Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Чи зросте економіка Херсонщини, якщо загальнодержавна падає?

Чи зросте економіка Херсонщини, якщо загальнодержавна падає?
Президент України вірить у світле майбутнє. Чи вірять йому українці? Судячи з рейтингу, який він мав 4 роки тому, коли обирався і тим, що є сьогодні,віра у Петра Олексійовича суттєво зменшилася, але він продовжує себе подавати так, начебто є Месією усього світу.

Мимохідь слід зазначити що у вересні президентські рейтинги були такими: Тимошенко – 11%, Порошено – 7,1%, Зеленський – 6,7%, Вакарчук – 6,5%, Гриценко – 6,3%, Бойко – 6,0%.

30 вересня цього року, виступаючи в Харкові на відкритті 10 міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», Петро Порошенко заявляв, що цього року очікує зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) до 4%: «У цьому році очікується зростання (ВВП) більше, ніж 3%. А показник другого кварталу – і мені приємно про це говорити – перевищив оптимістичні прогнози і склав 3,8% (зростання ВВП). І ми точно йдемо до цифри 4% зростання ВВП».

Крім того він додав, що має більш амбітні цілі, і цього поки замало «...для реалізації тих амбітних цілей, які ми перед собою поставили».

Те, що наш Президент «оптиміст» і часто видає бажане за дійсність не для кого вже давно не секрет. Його легко можна зрозуміти: попереду вибори і є бажання утриматися у кріслі Президента ще на 5 років. Навіщо? Ну, можливо для того аби мати зростання власного бізнесу і статків.

За оцінкою «Фокус» Петро Олексійович станом на січень 2018 року «коштував» $542 мільйони (11 позиція).

За версією Інтернет-додатку видання «Сегодня»: «... сумарно задекларований Порошенко дохід за 2018 рік станом на 21 серпня перевищує 54 млн гривень».

У 2015 році на його рахунках було $26 млн.

Як бачимо Президент стає всі більш багатим, його статики зростають, а що ж з державою? Що з ВВП? Він так само росте?

Різні джерела дають різні відповіді. Крістін Лагард, Глава Міжнародного валютного фонду, 1 жовтня 2018 року попередила про можливе погіршення прогнозу зростання світової економіки: «Шість місяців тому я вказувала на хмари ризику на горизонті, а зараз деякі з цих ризиків почали матеріалізуватися».

До таких ризиків вона віднесла протекціоністську риторику, яка почала перетворюватися в «реальні торгові бар'єри», а також посилений тиск на ринки, що розвиваються, викликаний зміцненням долара США і жорсткістю грошово-кредитної політики.

Глава МВФ закликала країни світу вирішити свої торгові протиріччя, попередивши про можливі наслідки у вигляді корекції фондових ринків, різких коливань валютних курсів і ослаблення потоків капіталу.

У липні 2018 року МВФ очікував, що глобальний ВВП України зросте на 3,9% цього року і на стільки ж у наступному. Фарук Кхан, провідний економіст представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові не далі як 4 жовтня завив, що Всесвітній банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України у 2018 році з 3,5% до 3,3%. За його словами, у 2019 році СБ очікує зростання ВВП на рівні 3,5%: «У той же час, якщо не будуть досягнуті домовленості з Міжнародним валютним фондом, зростання економіки може впасти до 2%».

Сату Кахконен, директор СБ у справах Білорусі, Молдови та України підкреслила, що прискоренню економічного зростання у 2019 – 2021 роках в Україні може сприяти реалізація нещодавно затверджених реформ: створення Вищого Антикорупційного суду, поліпшення управління державними банками та врегулювання непрацюючих кредитів, а також прийняття низки нових заходів, таких як відкриття ринку землі в країні.

Анастасія Головач, економіст представництва СБ в Україні вказала, що СБ наполягає на необхідності прийняття реалістичного бюджету в максимально стислі терміни, при цьому позитивно оцінює поданий в парламент проект бюджету на 2019 рік: «Зокрема, дуже важливо не перевищувати вже оголошений показник збільшення мінімальної зарплати на 2019 рік, що становить 12%».

Серед фіскальних ризиків бюджету на 2019 рік економіст СБ назвала можливу заміну податку на прибуток податком на виведений капітал.

Міністерство економічного розвитку України провело обговорення макроекономічного консенсус-прогнозу серед експертів, які передбачають, що зростання ВВП за підсумками цього року в Україні будуть на рівні 3,1%, у 2019 - 3%, у 2020 – 3,1% , у 2021 – до 3,9% річних.

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), 1 листопада цього року розповсюдив власний прогноз зростання економіки України: «Банк прогнозує зростання економіки в Україні на 3,5% в 2018 році і 3% у 2019 році в порівнянні з 2,5% в 2017 році».

Крім цього там констатують: «Інфляція як і раніше виросла на 11,4% в річному численні за перші дев'ять місяців 2018 року, що значно вище середнього показника інфляції в 5%».

Втім, поруч з цим у Банку зазначають, що українська економіка продовжує виходити з рецесії, а перспектива відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом дає підстави для цього. ЄБРР вказує, що схвалення і впровадження нової домовленості Stand-By України і МВФ допоможуть вирішити проблеми короткострокового зовнішнього фінансування України і зберегти макроекономічну стабільність протягом виборчого циклу в 2019 році.

Т.т. слід розуміти так, що гроші будуть давати тільки у тому випадку, якщо всі й далі будуть себе вести як «хороші дітки», які вони витратять на «підтримку штанів», збереження доброї мини при поганій грі, а хтось ще й заробить на цьому. Вибори все «спишуть»?

З ким саме продовжуватиме «гру» світова економічна спільнота? Судячи з усього там зараз намагаються не прогадати, а тому «розкладають яйця» потрохи у різні корзини.

Травень 2018 все одно настане, і тоді хтось може опинитися у дуже незручній ситуації, у якій була Україна коли на виборах у США переміг Трамп (а наші активно підтримували його опонентку).

І європейці, і американці розуміють, що ризики не отримати назад гроші які вони дають нинішній владі під суттєві відсотки і кабальні умови – високі.

А тут ще й неприємні повідомлення з самої України. Всі оптимістичні прогнози президента і його бажання видавати бажане за дійсність «обломав» Національний банк України, який 2 листопада оприлюднив інформацію відповідно до якої зростання української економіки у третьому кварталі поточного року було на рівні 3,1%, т.т. сповільнилося: «У третьому кварталі 2018 зростання економіки України дещо сповільнилося (до 3,1% річних) на тлі погіршення динаміки більшості базових галузей економіки. На показниках сільського господарства негативно відбилася низька врожайність ранніх зернових».

У той же час у НБУ стверджують, що у другому кварталі 2018 зростання реального ВВП прискорилося до 3,8% річних.

У Національному банку продовжують бути упевненими, що прискорення зростання економіки у 2018 році буде на рівні 3,4%, а у 2019: «... очікується уповільнення зростання реального ВВП України до 2,5% внаслідок охолодження глобальної економіки, погіршення цінової кон'юнктури на світових сировинних ринках, стриманою фіскальної політики з урахуванням значних обсягів погашення державного боргу, а також жорсткої монетарної політики, необхідної для повернення інфляції до мети».

Держстат у свою чергу, поліпшив оцінку зростання ВВП України в другому кварталі до 3,8%, тоді як, згідно з попередньою оперативною оцінкою, яка була оприлюднена в середині серпня, цей показник становив 3,6%.

Згідно з консенсус-прогнозом, складеним Міністерством економічного розвитку і торгівлі України у вересні, зростання ВВП України в 2018 році оцінюється на рівні 3,1%, а у 2019 році – 3%.

Слід нагадати, що проект закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік» побудований на прогнозі зростання економіки в наступному році на рівні 3%.

Хто виявиться більш правим? Час покаже...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон