацией праздничных мероприятий занималось управление культуры, молодежи и спорта, выступление группы «Степ» было согласовано с аппаратом ХОГА. К сожалению, программу мероприятия со мной не согласовывали, так как для меня это должно было быть сюрпризом к женскому дню, как и для других женщин, которых пригласили для это поздравление».
Пані Світлана додала: «Ответственности с себя я не снимаю и искренне приношу свои извинения за ошибку моей команды в организации мероприятия. Решение Главы ОГА уважаю. До распоряжения Председателя ОГА о моем увольнении, выполняю свои обязанности в полном объеме. Работаем дальше…». То ж звільнили, чи працюємо далі?

У соцмережах подейкували, що до «сюрпризу» мала відношення керівник єдиної в Україні «Служби щастя і поліпшення якості життя» Весна Карпук (ціле таке Управління вигадав особисто пан Гусєв, на утримання співробітників якого з нового року витрачають бюджетні кошти). Це та сама пані, яка й сама відзначилася у мережах на фото у відвертому вбранні (спідній білизні).

Чиновниця, що очолює підрозділ, який займається невідомо чим розповіла, що у залі була, але: «Абсолютно ніякого відношення до цього не маю!... Щирі вітання, щирі емоції. Так все і починалося. Були привітання, були ведучі, виступав глава облдержадміністрації. Все було добре. Але номер цього колективу вніс свої корективи в свято».

Пані Весна переконана, що більшості її колег такі «танці» не сподобалися, а подібні виступи недоречні у стінах державної адміністрації: «Це розуміють всі. Всі адекватні люди».

Тоді, до неадекватних, неможна віднести весь керівний склад ОДА та усіх, хто там був? У залі лунали оплески. Жоден з чиновників не зупинив програму («Степ» відпрацював п’ять номерів).

Серед тих, хто аплодував і хто начебто причетний до організації дійства губернатор визначив і керівника апарату ОДА Володимира Клюцевського, якого так само було звільнено. Але який не такий вже й «пухнастий». Одне з видань повідомляє: «…по неофициальным данным, планирует восстановиться на посту и готов сотрудничать с ГБР и дать показания относительно незаконных распоряжений губернатора Гусева».

Натомість сам Гусєв переконаний, що вчинив правильно: «Ті, хто допустив 6 березня виступ гурту «Степ» у стінах обласної ради, понесуть відповідальність…
Те, що я побачив вчора в мережі Інтернет, мене неприємно вразило. Вважаю виступи в такому форматі у приміщенні ОДА неприпустимими. Службове розслідування планувалося провести протягом 10 днів, але мені було достатньо вчорашнього дня і сьогоднішнього ранку, щоб встановити винних».

Від виконання обов’язків також відсторонили (а не звільнили, як повідомляють деякі ЗМІ) Михайла Лінецького, керівника управління культури молоді та спорту, як і весь керівний склад управління. Кадрові рішення по керівництву губернатор пообіцяв прийняти до кінця тижня.

Обурений Михайло Лінецький стверджує, що відповідальним був його заступник, а відсторонили чомусь його (він особисто не був у залі у зв’язку з відрядженням): «Так, безумовно, управління культури молоді та спорту ОДА розробляло сценарій привітання жінок з Міжнародним жіночим днем, але відповідальним за його розробку був мій заступник – Ігор Мазур. Хочу сказати, що я прихильник більш стриманих виступів, а виступ, який відбувся, мав би проходити не у сесійній залі, а у концертній. Я поважаю рішення свого керівника і в жодному разі не буду чинити опору в цьому напрямку».

І додав: «…не хотів би, щоб його кохана дружина, мати, або дочка отримали на 8 березня подарунок у вигляді саме такого привітання».

А от що думає той хто співав, Андрій Череднюк, учасник гурту «Степ»: «Просто дивує! Що за виступ музичного колективу, звільняють порядних людей! Звертаюсь до телеканалів, які висвітлили «однобічно» цей виступ, запросити групу «Степ», для детального аналізу, щоб все було справедливо».

Череднюк і на цьому намагається заробити дивіденди. Давно відомо, що скандальна реклама – найкраща реклама. У виступі він особисто нічого непристойного та зухвалого не бачить, колектив завжди виступає у таких костюмах: «По-перше, хочу сказати що там, де група «Степ», там завжди свято. І я думаю, що свято до 8 березня вдалося. У відео, не показано, як люди нас зустрічали, як з нами співали і як аплодували. По-друге, в таких костюмах ми виступаємо на всіх концертних площадках. Люди, коли нас запрошували, бачили, що ми з себе представляємо і паранджу ми на себе не одягаємо на будь-який концерт. Якщо сесійна зала перетворилась на концертну площадку, то для нас артистів – це і є концертний майданчик».

Нічного іншого від Череднюка у коментарях особисто я й не очікував, а слово «свято», яке несе гурт, я б особисто писав виключно у лапках.

Що це як не деградація українського суспільства, через повну відсутність культури як у теперішнього так і попереднього керівництва?

Якось, під час особистої розмови, я сказав панові Гусєву: беріть на роботу професіоналів, а не ... людей з вулиці, де кожна «вискочка» вважає себе фахівцем.

Нажаль, те що сталося у будівлі ОДА, це наслідок того, що у керівництві окремих Департаментів таУправлінь знаходяться люди, які дуже далекі від елементарного розуміння того, чим вони повинні займатися. Я про це вже не раз писав і говорив. Випадок, про який ми говоримо тому приклад. Як можна було таке допустити? Жодна людина, яка має хоч якесь віддалене уявлення про те, що таке концертний майданчик і як з ним/на ньому працювати, ніколи б у житті не припустилася такої ганьби. Це наслідок повного непрофесіоналізму і «пофігізму» тих, хто займався режисурою (якщо взагалі займався).

На моє особисте переконання (людини, яка у якості режисера-постановника має за плечима надскладні постановки на всіх провідних концертних майданчиках України) насправді ті кого звільнили, ні у чому не винні (в усякому разі так прямолінійно). Навіть якби пані Чепига (особисто з нею не знайомий) і підписувала програму, то все одно було б те ж саме, адже вона не бачила і не знає те, про що повинен знати режисер: структуру кожного номера, у якій манері він виконується тощо. Професійний режисер переконав би будь-якого замовника, що випускати такий колектив на такому майданчику – неможливо. Це колектив не для привітань жінок, по-перше; по-друге, не в стінах ОДА; по-третє, для нього потрібні спеціальні умови сценічного майданчика, які сесійна зала облради забезпечити не може. Про репертуар і якість я мовчу.

Той хто був режисером довів, що він не вміє будувати програму і відбирати номери. Хто є автором «шедевру» (хто так зганьбив професію), я не знаю, але це дилетант і від професії його слід гнати якомога далі.

Пан Лінецький каже, що не розуміє, за що його відсторонили? Так і я не розумію… за що його призначили (він насправді такий «довірливий»?).

Доречи, про кошти. Нічого у житті не буває безплатним, хтось на цьому та заробив. Або це працівники Управління (це їх зарплата, яку вони отримають ні за що, адже продукт який вони видають дуже низької якості), або «запрошені автори» (цим постійно «страждала» попередниця). Як мінімум заплатили за звук – зала облради не має обладнання, яке б задовольнило якість звучання. Це видно на фото та відео (звукові портали, пульт праворуч біля вікна). Кошти на святкування закладено у бюджеті – подивіться уважно, там є окремий рядок.

Ще один приклад з власного досвіду. У 2018 році, мені як режисерові запропонували зробити програму до Дня вчителя (на базі ККЗ «Ювілейна»). Після того як була створена РПТ, проведені наради, зверстана програма, замовлено до 50% оригінальних постановчих номерів (планувалося залучити провідні дитячі колективи міста)... її «забракували». Колишній начальник обласного управління освіти обізвав це «відстоєм», «нафталіном» і сказав: «… нам це не потрібно, треба, щось сучасне...». Нас послали куди подалі... а програму віддали робити державному університету (справжні причини відмови добре відомі «вузькому колу – широких людей»)…

Хто займався режисурою Дня вчителя у 2019 році не знаю, але у концерті був «Степ», з цими ж номерами... Перша репліка від Череднюка під час виходу на сцену: «Що ви такі нудні? Вам, що сьогодні ще не наливали?». Погодьтеся, це «сучасно», «культурно», «по-модньому»… Але не до кінця. Зараз у моді у Верховній Раді, у Кабміні, у ОП, на телебаченні, у повсякденному житті – мат відвертий і похабний. Треба було його додати, для більшого куражу (вчителі вони такі, вони це люблять – авторський стеб).

Я не ханжа. Те, що показав «Степ» цілком може жити. Припускаю, що у третьосортному кабаку (після того як «налили не по-першій»), він йде на Біс! Але у концерті до Дня вчителя? Може я й насправді «нафталін»… Втім, у «Ювілейній» було хоч якесь та «концертне» світло, якась (5 – 7 метрів) та відстань від кордебалету до глядача у першому ряду. Але не 0,5 метри до «батману» у залі ОДА.

Той, хто видав цей шедевр професійної непридатності вкотре довів, що ані кухарка, а ні тим більш її діти – не можуть керувати…

Шановний пане губернаторе, заступник з гуманітарних питань, начальник обласного управління культури: коли будете замовляти наступну святкову програму – покличте професіоналів! Особисто я готовий консультувати (а можливо й ставити, якщо буде щось цікаве) – безкоштовно! Тільки не ганьбіть більше наш край на всю державу, дуже вас всіх прошу…

Сергій ОСОЛОДКІН
Фото НАШ
© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон