Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Другий тур президентських виборів може не відбутися!?

Другий тур президентських виборів може не відбутися!?
У понеділок, 15 квітня, закінчується термін формування дільничних виборчих комісій (ДВК) для всіх 30 тисяч виборчих дільниць у другому турі виборів Президента України.

До п'ятниці обидва кандидати повинні були подати свої кандидатури, але сторона чинного президента Петра Порошенка намагається зірвати цей процес шляхом неподання відповідної кількості своїх представників на у більшості ДВК.

Закон вимагає аби сформовані комісії не пізніше ніж через день провели (т.т. не пізніше ніж за 5 днів до дня голосування).

В Україні близько 30 тисяч ДВК, у складі їх повинні працювати від 12 до 16 осіб. У кожну комі місію кандидати повинні були подати рівну кількість кандидатур.

Станом на п'ятницю, 12 квітня, сторона чинного президента не стала повністю укомплектувати ДВК своїми представниками.

Так, наприклад тільки двом Херсонським виборчим округам №№ 182 та 183 станом на п'ятницю вистачало в середньому по 400(!) осіб. ОВК змушено було звернутися до всіх небайдужих громадян подати себе до складу ДВК, тим самим проявити свою небайдужість до процесу виборів.

І хоча на заклик відгукнулися приблизно по 150 осіб, людей, для сталого функціонування ДВК, все одно не вистачає. У разі, якщо комісії не будуть сформовані до 16.04., вибори на окремих дільницях – під загрозою зриву.

Якщо така ситуація у обласному центрі, де проживає понад 250 тисяч дорослого населення, то можете собі уявити, який жах відбувається у районах області!

Ще приклади. Від Порошенка у чернігівські ОВК були представлені лише по дві кандидатури для формування нового складу ДВК. Там у трьох округах по області не вистачало 1800 осіб для роботи у ДВК.

У Дніпрі недкомплек понад 400 осіб. Аналогічні ситуації спостерігаються в усіх регіонах. Загалом кожен з кандидатів мав подати понад 200 тисяч осіб, які б працювали в усіх ДВК України.

Про те, що така ситуація буде я писав у одному з своїх матеріалів ще тиждень тому. Я говорив, що така ситуація можлива, адже колишні претенденти на посаду Президента, які б могли надати кандидатові Зеленському свою бодай «технічну» допомогу людьми просто зрадили своїх виборців коли не простягнули руку допомоги кандидату який «бореться із злом» (як вони називали у передвиборчих перегонах) діючого Президента.

Те, що від Порошенко подав так мало представників, означає, що під загрозою не просто нормальна робота ДВК, а реальний зрив виборчого процесу чи як мінімум внесення хаосу, дестабілізації і можливих зловживань.

Згідно з законодавством, якщо кількість поданих від кандидатів кандидатур на членів ДВК менша від встановленої законом, відповідна ОВК має доукомплектувати самостійно необхідною кількістю членів на підставі пропозицій членів окружної комісії. А де їх взяти?

У разі якщо ОВК не сформує повноцінний склад ДВК, є загроза, що частина ДВК взагалі не відкриються у неділю. Інша суттєва загроза, що безпосередньо в день виборів у комісіях може не виявитися кворуму для проведення передбачених законом дій для організації виборів на дільниці.

Не виключений варіант, що представники від Порошенко просто не прийдуть у день виборів на дільниці. Мінімальний склад членів ДВК це суттєві черги, адже кількість столів за якими будуть видавати бюлетені доведеться скорочувати. А може так статися, що виходити за межи дільниці і проводити голосування за місцем перебування не буде взагалі кому.

То, що ж ми маємо? Прямий саботаж? І цей Президент говорить про демократію, і про те, що він чесно веде виборчі перегони? Він звинувачує опонента у всіх смертних гріхах, а що робить сам?

Саботаж для зриву виборів?

Причин браку кандидатур у дільничних виборчих комісіях кілька. По-перше, це фінансова складова. На кожній дільниці може бути максимум 3 «платних» співробітника, які заробляють трохи більше 4 тисяч гривень на місяць, а тут роботи на 5 днів. Решта – повинні працювати або на голому ентузіазмі, або за доплати від самих кандидатів, які в лютому офіційно дозволив Верховний суд.

З огляду на те, що до цього часу більшість членів ДВК від Порошенка ще не отримали оплату за роботу в першому турі, то зрозуміло, що вони відмовляються безкоштовно працювати і у другому.

Багато хто з експертів вважає, що усвідомлюючи майбутній програш на виборах, чинний президент усвідомлено саботує роботу комісій, щоб зірвати вибори.

Андрій Золотарьов, політолог: «На перший погляд, напрошується висновок, що це може бути банальна жадібність з боку Петра Олексійовича, адже він давно і твердо славиться своєю патологічною жадібністю. Але набагато очевидніше інший варіант – це технологія зриву виборів.

Тепер ЦВК має екстрено знайти людей, у стислі терміни їх навчити, або ж команда Зеленського повинна сама заповнити комісії. Інакше вони не відкриваються вчасно. Уявіть собі, що буде, якщо по всій країні комісії не відкриються вчасно або не відчиняться взагалі. Це будуть грандіозні скандали і «розборки». Це дає підстави для масового невизнання результатів виборів».

Олена Лукаш, екс-міністр юстиції вважає, що зірвати результати виборів таким чином не вийде, яка заочно звернулася до Порошенко: «Вибори – це питання національної безпеки. Вам це добре відомо. Судячи з усього, ви намагаєтеся їх зірвати свідомо, навмисно, за домовленістю з співучасниками шляхом не формування дільничних виборчих комісій. Зірвати вибори при цьому все одно не вийде.

Відповідно до закону, навіть якщо одна дільниця округу дасть результат – вибори відбудуться (ч.9 ст.83 Закону) А ось на вирок ви собі заробите. Стаття 111 Карного Кодексу України – державна зрада. Свідчення проти Вас дадуть миттєво. Учасників просто сотні».

Соня Кошкіна, журналістка: «Порошенко готує зрив виборів – відома технологія. До півночі повинні бути сформовані ДВК. По центральній Україні, а також південь штаби ПОП дали «своїм» команди подавати тільки по дві кандидатури. Замість 6 (малі), 7 (середні), 8 (великі)».

Кошкіна впевнена, що знайти необхідну кількість людей – дуже непросте завдання: «Так, якщо буде «некомплект», ЦВК зобов'язана втрутитися і все ж добрати людей. Але зробити це можна формально лише за рахунок представників іншої сторони (і-за зарплатою у триста гривень), яких ще треба знайти – адже ми говоримо про людський ресурсі. Здавалося б: навіщо робити опонентові такий подарунок?

Тут два є два варіанти: перший (особисто мені він здається найбільш ймовірним): розуміючи неминучий програш, штаб просто перейшов у режим економії; другий (відчайдушний, але право на життя – як версія – теж має): свідомі дії для зриву виборів, оскільки якщо в день голосування членів комісії буде менше дев'яти, дільниця просто не відкриється».

Інтернет-утворення «Стіна» писала, що за прогнозами аналітиків Петро Порошенко може взагалі зняти свою кандидатуру з виборів. У Зеленського, у свою чергу, назвали головні проблеми штабу перед другим туром: перша – низька явку їхніх прихильників. У штабі вважають, що свою роль може зіграти те, що у першому турі у кандидата була дуже міцна підтримка, а тому частина симпатиків може просто не прийти на голосування вирішивши, що перемога й так нікуди не дінеться; друга – заповнення своїми представниками окружних і особливо ДВК.

Реальну допомогу Зеленському надали всього кілька кандидатів, які не потрапили у другий тур – «поділившись» своїми членами комісій. Ще до першого туру виборів таку заяву зробив екс-голова «Аграрної партії» Віталій Скоцик. Про свою підтримку Зеленського також заявив і кандидат від «Укропу» Олександр Шевченко.

Так хочеться вірити, що чесних і порядних людей в країні все ж більше. Ну, а що стосується риторики чинного Президента про чесність і порядність, то маючи таку інформацію висновки вам робити самим...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон