Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонці, як і всі громадяни України продовжують нарощувати борги

Херсонці, як і всі громадяни України продовжують нарощувати борги
Тарифи продовжують рости, а разом з ними набирає розмір боргу українців перед різним організаціями та установами, які надають відповідні послуги.

Платіжки з новою ціною за газ надійдуть українцям ще тільки через місяць, а то й два, а вони вже сьогодні винні тільки за послуги ЖКГ 38,2 мільярди грн.

Як свідчить статистика за останні дев'ять місяців борг населення за «комуналку» зріс ще на 5,9 млрд грн. Цей рекордний борг населення за житлово-комунальні послуги свідчить, що якщо влада не зупинить зростання цін і тарифів у найближчі місяці систему чекає справжній колапс.

Борги ростуть, а, отже рекламована Гройсманом система надання субсидій – на ділі не працює, а реального «зростання» доходів українців так і не сталося. Це ще раз підтверджує, що існуючи і перспективні тарифи ЖКГ відірвані від реального життя, і фактично стають не непідйомними для все більшого числа українців.

Підвищена ціна на природний газ і наступне зростання цін за тепло і гарячу воду, це запорука ще більшої проблеми у комунальному секторі.

Як стверджують експерти сьогодні «...найбільший борг в ЖКГ саме за природний газ – 16,8 мільярда гривень. При цьому влада підвищила ціну на паливо на 23%. Це спричинить миттєве подорожчання опалення, гарячої води, інших послуг. Неплатежі досягнуть критичної позначки, що призведе до кризи в комунальному секторі».

Поруч із боргами по субсидіям ростуть і борги по заробітній платі. Сьогодні за різним оцінками вони складають вже понад 3 млрд грн.

Що говорить лише про те, як свідчать окремі політики, що «... люди стають ще біднішими. Їм вже нічим платити багатим власникам енергетичних монополій. Влада повинна зупинити підвищення тарифів, привести їх у відповідність зі здоровим глуздом і почати працювати над зростанням зарплат і пенсій громадян».

Дані Державного управління статистики невблагані: «На кінець вересня 2018 року заборгованість населення за поставки природного газу склала – 16,8 млрд грн. За централізоване опалення та гарячу воду – 10 млрд грн. За утримання будинків – 4 млрд грн. За електроенергію – 3,8 млрд грн. За холодну воду і водовідведення – 3 млрд грн. За вивезення сміття – 0,6 млрд грн».

Впливає на те, що люди змушені платити ще більше і той фактор, що постійно скорочується соціальна складова норм споживання.

Експерти порахували, що саме через зменшення норм споживання «соціального» газу понад 3 мільйони українських сімей будуть платити вдвічі більше, що, у свою чергу призведе до того, що сім'ї у квартирах яких немає лічильників природного газу будуть ще більше боргувати монополістам-постачальникам.

Один з політиків заявив, що проект постанови уряду передбачає збільшення норм споживання газу на 75-166%, і зазначив: «Це означає, що домогосподарства без лічильників платитимуть фіксовану суму за газ, яка вище нинішньої. Тому через зміну норм споживання газу понад 3 мільйони українських сімей будуть платити вдвічі більше. Зрозуміло, що фактично вони споживають менше. Різниця буде осідати в кишенях газопостачальників, які будуть продавати залишки».

Чому збільшують норми споживання? Чиновники вважають, що в даному випадку вони діють на користь самим людям, адже це буцімто є добрим стимулом до того, аби люди встановлювали газові лічильники за власний кошт.

Коментар політика: «Газ – це товар. Продавець сам повинен подбати про його облік. Ми ж не ходимо на базар зі своїми вагами. Чому самі повинні купувати газові лічильники? В Україні понад три мільйони будинків без лічильників. Програма безкоштовної установки лічильників, що діяла раніше, провалена монополістами . Якщо сам лічильник коштує близько тисячі гривень, то в цілому українці повинні на них витратити не менше трьох мільярдів гривень. Вважайте, ці гроші будуть подаровані олігархам, які контролюють газові компанії».

Політики від опозиційних партій вважають такий проект постанови «антисоціальним», який в першу чергу спрямований на зростання доходів монополістів і подальшого збіднення простих українців, і закликають уряд відхилити її. Пропонується натомість повернутися до програми, яку вважається «завалили» саме газові монополісти і зобов'язати постачальників встановити у кожній оселі лічильник газу за рахунок постачальника.

Нагадаємо. Згідно з проектом постанови уряду норми споживання газу для сімей без газового лічильника планують збільшити на 75-166%. Обсяг норм буде залежати від наявності газової плити, колонки, котла, центрального теплопостачання і гарячої води. Наприклад, фіксована місячна плата за газ для самотньої людини в квартирі з центральним гарячим водопостачанням зросте з 22,9 до 40,3 грн в літній період і до 61,1 грн в зимовий. В Україні близько 3,3 млн домогосподарств без газового лічильника.

В Україні фактично розпочалася активна фаза запуску опалення, але далеко не всі міста можуть бути упевнені в тому, що сезон пройде спокійно і без надмірних емоційних коливань.

Котельні тільки запускають, а монополісти, які постачають газ, вже почали «емоційну атаку» на підприємства та містян. Мова йде про «відключення» газу, коли ще тільки йде «підключення».

Історія повторюється, ми таке проходили минулої зими, тоді «через шантаж облгазів» цілі міста залишалися без тепла.

«Хвиля відключень від газу вже прокотилася по всій країні. Олігархи-власники облгазів почали відрізати будинки від газових труб перед початком опалювального сезону. Історія минулої зими в Кропивницькому, Славутичі, Смілі, коли через шантаж облгазів цілі міста опинялися без тепла, знову може повторитися. У минулому році уряд не впорався з цією ситуацією. Зараз ще є час, щоб завчасно вжити заходів», - так ситуацію коментував один з фахівців.

Він вважає, що Уряд повинен вжити заходів, щоб не допустити замерзання українців у морози через свавілля газових монополістів. За його словами, напередодні зими газові олігархи шантажують жителів українських міст відключенням газу.

Один із каменів спотикання це внутрішньобудинкові газові мережі, які власники облгазів примушують ОСББ взяти на баланс. Як результат облгаз визначає це як нову послугу і вимагає за неї додаткову плату, а отже це його додаткові прибутки. Тим, хто проти просто погрожують відключити газ. Це у комедії Гайдая «Бриллиантовая рука» смішно, у житті це не драма, а справжня трагедія.

До чого такі дії можуть привести? Сотні будинків і тисячі їх мешканців можуть залишаться без тепла.

У окремих політичних партіях, розуміючи до чого це може призвести закликають уряд розробити нормативні акти, які покладуть всю повноту відповідальності за технічну експлуатацію газових мереж на облгази: «Ми закликаємо уряд зафіксувати своїм рішенням: хто отримав від держави дозвіл на роботу з газовою інфраструктурою, той і повинен за неї відповідати. Крім цього, слід заборонити відключати від газу об'єкти соціальної інфраструктури та житлові будинки і їх постачальників тепла».

У той же час слід нагадати і про те, що у Верховній Раді одна з партій, яка має там своїх представників, зареєструвала законопроект №7408, який запобігає відключенню об'єктів соціальної інфраструктури та їх постачальників тепла від газу.

Чи буде він прийнятий, чи проголосують депутати таку заборону, а отже фактично нададуть соціальну гарантію для громадян? Скоріш за все ні. І причин тут дві. Перша, – занадто сильне газове лобі у ВРУ, щоб допустити прийняття таких рішень. Друга, – більш банальна, але цілком життєва: «це придумали не ми, а чому ми повинні віддавати пріоритети своїм опонентам у переддень виборів».

Що ж стосується самого газу, то, як свідчить повідомлення НАК «Нафтогаз» на цей сезон Україна закачала у підземні природні резервуари рекордний запас газу за останні 4 роки – близько 17,1 мільярда кубометрів.

Минулого року запасів, на цей же період, було на 2% менше – 16,8 мільярди кубометрів. При цьому в «Нафтогазі» зазначили, що станом на кінець минулорічного опалювального сезону в сховищах залишалося 7,4 мільярди кубометрів газу.

«Таким чином, Україна зараз має в підземних сховищах газу обсяги природного газу, достатні для стабільного проходження опалювального періоду», - констатують в «Нафтогазі».

Що ж, запаси є, от тільки чи дійдуть вони до споживача, адже їх ціна така захмарна, що стала вже недосяжною для майже 70% населення України.

Аналітики кажуть, що вже у січні – лютому 2019 року встане питання або держава вживатиме кардинальних дій по зменшенню ціни, або візьме на себе зобов'язання по боргах населення, або до кінця зими не доживе кілька сотень тисяч українців, які просто замерзнуть у неопалюваних квартирах і будинках.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон