Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

1 травня херсонцям буде не до свят…

1 травня херсонцям буде не до свят…
Ціни на комуналку, опалення, водопостачання продовжують рости. З кожним днем кількість тих, хто неспроможний оплатити рахунки за ці послуги стає все більше.Як повідомляють ЗМІ: «За даними Державної служби статистики України, на кінець січня заборгованість населення за житлово-комунальні послуги перевищила 62 млрд. грн.».

А з першого травня нас чекає нова біда – будуть суттєво змінені умови функціонування ринку, адже саме з цієї дати набудуть норми нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Там не тільки абонплата, але й нарахування пені за комунальні борги.

Крім того, з 1 травня планується ще раз підняти ціну на природній газ, і це при тому, що вона вже сьогодні вище ринкової (середня ціна на рику в Європі становить $170 – 175), тоді як українцям його продовжують торгувати по $350 – 400 за 1 тис м3. Якщо ціну на газ ще підвищать, то це автоматично призведе до зростання ціни на електроенергію, а отже, зростуть у ціні і опалення, і гарячу воду, і на інші комунальні послуги.

Закон «Про житлово-комунальні послуги» має багато нововведень, які не порадують власників квартир. Крім того, там є новий вид оплат – «абонентська плата» практично за всі житлово-комунальні послуги. Саме це положення викликає великий резонанс в суспільстві. І зараз все менше людей які здатні платити, що ж буде далі?

Валентина Лебедєва, професор Національної металургійної академії України: «Я вважаю, що після введення абонплати за комунальні послуги побори і свавілля тільки збільшаться. Абонплата означає, що навіть якщо ви не витратили жодного кубометра води або газу або жодної кіловат-години електроенергії, то платити все одно доведеться. Постачальники послуг обґрунтовують це тим, що обладнання має працювати і себе окупати, а директор – отримувати зарплату».

Давайте у такому разі будемо оплачувати проїзд у транспорті навіть якщо ним не користуєтеся – директор підприємства повинен отримувати зарплатню!?

Ті, хто лобіювали прийняття Закону наполягали на тому, що комунальні послуги це те саме що й телефон: не користуєтеся, але можете користуватися – платіть.

«Це неправильний підхід, – вважає Валентина Лебедєва. – Ви можете зовсім відмовитися від телефону або Інтернету, але від води і електрики не можна відмовитися на час». Експерти переконують, що там, де можна реально рахувати те, що витрачено, там треба платити тільки за це.

Що таке абонплата у даному випадку?

Марія Яковлєва, енергетичний експерт: «Це річні експлуатаційні витрати постачальника комунальної послуги, рівномірно розподілені на кожен місяць. Це стандартна світова практика, яка дозволяє комунальникам планувати свої витрати незалежно від сезону. Абонплату встановлює енергетичний регулятор, тобто Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ)».

Т.т.. незалежно від того отримали ми послугу чи ні, але директор «водоканалу» буде отримувати зарплату в продовж всього року. Тоді навіщо йому перейматися питаннями якої якості у мене вода. Навіщо турбуватися керівнику «теплокомуненерго»: чи отримував я тепло, чи теплоносій у батареях був на рівні «аби не розморозити систему»? Кому вигідна абонплата? Власникам підприємства – вони свої питання вирішили. Монополісти – захищені.

Більш того, коли приймалося рішення, лобісти через НКРЕКУ намагалися «проштовхнути» формулу розрахунку абонплати виходячи не з того, які реальні витрати облгазу, а взяти за основу те, що може лічильник пропустити через себе фізично. Залежно від моделі «пропускна» спроможність окремих лічильників складає у ТИСЯЧУ разів більше, ніж ви навіть теоретично можете спожити.

Експерти заявляють, що «Регулятор не розробив справедливої методики розрахунку абонплати щоб вона враховувала фактичні витрати постачальника комунальної послуги і не забирала у споживача зайві гроші».

Хто сьогодні «Регулятор»? Купка людей які призначені туди за поданнями перших осіб держави, у т.ч. за квотою Президента, які захищають монополії від споживачів. Їх мало цікавить те, що народ зубожів настільки, що смертність зростає з кожним днем все більше, а громадян стає все менше. З тих, що поки ще залишилися вирішивши «викачати» останнє. Фахівці визнають, що сьогодні не існує «справедливих методик розрахунку абонплати».

Якою «справедливою» повинна бути ціна? Саме слово «справедливе» віртуальне, адже для кожного «справедливість» означає своє. «У кого що болить, той про те й говорить». Комусь не вистачає «зайвого» мільйону на те аби злітати з коханкою на Мальдіви, а у когось немає грошей на аспірин.

«Кожному своє», - пам'ятаєте таке гасло? Пам'ятаєте де воно було? А пам'ятаєте хто його автор? Паралелі провести не хочете?

Введення абонплати вже викликав один гучний скандал ще минулого року. Тоді вирішили це питання «приспустити на гальмах» і перенесли його на 1 травня невипадково – вибори. До 1 травня вибори минуть, а абонплата прийде. Кому будемо дякувати? Думайте вже зараз, поки до дня голосування ще є час.

Звідки таке нововведення? Звідки ідеї?

Марія Яковлєва: «Згідно з європейською практикою абонплата стягується за послугу з розподілу (транспортування, передачі) газу, електроенергії, води, тепла. Рахунок для кінцевого споживача складається з абонплати і вартості фактично розподіленого обсягу газу, електроенергії, води, тепла...». Так роблять у Європі, тільки з тією різницею, що цивілізована Європа має альтернативи щодо постачання послуг: чим більше постачальників – тим нижче вартість, адже є конкуренція. А що у нас? Олігархічна монополія.

На що використовують абонплату у Європі?

На витрати, на підставі яких вона була розрахована. А у нас? Не дивуйтеся, але у нас Регулятор все ще так і не розробив методику, яка враховує таку норму. Тож, чи буде надавач послуги витрачати гроші на розвиток? Ні, адже на це вони не спрямовані. Якою повинна бути «витратна» частина? Якою повинна бути зарплатня у директора? А хто його знає. Чому б не як у Коболєва – 500 тисяч грн. на день? Громадяни у нас «багаті», вони готові утримувати директорів всіх рівнів. Коболєву можна, то чому ж не платити стільки ж директору «Теплоенерго» чи «Водоканалу» в кожному місті?

Як саме буде нараховуватися абонплата?

Андрій Никончук, виконавчий директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, кандидат юридичних наук: «Абонплата буде нараховуватися в тому випадку, якщо між постачальником і споживачем укладено індивідуальний договір. Фактично це оплата за рахунок мешканців утримання всієї абонентської служби компанії постачальника, яка покликана спілкуватися з величезною кількістю людей, з якими будуть укладені індивідуальні договори».

Т.т. ми з вами, за власний рахунок, будемо утримувати всіх тих «тьоть» які нам з вами будуть «посилати» за відповідною адресою, коли ми будемо вимагати пояснити що й до чого у нашому рахунку? Хтось з вас, хоч раз, без черги, мату, втрати свідомості і витрати купи нервів міг зайти у «обленерго» і дізнатися що з чого складається, звідки у вас чергові борги (а ви платите справно кожного першого числа за показниками вашого лічильника) і при цьому не отримати інфаркт? (Я тепер розумію чому Інсультний Центр у Херсоні знаходиться всього у 50 метрах від головного офісу «Херсонобленерго»).

Виявляється за все це відтепер ми будемо платити окремо. Може тоді у розрахунки включать вартість валідолу та виклику карети швидкої допомоги? А чому б «Обленерго» не включить у штат практичного психолога, який буде проводити сеанс релаксу?

Як саме будуть укладатися індивідуальні та колективні договори? Тема окремої розмови. Єдине питання яке б я поставив: якщо у мене не буде індивідуального договору, а від мого імені буде діяти ОСББ, то які тоді я отримую індивідуальні послуги? Представник абонентської служби спілкується не з 1000 осіб, що живуть у будинку, а з 1 представником. Чому платити повинні всі? Так працює цивілізована Європа? Не смішіть капці бабусі! Монополісти знову перемогли.

Про особливості договірних відносин між постачальниками житлово-комунальних послуг та мільйонами українців і про те, в яких випадках постачальникам дозволять відключати споживачам комунальні послуги і як каратимуть за незаконне відключення, про спробуємо поговорити окремо, а поки ще одне нагадування: Закон «Про житлово-комунальні послуги» передбачає «нововведення» - нарахування пені за борги по комунальним платежам.

«Боржникам доведеться платити пеню за прострочення – 0,01% від суми боргу за день. Таким чином, річна ставка по піні – 3,65%, - говорить експерт Марія Яковлєва, і вважає, що це: ...суто символічна ставка – як нагадування людям, що краще не накопичувати борги». А я вважаю, це цинізм чинної української влади.

А ви що думаєте? У вас ще є час проаналізувати і прийняти рішення...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон