Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Нова Рада: чиїх "старих" облич ми там не побачимо

Нова Рада: чиїх
У новій Раді буде п'ять політичних сил, а аналітики вже підрахували: там насправді будуть нові обличчя.

Серед «завсідників» хіба що Юлія Володимирівна, яка «відсиділа» там найбільший термін. І саме її фракція матиме найбільшу кількість знайомих прізвищ. Другими за впізнаністю будуть «опозиціонери за життя», більшість їх персонального складу це ті, хто були на Грушевського по 2 – 3 рази у складі різних партій.

Знайомі обличчя будуть у Петра Олексійовича, але вони більш відомі по поточному скликанню, а не за загальним часом перебування у законодавчому органі.

Свого слова на «оновлення» дотрималися і «слуги», і «співаки». Там насправді нові люди, які до цього ніколи не були навіть у будівлі ВРУ.

Та ж сама історія і серед мажоритарників. Таким чином склад Ради оновився більш як на 90%. Такого шквалу нових осіб Рада не знала ніколи. Добре це чи погано? Все залежить від того, з якої позиції оцінювати: нове – не завжди якісно-краще.

Якщо перед тим у Раду приводили водіїв і масажистів, «активістів» і «патріотів», то тепер ми знову маємо таких саме непідготовлених і ненавчених, але: фотографів і музикантів... є навіть власний тамада...

Гулятимуть на професійній основі. Про якість поговоримо окремо, а поки про тих, кого ж ми не побачимо.

Політичні партії

В першу чергу більше не бачити нам і не чути нам «хлопця з вилами». Пан Ляшко більше не блокуватиме трибуну і не торгуватиме... Якщо у 2014 році радикали стали п'ятими і отримали 22 місця у Раді, то на цих виборах РПЛ зібрала трохи більше 4% і залишилася за бортом.

Хоча, серед всіх партій, які є у цьому складі радикали зупинилися найближче завітної червоної лінії. Не склалося. Олег Валерійович «притомив» і набрид.

Інші партії які п'ять років тому впевнено долали прохідний бар'єр, так само впевнено програли ці вибори. Наприклад, «Самопоміч», яка на минулих виборах стала третьою, отримавши 33 мандати – в цьому скликання буде представлена тільки одним мажоритарником...

Закономірно у ВР не буде переможця минулих виборів – партії «Народний фронт». П'ять років тому за список «фронтовиків» проголосувало найбільше українців – 22% всіх виборців (майже 3,5 млн. осіб). Рейтинг партії впав настільки, що цього разу вона навіть не починала боротьбу – було зрозуміло з ганьбою програють. Хоча один з її екс-представник у Арді таки буде, він № 2 у списку Порошенко.

Опозиція теж буде в цей раз неповною – «Опозиційний блок», у 2014 році 4-е місце, у цьогорічних восьме. Все, що має так це 6 мажоритарників.

Повний провал «об'єднаннях» праворадикалів. «Свобода» на всіх назбирала 2,16%, або 314 892 голосів і прийшли до фінішу лише одинадцятою. У Парламент партія не потрапляє, її буде представляти тільки 1 мажоритарник, а було шість.

Персоналії

Не буде у парламенті і окремих «яскравих» особистостей, які вміли махати руками – ногами. Не пройшли представники націоналістичного корпусу Андрій Білецький та Дмитро Ярош. Хоча і у попередньому скликанні їх «світлі образи» не так часто можна було бачити у залі для голосування, натоміть вони із завидною постійністю очолювали списках топ-прогульників.

Залишиться парламент і без козака Михайла Гаврилюка. На окрузі, який провів його в Раду п'ять років тому, він став двадцятим. До своєї поразки нардеп поставився з гумором, зазначивши, що «дружина дала йому ще один шанс знайти роботу», і пообіцяв приєднатися до полку «диванних критиків».

Нардепа-забіяку і колишнього «сотника Майдану» Володимира Парасюка, який минулого разу пройшов по мажоритарці на Львівщині, ЦВК й зовсім відмовилася реєструвати. Причиною стало «невідповідність поданих документів вимогам законодавства».

Без мандатів залишилися і окремі партійні боси. Заступник голови фракції БПП (у неї в VIII скликанні було найбільше голосів – 132) Ігор Кононенко випробував долю на одному з мажоритарних округів у Київській області, але програв вибори журналісту Олександру Дубинському.

Не буде у Раді і абсолютного довгожителя відомого рекордсмена – Юхима Звягільського, який був присутній всі(!) вісім скликань: він відмовився від участі ще перед стартом кампанії.

Чому «монстри» полягли?

Віктор Таран, політолог: «... на мажоритарних округах переміг партійний бренд «Слуги народу».

Руслан Бортник, політаналітик: «Якщо на президентських виборах виборці голосували проти попередньої влади в цілому, то на парламентських – проти всієї української системи еліт. І влади, і опозицій.

Втім, протестне голосування вкрай небезпечно – воно ще раз підвищує рівень популістського запиту, і впоратися з цим «9-м валом» соціальних очікувань владі буде складно».

Аутсайдери

Окремо варто згадати і про партії-аутсайдери на цих виборах.

Цікавий вигляд має остання трійка загального списку. Це так звані партії «патріотичного» спрямування, які називали себе єдиними патріотичними силами, які готові поборити «реванш» і всіх зробити «щасливими».

На останньому місці виявилося «Всеукраїнське об'єднання Факел», за яке проголосувало 7 728, або 0,05%, від всіх хто голосував. Найбільша кількість прихильників у цієї сили у Закарпатті 0,11%. «Найвищу» сходинку 20-у вона зайняла у Київській області.

Передостанньою йде партія «Незалежність», за неї проголосувало 0,05%, або 7 963 виборців. І у цієї партії найкращий результат 0,13% у Закарпатті. Третьою від кінця стоїть партія «Патріот». І знову найкращий результат у Закарпатті – 0,5%, 15 241, це 17 рейтинг у загальному списку, там «патріотами» хотіли стати аж 122 людини.

Херсонські «непроходимці»

Не став нардепом і жоден з тих, хто сьогодні представляє інтереси нашої області у ВРУ.

Сергій Хлань, йшов як самовисуванець посів 3 рядок – 16,07%, або 11 201 голосів.

Третім був і Іван Вінник, самовисуванець – 10,64% , 7 811 голосів.

Юрій Одарченко, політична партія Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", став четвертим, у нього 7,31%, 4 824 голосів. П'ятим прийшов на фініші Олександр Співаковський, самовисуванець – 5,57%, 3 757 голосів. Федір Негой, самовисуванець, був тільки шостим – 4,44%, 3 103 голоси.

Всі нинішні «самовисуванці» й до цього часу є або членами партії БПП, або входять до складу її фракції. Перефарбування не вдалося. То, чого ж чекати від «нових» і як будуть поводити себе у «новій» раді «старі»? Про все це і не тільки обов'язково поговоримо згодом...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон