Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

«Первый тайм мы уже отыграли…»

 «Первый тайм мы уже отыграли…»
Перший тайм вибрів Президента зіграно з рахунком 1:0 не на користь влади.

Чи були результати несподіванкою? До певної міри так. Головна інтрига була у тому з ким у другому турі зустрінеться Юлія Тимошенко з Зеленським чи Порошенко? Чи то Доля, чи то Адміністративний ресурс розпорядилися по-іншому.

Вже зараз можна майже зі 100% упевненістю говорити, що наступним Президентом України буде чоловік. Інша справа як довго...

Для початку результати (за електронними протоколами). Умовно всіх претендентів слід поділили на три групи: ПЕРША – ті, хто мали шанси на другий тур; ДРУГА – ті, хто мали сподівання перетнути п'яти відсотковий бар'єр (новий склад ВРУ); ТРЕТЯ – ті, хто не мали шансів ні на що (технічні кандидати).

ПЕРША ГРУПА

Зеленський Володимир – 30,24%, 5 713 825 голосів;
Порошенко Петро – 15,95%, 3 014 538 голосів;
Тимошенко Юлія – 13,40%, 2 532 230 голосів;
Бойко Юрій – 11,67%, 2 205 974 голоси.

ДРУГА ГРУПА

Гриценко Анатолій – 6,91%, 1 306 411 голос;
Смешко Ігор – 6,04%, 1 141 302 голоси;
Ляшко Олег – 5,48%, 1 035 944 голоси;
Вілкул Олександр – 4,15%, 784 246 голосів.

ТРЕТЯ ГРУПА

Кошулинський Руслан – 1,62%, 307 240;
Тимошенко Юрій – 0,62, 117 712;
Шевченко Олександр – 0,57, 109 040;
Наливайченко Валентин – 0,22%, 43 234;
Богомолець Ольга – 0,17%, 33 964;
Балашов Геннадій – 0,17%, 32 877;
Безсмертний Роман – 0,14%, 27 184;
Бондар Віктор – 0,11%, 22 564;
Литвиненко Юлія – 0,10%, 20 042;
Дерев'янко Юрій – 0,10%, 19 540;
Тарута Сергій – 0,10%, 19 124;
Шевченко Ігор – 0,09%, 18 689;
Богословська Інна – 0,09%, 18 668;
Кармазін Юрій – 0,08%, 15 964;
Петров Володимир – 0,08%, 15 660;
Скоцик Віталій – 0,08%, 15 126;
Каплін Сергій – 0,07%, 14 542;
Мороз Олександр – 0,06%, 13 169;
Кривенко Віктор – 0,04%, 9 243;
Журавльов Василь – 0,04%, 8 653;
Кива Ілля – 0,03%, 5 871;
Новак Андрій – 0,02%, 5 587;
Ващенко Олександр – 0,02%, 5 571;
Габер Микола – 0,02%, 5 458;
Соловйов Олександр – 0,02%, 5 351;
Ригованов Руслан – 0,02%, 5 234;
Данилюк Олександр – 0,02%, 4 675;
Купрій Віталій – 0,02%, 4 509;
Корнацький Аркадій – 0,02%, 4 497;
Носенко Сергій – 0,01%, 3 114;
Насіров Роман – 0,01%, 2 582;

За результатами першого туру впевнену і переконливу перемогу отримав Володимир Зеленський, за нього проголосували майже в усіх областях, окрім: Львівської та Тернопільської, там перше місце у Петра Порошенко (а тому коли у нього говорять, що є запас «міцності», то виникає питання «звідки»)? Про це поговоримо окремо, а поки про несподіванки.

НЕСПОДІВАНКА ПЕРША – програш Тимошенко. Чому? Невже все так погано? Зрозуміло, що для Петра Порошенко вона була найжахливішим сном. У неї в другому турі він не мав шансів на перемогу. Тимошенко на цих виборах вважалася «ваговиком» №1. Вона не «дитя», з нею, як скажімо з Зеленським, у кішки-мишки не пограєшся, їй пальця в рота не клади, відкусить по самі «гланди» (разом з ними). Саме тому в першому турі, для штабу Порошенко було головним завданням нейтралізувати її. Саме проти неї грали всіма можливими засобами. Кожен з яких окремо навряд чи дав би результат, а всі разом дали можливість відтіснити її від другого туру.

Рахуємо: Порошенко і Тимошенко розділяє лише 2,55%, або 482 308 голосів. Багато чи мало? Відповіді і «так», і «ні» правильні. Різниця на рівні статистичної похибки – мізер; у реальному житті – багато. Лише два фактори, які призвели до того, що Тимошенко не у ІІ турі.

Перший – 117 712 голосів, або 0,62% у неї «відтяв» технічний кандидат Юрій Тимошенко. Навряд чи хтось зможе переконати нас з вами, що пан Юрій з'явився просто так і витратив 2,5 мільйони гривень лише на те аби «погрітися» у променях слави Юлії Володимирівни. І, все ж, йому це вдалося. Він посідає другу сходинку в третій групі одразу за Русланом Кошулинським (за якого агітували всі так звані «патріотичні» сили), результат якого 307 240 голосів на території всієї України (про черговий провал «патріотів» окрема розмова).

От же Юрій «відтягнув» у Юлії третину того, що вона «програла» Порошенко. Ще як мінімум 1/3 голосів у неї забрав Володимир Зеленський (як альтернатива Порошенко) і ще 1/3 слід списати на «успішні» дії Порошенко.

Другий – адміністративний ресурс, який цього року був унікальним. Вперше в історії виборів в Україні виборців «підкупали» так безсоромно і нахабно (за рахунок державного бюджету). В першу чергу – пенсіонерів, які отримали небувалу «підтримку» у березні – квітні (другий тур попереду). Пенсіонери люди з совістю, а тому частина з них «повелась» на доплати, хтось просто не розібрався що й до чого, а тому повірив у «манну» з небес і кинувся віддячувати голосами.

Нещирості Президента дехто вже відчув на собі. От яке повідомлення розмістив один з Херсонських сайтів.

У Херсоні за день до голосування у першому турі та в день голосування сотні містян отримали повідомлення, що завдяки реформам Порошенко їм призначено соціальну допомогу в розмірі 1,5 тис грн. (з посиланням на відповідне рішення Херсонської міської ради). Для того, аби вчасно їх отримати радили зателефонувати за вказаним телефонним номером. Тих хто телефонував, чекало розчарування.

Ось що говорить з цього приводу начальник Херсонського міського управління соціального захисту Олена Рузгіс: «Работа городского управления социальной политики еще с 29 марта практически парализована. На мой телефон, и на телефоны других сотрудников идет сплошной поток звонков с вопросами о якобы назначенной помощи. Люди с «письмами счастья» приходят и лично».

Як пояснила пані Рузгіс: у грудні 2018 було прийнято програму «Соціальний захист», в рамках якої насправді призначено допомоги, але не всім, а тільки: «...малообеспеченным одиноким матерям, которые находятся в декрете; чернобыльцам, первой-второй категорий; участникам боевых действий...». Ті хто отримав листи у ці категорію не потрапляють. «... получатели упомянутых писем ни к одной из этих категорий не относятся, и соответственно, права на получение денег из бюджета не имеют. То есть их просто-напросто обманули», - резюмує пані Рузгіс.

Про «листи щастя» повідомили поліцію. Чи знайдуть тих, хто так жорстоко пожартував з нужденних заради того, аби одна людина отримала зайві голоси? Сказати важко. Чим можуть «віддячити» ті, хто отримав листи? Тільки одним – своїми голосами «проти» людини, від імені якої їм подарували сподівання.

Крім того, був ще ряд маніпуляцій літніми: в один час, накопичено, вони отримали і трохи підвищену пенсію, і монетизовані субсидії, і одноразові доплати. Хтось з стареньких сприйняв це як турботу і проголосував за одного з кандидатів вважаючи, що це його рук справа.

Це й є складові тих відсотків, яких не вистачило Тимошенко для другого туру.

НЕСПОДІВАНКА ДРУГА – злагоджена, неупереджена робота поліції. У день голосування члени ДВК на причуд чемно поводили себе і з бюлетенями, і з їх підрахунком. Практично немає повідомлень про те, що десь, хтось, щось намагався сфальшувати (перекласти бюлетені, переписати протоколи). Менше десятка кримінальних справ (щодо фальшування, а не підкупу) – це досягнення!

Активна робота поліції на упередження спрацювала: у ніч підрахунку не було жодної силової спроби втрутитися у роботу ДВК. Про це сказали практично всі учасники виробів. Опосередковано це підтвердила і Юлія Тимошенко, як відмовилася оскаржувати результатів виборів. Виплати з бюджету довести як підкуп майже неможливо, а «фізичного» втручання не зафіксовано.

НЕСПОДІВАНКА ТРЕТЯ – феноменальний успіх Ігоря Смешко. Людина, яка з'явилася всього за два місяці до дня голосування, набрала 6,04% (1 141 302 голоси) і зайняла 6 сходинку в загальному рейтингу – це успіх. Успіх настільки гучний, що дав право говорити Смешко, що він утворює власну партію і йде з нею на парламентські вибори (що додає ще більшої гостроти у виборчу кампанію осені).

НЕСПОДІВАНКА ЧЕТВЕРТА – програш «біло-блакитних» («Опозиційного блоку»). Хто, кому перейшов дорогу? Що не поділили? Поки таємниця (прийде час – дізнаємося). Вдалий «розкол» між Бойко і Вілкулом призвів до того, що Бойко втратив можливість потрапити у другий тур. Дехто вважає, що це успіх політтехнологів Банкової. Якщо скласти їх відсотки, то Бойко має всього на 0,16% менше Порошенко. Хто знає яким би був результат, якби Бойко був один. Скажімо в нашій області Бойко упевнено вийшов на друге місце набравши 15,68%.

НЕСПОДІВАНКА П'ЯТА – Порошенко «упевнено» програв на Вінничені та у Одеській області, де вважався фаворитом.

НЕСПОДІВАНКА ШОСТА – мінімальний виграш Порошенко у районах бойових дій (на «передку»). Ті хто у окопах, віддали за нього всього на 3% голосів більше ніж за Зеленського (у штабі Порошенко були переконані, що там у них абсолютна перемога).

Ніяких несподіванок не було у тому, що за Петра Олексійовича проголосували у психіатричних лікарнях. А от те, що Юлія Тимошенко отримає перше місце у Кочанівській колонії (там де вона «мотала» термін ув'язнення), було не зовсім очікувано навіть для неї...

НЕСПОДІВАНКА СЬОМА – абсолютний феномен «сезону» – Володимир Зеленський.

Здавалося з тим, що він буде учасником другого туру змирилися всі, навіть Тимошенко, але, що він «зіграє» з таким результатом?! Кажуть, що цього не очікували навіть у його штабі. Зрозуміло, що такий успіх «довгожителі» політичного Олімпу і в першу чергу Юлія Тимошенко («хлопчисько» посадив у калюжу «монстра») не подарує йому ніхто.

«Важковики», ті хто при владі десятки років, хто здавалося знає все і вся – програли «коміку», «фігляру» (як його називають опоненти)...

Тут приходить на думку рядки з фільму «Принцесса цирка»: «Фигляру знаем цену, кричим охотно Бис! Пред вами принц арены. При чем тут мистер Х?». Багато хто забув, що «фіґляр» перетворюється на знатну особу з титулами та званнями і перемагає.

«Фіґляр» ще не сказав останнє слово, а події тижня говорять, що у нього є чим зіпсувати сон опоненту (якій вже змушений називати його по імені та по-батькові).

Зрозумівши, що програв (та ще й кому) Порошенко був настільки нестриманим, що опустився не тільки до персональних образ Зеленського, а й образив 5,7 мільйонів українців які за нього проголосували, коли заявив, що доля звела його з «маріонеткою Коломойського».

Судячи з усього розгубився й штаб Порошенко. Там не знайшлися чим відповісти і почали «розкручувати» тему дебатів (мабуть вважали, що так вони «загонять» Зеленського у пастку «незручних» питань). Ірина Геращенко навіть терміново законопроект написала: про обов'язковість проведення теледебатів, а той хто не з'явився – «знімається з перегонів» (навіть не подумавши, що у такому разі номером два стає Тимошенко, яка з'явиться не тільки на дебати). Забули у Порошенко й про те, що Зеленський так саме може ставити «незручні» питання. Якщо Порошенко може питати тільки про те, що «буде», то Зеленський про те, що «було».

Здавалося у Порошенко загнали Зеленського у глухий кут. Прорахувалися. Зеленський не заставив себе довго чекати: «Обращаюсь к Петру Порошенко. Вы зовете меня на дебаты. Мечтали, что я убегу, отморожусь, спрячусь. Нет. Я это не Вы в 14 году.

Я принимаю вызов. Вот мои условия. Жду Вас тут. На НСК «Олимпийский». Дебаты состоятся перед народом Украины. Все каналы имеют право транслировать дебаты в прямом эфире. Все журналисты имею право присутствовать. Кандидаты должны обязательно пройти медицинскую экспертизу и доказать народу, что среди них нет ни алкоголиков, ни наркоманов. Стране нужен здоровый президент.

В знак уважения как минимум трети граждан Вы должны публично сказать, что дебаты состоятся не с марионеткой Кремля или Коломойского, не с ватником, не с малороссом, не с быдлом, не с клоуном, а с кандидатом в президенты Украины Владимиром Зеленским. Даю Вам 24 часа. Думай... те».

На що нардеп від БПП Марія Іонова заявила: «Президент не пойдет дебатировать на стадион, он будет встречаться в телестудии». Хто уповноважив цю пані відповідати за Президента? Невідомо. Відомо інше – Порошенко капітулював перед Зеленським і зголосився на його умови: «Стадіон, то стадіон».

Втім, конфлікт не вичерпаний. «Мы продолжаем ждать извинений от Порошенко, поскольку он не ответил на все вопросы, которые ему были заданы Владимиром. Речь идет не просто об ответе – стадион или не стадион, а и в извинениях за то, что он говорил в адрес Владимира Зеленского», - заявив координатор штабу Зеленського Корнієнко.

Далі стали розвивати тему – де здавати аналізи: Порошенко чекав Зеленського о 9 ранку п'ятниці в лабораторії НСК «Олімпійський», Зеленський о 8 ранку того ж дня Порошенко у незалежній лабораторії (курси не пересіклися, що й не дивно).

На цьому етапі Порошенко знову програв Зеленському – йому доводиться відіграватися, він включився у гру нав'язану Зеленським, якого такий формат цілком влаштовує. Це його гра. Тут він на коні. Тут його не переграти. Тут він Маестро, Майстер, Гросмейстер, а Порошенко хлопчисько-початківець. Здається рахунок вже 2:0 на користь Володимира Олександровича. Чи є чим відповісти Петру Олексійовичу?

Чого чекати далі? Як будуть розгортатися події? Чи насправді у Зеленського є шанси виграти «в суху»? Чому частина колишніх кандидатів у президенти перейшла грати на бік Порошенко і чому «здає» тих, кому обіцяла боротися за їх «світле майбутнє»? Про все це говоритиме найближчим часом.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон