Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонцям про реформування правоохоронної системи

Херсонцям про реформування правоохоронної системи
Безліч нарікань які існують у громадян до правоохоронних органів змусили владу вдатися до безпрецедентних заходів щодо реорганізації та реформування системи в цілому.

Чи є результати? Чи змінилися підходи у роботі поліцейських? Чи змінилися вони самі та їхнє ставлення до людей?

Кеннет Дін, Командувач цивільними операціями ЄС: «Поліція не може існувати без згоди громади».

Здавалось би банально? Ні, слушно. Адже якщо немає довіри у людей, а отже, немає згоди на те, що певна група буде пильно стежити за тим аби вся громада виконувала взяті на себе зобов'язання жити за відповідними правилам – ладу в суспільстві не буде.

Саме про те, що зараз, на цьому етапі розвитку в українського суспільства відсутній лад у порозумінні з представниками «правоохоронних органів» свідчить безліч фактів.

Як їх здолати? Відповідь тільки одна – провести реорганізацію, яка повинна включати і розробку нових нормативно-правових документів так само як і функціонування кожного органу зокрема і системи в цілому.

Віктор Литвиненко, директор інституту права, Міжрегіональна Академія управління персоналом, м. Київ, доктор наук, професор: «Аналіз Конституції України та чинного законодавства свідчить про недосконалість сучасного правового забезпечення, відсутність системного уявлення і відповідного законодавчого забезпечення про правоохоронні органи та правоохоронну діяльність взагалі, а відсутність ідеальної моделі правоохоронної системи загрожує втраті контролю над злочинністю, утворює реальну внутрішню загрозу національній безпеці та загрожує утворенню неспроможності забезпеченню гарантій держави щодо безпеки її громадянам, що є найвищою соціальною цінністю в Україні».

На певному етапі ми дійшли до ситуації, коли треба було почати кардинальну реформу не тільки МВС України, а й всіх правоохоронних органів та змінювати підхід до нормативної бази.

Відкидаючи складні юридичні терміни, «людською» мовою це звучить так – кардинальні зміни системи в усіх напрямках.

Що й як реформувати? Яким шляхом йти? Де брати довід? Якими повинні бути стандарти? На ці та інші питання покликані дати відповідь напрацювання наших Європейських партнерів чиїм досвідом ми сьогодні й користуємося.

Слід зазначити, що просто зараз Євросоюз має 10 цивільних місій, які працюють одразу в 10 країнах світу, в т.ч. й в Україні, мета яких просувати верховенство права і реформувати сектор цивільної безпеки.

Всі ці місії очолю одна людина – Кеннет Дін, Командувач цивільними операціями ЄС, який нещодавно побував у Києві та Одесі, і який наголосив: «без бажання самих українців зробити процес реформування успішним неможливо», адже ніякі допомоги ззовні не зможуть просунути успішність реформ: «... з впевненістю можу сказати про кожну з місій: якби їх не було, ситуація в приймаючих країнах була би набагато гіршою. Ми можемо оцінити успіх лише на основі відгуків із країн, в яких розгорнуті місії, а також наших партнерів та країн-членів ЄС. Загалом, я думаю, що, незважаючи на виклики та перепони, наші місії працюють успішно та позитивно впливають на ситуацію на місцях».

Що стосується України: «... відчувається, що певний поступ є. Ми лише на початку нашого шляху реформ. На мою думку, Консультативна місія ЄС (КМЄС) в Україні успішно подолала етап становлення і добре функціонує, будучи забезпеченою необхідними ресурсами та персоналом. Я отримую схвальні відгуки від партнерів, що є позитивним сигналом для місії».

Слід зазначити, що сьогодні в Україні завдяки підтримці ЄС існує одразу кілька проектів один з них «Проект SPRU: Підтримка реформи поліції в Україні» (вартість якого складає €6 млн, а впроваджують його у 20 містах Харківської, Львівської та Київської областей, у продовж 18 місяців поліція Швеції, під управлінням ООН, обслуговуванням UNOPS та підтримки КМЄС), завдання якого – «покращення стосунків між поліцією та населенням, у тому числі й через утворення консультативних груп, до яких залучаються представники місцевої громади, влади, бізнесу».

Крім цього вказана модель – «community policing» працює ще й на «попередження та розкриття злочинів, у рамках якої особлива увага приділяється співпраці з громадою щодо виявлення причин злочинів».

Аби ще більше покращити шляхи взаємодії поліції і громади, проект передбачає ремонт у 20 поліцейських відділках (учасників проекту), крім того поліцейські отримають 15 нових спеціалізованих автомобілів.

Крім того, в рамках проекту буде проведено тренінги з виявлення лідерства які будуть призначені для керівників поліції (на рівні вищої та середньої ланок), крім того будуть проведені відповідні курси на яких поліцейських вчитимуть опановувати себе під час стресових ситуацій.

Крім того, враховуючи специфіку ситуації в Україні, те, що у нас доволі часто відбувається різного розу публічні заходи, у тому числі й мітинги та демонстрації людей які незадоволені діями влади, пропонується втілити у життя так звану «Скандинавську модель охорони громадського порядку». Вона в першу чергу передбачає «попередження насильства під час масових заходів шляхом постійного спілкування з натовпом, ретельного планування та аналізу ризиків. Основний її принцип – сприяння проведенню мирних зібрань та підтримка демократичних прав громадян».

За час дії програми понад 400 осіб пройдуть спецтренінги, після яких 60 набудуть статус інструктора.

Говорячи про реорганізацію органів правопорядку в Україні не можна не говорити про Консультативну місію Європейського Союзу (КМЄС), про яку вже згадував Кеннет Дін.

Так КМЄС та представників Канадської місії провели у Вінниці та Полтаві ряд тренінгів, у рамках яких готували «інструкторів з особистої безпеки», завданням яких стане: допомагати у повсякденному житті поліцейським застосовувати будь-які дії під час критичних ситуацій: зокрема – як поводити себе з людиною яка має різного роду зброю, або яка поводить себе неадекватно; як зупинити автомобіль, у якому може бути злочинець; як реагувати під час викликів на домашньому насильстві тощо.

Під час навчань кваліфікацію тренерів вже здобули 40 поліцейських, а відповідно до кінця поточного року європейські та американські фахівці підготують ще 200 осіб. Від початку Проекту, який стартував у липні 2017-го, участь у тренінгах взяли правоохоронці з усіх куточків України. Основне завдання курсу – готувати тренерів, які потім будуть навчати правоохоронців на місцях.

Річард Брайан, керівник стратегічного компоненту реформування сектору цивільної безпеки КМЄС: «Важливо, щоб поліцейські мали можливість ділитися найкращими міжнародними тактиками, отримувати нові навички та використовувати ці знання в навчальних програмах Нацполіції».

За підтримки КМЄС правоохоронці впроваджують новий підхід до взаємодії поліції і громади, який започаткований у Подільскому районі Одеської області.

Беручи до уваги правоохоронну модель яка існує зараз у Чехії, Польщі, Литві та Румунії (там функції оперативника і слідчого об'єднали в єдину посаду), що на думку фахівці дає можливість більш ефективно розкривати та запобігати злочинам шляхом централізованої координації дій всієї системи розслідування кримінальних злочинів, її пропонують втілити і в Україні.

Збінек Ванічек, провідний радник КМЄС з питань кримінальних розслідувань: «Пілотний проект спрямований на зменшення бюрократії та підвищення ефективності кримінальних розслідувань, адже оперативники та слідчі більше не перебуватимуть під різним підпорядкуванням та працюватимуть як єдина команда. Така практика довела свою ефективність у країнах ЄС, які також вийшли з пострадянської системи».

Пілотний проект, про який йде мова, стартував у січні 2017 р. на базі Бориспільського відділу поліції. Наразі він впроваджується у восьми регіонах: Київській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Полтавській, Сумській, Харківській та Хмельницькій областях. В рамках Проекту КМЄС та Нацполіції України щодо об'єднання функцій слідчих та оперативників під єдине підпорядкування, учасники отримали відповідну технічну підтримку.

Минулого року КМЄС, з метою покращення розслідувань та ефективного розкриття злочинів, передала поліцейським Дрогобича та Хмельницького обладнання на 2 млн. грн. Там отримали «найсучасніші криміналістичні набори, цифрові криміналістичні фотоапарати, комп'ютери, принтери та монітори».

А буквально цими днями вулиці Львова відправся патрулювати перший велопатруль для успішної дії якого КМЄС минулого року передала поліції Львова уніформу, велосипеди тощо на загальну суму €12 тис. Поліцейські пройшли спецпідготовку патрулювання вулиць на велосипедах, яку їм надавали українські тренери, які перед тим пройшли підготовку під керівництвом представників канадської поліції.

Матс Люнгвальд, Координатор регіонального представництва КМЄС у Львові: «Поліція має завжди бути поруч із громадянами. Разом із нашими партнерами ми хочемо переконатися, що поліція там, де патрульні потрібні та на них чекають: у парках, у переповненому туристами історичному центрі міста. КМЄС планує надати аналогічну допомогу також і для інших міст України».

Може нарешті й на Херсонських поліцейських звернуть увагу? Херсонщина пишається тим, що повернула собі колишню славу «Всеукраїнської оздоровниці», і минулого року прийняла понад 3 мільйони відпочиваючих. Може тепер настав час ще й забезпечити відпочивальників громадським порядком та безпекою за рахунок реформованих органів правопорядку? Чи нам такого не дочекатися?

До теми реформування правоохоронних органів повернемося у наступних матеріалах.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон