Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонці стали менше вмирати?

Херсонці стали менше вмирати?
Для тих, хто не знав, шановні херсонці, повідомляю: ви стали більш здоровими і потребуєте значно менше ліків!

Я не з'їхав з глузду, і психіатр мені не потрібен, це я транслював вам думку Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана: «Раніше люди не могли дозволити собі купувати ліки, вмирали від нестачі препаратів.

А сьогодні фіксуємо зменшення смертності. Зверніть увагу, що сьогодні в Україні є повний набір вакцин для щеплень! Звідки з'являються епідемії? Від недолугості керівників, 5 – 10 років тому з різних причин допустили брак препаратів і збій календаря щеплень. Вирівнюємо ситуацію».

Раніше ми всі жартували, що у нас Міністр охорони здоров'я «лікар-смерть», та, к бачимо, виявляється у нас є ще один «фахівець» від медицини сам Прем'єр. Вони там у КМУ всі великі «фахівці» щодо навішування локшини на вуха смертним електоральним масам.

Бачите, а ви й не знали, що ми можемо собі дозволити купувати ліки, вони стали дешевими настільки, що їх просто можна купувати кілограмами і запасати як сушені гриби на всю зиму.

І вакцин у нас виявляється більш ніж вдосталь. От тільки звідки взялася епідемія корі та краснухи? Звідки взагалі у державі беруться всі негаразди? В усьому винні «папередники» - аксіома.

Завдяки сучасній владі вдалося виявляється змінити підходи до вирішення багатьох питань, а ще зламати корупційні схеми і тепер ми маємо можливість закуповувати ліки, вакцин, і взагалі забезпечили лікарні і безпосередньо пацієнтів з хронічними хворобами – всім необхідним.

Виявляється дуже успішно працює система забезпечення ліками «Доступні ліки», по якій відшкодовано гроші вже більш як 21 млн. рецептів. Програма налічує 261 препарат, який розповсюджується безкоштовно або з невеликою доплатою. У програмі задіяна кожна третя аптека в країні, а її загальний бюджет складає понад 1 млрд. грн.

При цьому пан Гройсман скаржився, що є спроби «повернути старі часи, старі схеми», але він що кремінь: «Я не хочу мати до цього відношення. Треба формувати коаліцію проти брудних рук і брудних схем. Звертаюся до громадськості – не закривайте його очі на корупцію, не мовчіть».

А ніхто очі й не затуляє. Ось тому приклад. Одеська обласна лікарня закупила ліки на 40% дешевше, ніж їх пропонували «стерильні» схеми МОЗ.

Один з дистриб'юторів німецької компанії яка пропонує на нашому ринку певні препарати, для того аби перемогти під час торгів з аукціону на користь «Одеської обласної клінічної лікарні» яка мала намір закупити витратні матеріали для перитонеального діалізу, скинув стартову цінову заявку у півтора рази. Сума тендеру впала з 42,96 млн. грн до 31,01 млн. грн (28%).

У підсумку лікарня в Одесі закупила ліки на 40% дешевше, ніж лікарні в інших областях України де тендери проводилися через МОЗ.

Закупівля відбувалася у форматі «європейських торгів». Процедура дозволяє економити значні бюджетні кошти і визнана в усіх розвинених країнах.

У той же час стало відомо, що МОЗ замовляє поставки витратних матеріалів для діалізу іноді з переплатою у 22%, навіть у порівнянні з цінами від українських дистриб'юторів, які закуповують товари через так звані підставні «фірми-прокладки», завдання яких просто «накрутити» ціну і заробити гроші тому, хто утворив відповідну схему.

Тож, саме час запитати пана Гройсмана, а він що не знає як заробляє «лікарка-смерть» на пересічних громадянах України. Чи це й є її головне завдання – заробляти? Поперед у неї є щонайменше рік – і вона свій мільярд встигне наколядувати.

А що ж лікарі, як у них із зарплатою? Про це трохи нижче, а поки про «новий» ексклюзивний метод лікування всіх хвороб він прем'єра.

Пам'ятаєте як рік тому «лікар-смерть» запевняла, що всіх вилікує по телевізору, тільки дайте на це 2 мільярди гривень, так відтепер пан Гройсман переконує: «Ми розуміємо, що результати реформи, зміна принципів фінансування – це відкладені у часі категорії. Ми не побачимо їх тут і відразу. Але, що важливо. Вже понад 12 млн. людей уклали договори на первинному ринку зі своїм лікарем. І до цих лікарів вже є вимоги, календар оглядів.

Це нова система, нова якість послуг. І за кожного з пацієнтів держава заплатить кошти лікарям. Якість послуги проконтролює створена Національна служба здоров'я». Все, панацея знайдена: «Уклав Договір – вилікувався!». Глава уряду підкреслив, що перелік послуг на первинній ланці затверджений, а всі процедури врегульовані.

А тепер про зарплату. Медичні працівники стали жити краще, у них зарплати зросли. Якщо медики мені не вірять, то, сподіваюся, повірять Урду?

У МОЗ стверджують: «...заробітна плата деяких медичних працівників автономізованих закладів первинної медичної допомоги за результатами першого місяця роботи за новим механізмом фінансування «гроші йдуть за пацієнтом» зросла у кілька разів».

Виявляється, що уже в липні Нацслужба здоров'я оплатила за тарифами за медичне обслуговування пацієнтів 255,3 млн. грн., які отримав 161 медичний заклад первинної медичної допомоги, з якими заключили договори (у т.ч. приватні). «Розмір винагороди більше не прив'язаний до бюджетної сітки. Тепер керівники медустанов можуть встановлювати рівень зарплати в залежності від кількості декларацій, підписаних з лікарем або інших показників», - йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, у деяких лікарів розмір заробітної плати зріс у 3 – 4 рази. Так само зросла заробітна плата і у медичних сестер.

Приклад який навели у МОЗ: «Житомирська область, смт Довбиш, КНП «Довбиський селищний Центр первинної медико-санітарної допомоги». У липні сімейна лікар закладу первинної допомоги на Житомирщині, яка вже має 1624 декларації від пацієнтів, отримала після оподаткування 7504 грн. Ще місяць тому, в червні, оклад цього ж лікаря становив 3411 грн після оподаткування».

Як збільшилася зарплата у Херсонських лікарів? І чи збільшилася? Про це поки всі дружньо мовчать...

Натомість відомо, що головні лікарі активно вимагають від дільничних терапевтів аби ті якомога швидше і більше підписувати декларацій, адже вони повинні звітувати про виконання «Програми», а наскільки вона працює реально і якісно, про це поки всі мовчать.

Сергій ОСОЛОДКІН

Фото LB.ua

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон