Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Вибори Президента стартували вчасно. Чого чекати далі...

Вибори Президента стартували вчасно. Чого чекати далі...
В останній день минулого року в Україні стартувала виборча кампанія, яка триватиме 90 днів, і яка повинна закінчиться голосуванням, яке повинно відбутися 31 березня, з 8:00 до 20:00.

А поки почався перший етап – висування кандидатів, який триватиме до 8 лютого включно.

Офіційно, за повідомленням Центральної виборчої комісії (ЦВК), станом на 5 січня 2019 року зареєстровано 4 особи.

Це саме ті, хто насправді може назвати себе кандидатом у Президенти, і має право вести передвиборчу агітацію. Серед тих, хто пройшов «перше чистилище» ЦВК (за абеткою):

Сергій Каплін, лідер «Соціал-демократичної партії»;
Валентин Наливайченко, лідер руху «Справедливість», екс-глава СБУ;
Андрій Садовий, лідер партії «Самопомочі» глава адміністрації Львова;
Віталій Скоцик, лідер «Аграрної партії».

Як повідомляє ЦВК, всі вони зареєстрували своїх офіційних представників. У той же час вже є перша «жертва», т.т. особа якій було відмовлено у реєстрації, це правозахисник з міста Бровари Володимир Ратуш. Причин відмови у реєстрації дві: перша – відсутність довідки про внесення застави у 2,5 млн. гривень, друга – автобіографія вказаного пана перевищила норму в дві тисячі знаків.

Ратуш, судячи з декларації за 2017 рік, не володіє нерухомістю, автотранспортом чи цінними паперами. За його словами, він «не пов'язаний з брудними грошима», а «президентство – це мета кожного здорового українця, але життєві обставини не кожному дозволяють».

Слід так само нагадати, що Ратуш балотувався на посаду судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Основні гравці поки мовчать. Офіційно жоден з тих, хто має реальні шанси на те, аби потрапити у другий тур свої документи до ЦВК не подавав, але 4 з 5 (окрім Порошенко) про намір балотуватися вже заявили. Це Юлія Тимошенко, Юрій Бойко, Анатолія Гриценко та Володимир Зеленський. Саме останній своєю заявою, яка з'явилася у соціальних мережах за кілька годин до Нового року, комусь таки зіпсував настрій.

Поки мовчить Петро Порошенко. Фахівці вважають, що його заяву слід очікувати після того, к Україна офіційно отримає Томас, і на фоні цього «успіху» він таки заявить про свій намір.

Рейтинги. Поки «основні гравці» за опитуваннями громадян «мовчать», соціологи розповсюдили нові результати опитування, які провели в останні дні минулого року.

16 – 22 грудня Центр «Соціальний моніторинг» і Український інститут соціальних досліджень імені Яременка провели чергове опитування, його результати такі:

За лідера «Батьківщини» Юлію Тимошенко будуть голосувати 18,6% (серед тих, хто готовий визначився з вибором), за шоумена Володимира Зеленського – 15%, за Юрія Бойка, кандидата від «Опозиційної платформи – «За життя» – 11,8%, за Анатолія Гриценко, лідера партії «Громадянська позиція» – 11,2%. П'ятірку замикає діючий Президент Петро Порошенко, за нього готові віддати голоси – 10,7% (відстає більше, ніж на 1%, від Юрія Бойка і на 0,5% від Анатолія Гриценка).

Соціологи відзначають, що у порівнянні з попереднім опитуванням Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Центру «Соціальний моніторинг», результати якого були опубліковані на початку грудня, президентський рейтинг кандидата від «Опозиційної платформи – «За життя» Юрія Бойка виріс на 0,7% – з 11,1% до 11,8%, таким чином він показує стійку тенденцію до зростання.

У той же час рейтинг Олександра Вілкула (можливого кандидата від так званого «ахметовского» крила Опозиційного блоку) залишається на рівні статистичної похибки – 1,9%.

Головними якостями якими повинен володіти майбутній президент – 55,9% назвали «здатність закінчити війну»; 44,5% вважають, що це «здатність відстоювати інтереси пересічних громадян»; а ще 44,1% вважають, що це – «компетентність в економіці».

Чи насправді потенційні кандидати у Президенти на це здатні покаже тільки час...

«Чи задоволені ви роботою Президента України?» з таким запитанням до українців звернувся один із сайтів. Ось що відповіли його відвідувачі:
«Геть!» – 9608 осіб, або 44,28%
«Кращий» – 4217 осіб, або 19,43%
«Влаштовує... але» – 3754 осіб, або 17,3%
«Непоганий» – 2899 осіб, або 13,36%
«Були й краще» – 1221 осіб, або 5,63%
Всього на момент отримання інформації проголосувало – 21 699 осіб.

І хоча сам пан Порошенко поки не заявив про свій намір брати участь у виборах, але він вже звернувся до кандидатів у президенти із закликом щодо того, що українські вибори повинні бути захищені від гібридних викликів, а їх висока якість – підтверджена міжнародними спостерігачами.

Порошенко підкреслив, що "в цьому році ми повинні підтвердити зрілість демократичної системи, а також забезпечити належне спостереження за президентською кампанією з боку всіх визнаних міжнародних організацій".

На що зареєстрований кандидат у Президенти Андрій Садовий закликав Порошенко: «...підтвердити своїм прикладом, що в Україні з 2014 року існує стандарт вільних і чесних виборів».

«Сподіваюся, приклад покаже і сам пан Порошенко», - заявив Садовий, і нагадав, що чесність це: не купувати голоси, прикрити ботоферми і не використовувати адмінресурс:

« - не здійснюватиме покупку голосів, як це робив один з керівників його штабу Сергій Березенко на виборах в Чернігові у 2015 році;
- пояснить, яким чином судова реформа в тому вигляді, в якому він її пролобіював, забезпечить незалежність судів і покарання за спроби підкупу виборців;
- прикриє свої численні ботоферми, які створюють штучну атмосферу ненависті і зневаги до всіх, хто пропонує інший шлях розвитку країни, ніж «життя по-новому від БПП»;
- припинить покривати відвертий реванш проросійського криміналітету на Сході і Півдні України за участю БПП і місцевих «феодалів» (Харків, Одеса, Сумщина тощо);
- припинить використовувати обласні і державні адміністрації та силові структури на місцях для формування власних виборчих штабів і переслідування неугодних;
- підпише указ про звільнення Семочко, якого він призначив в органи СБУ, адже присутність таких елементів на топ-посадах в органах нацбезпеки і створює реальну загрозу Україні в цілому і виборів зокрема».

Вибори будуть найдорожчими. Центральна виборча комісія затвердила кошториси на проведення виборів Президента України та депутатів Верховної Ради у 2019 році.

За бюджетною програмою «Проведення виборів Президента України» було виділено 2 млрд. 354 млн. 880 гривень. За програмою «Проведення виборів народних депутатів України» ЦВК затвердила кошторис на суму 1 млрд 949 млн 620 гривень.

Також ЦВК узгодила витрати за програмою «Функціонування Державного реєстру виборців» на суму 223 млн. 539 тис. 600 гривень.

ДОВІДКОВО

Заборонена Компартія України визначилася з кандидатом у президенти, це буде – Петро Симоненко. Правда, поки не зрозуміло, яким чином Компартія має намір виконати своє рішення, адже діяльність цієї партії в Україні заборонена, хоча партія не ліквідована.

Сергій ОСОЛОДКІН

Лише 44% переселенців з Донецької, Луганської областей та Криму мають намір брати участь у президентських та парламентських виборах, що відбудуться в Україні цього року.

Українці в Росії зможуть проголосувати за Президента України в посольствах України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон