Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

В останню мить старого року…

В останню мить старого року…
Нацкомісія з тарифів такі підняла оплату за електрику на 16%.

Під новорічну ялику НКРЕКУ «підклала «свиню» громадянам України – збільшивши оптову ринкову ціну на електроенергію на 2018 рік: у першому кварталі на 9,5%, а починаючи з другого ціна буде піднята ще 6,1%.

Слідом за тарифами на електрику поповзуть і тарифи не тепло, адже без електрики «приготувати» і «подати» тепло у будинки неможливо.

Аналітики вважають, що зростання тарифу складе не менше 26%, адже до оптової ціни на електрику підприємства докладуть і свої відсотки.

Так само у січні слід очікувати зростання ціни на водопостачання та водовідведення адже і там працювати без електрики не може жоден прилад.

Так, наприклад, Нацкомісія вже затвердила нові тарифи на водопостачання на 2018 рік для ряду водоканалів України. Зокрема у Харкові ціна зросте до 8,38 грн/м3 за воду та до – 4,36 грн за водовідведення; у Дніпрі: 6,47/4,25 грн; у Львові 7,09/3,62 грн. Скоріш за все у перші дні січня слід очікувати підняття ціни і у Херсоні та області.

Таким чином Уряд вкотре обманув людей, обіцяючи їм не підвищувати ціну. Але чого тільки не зробиш на вимогу тих, хто дає гроші. У даному випадку МВФ.

У Нацкомісії пояснили, що зростання ціни викликано дуже актуальними складовими: «...зростанням інфляції і зарплат; девальвацією гривні, а також підвищенням цін на газ і вугілля, ціна якого розраховується за так званою формулою «Роттердам +».

Скільки вкрадено? Скільки мільйонів додаткових грошей віддано владноможцям та їх поплічникам? Знає тільки влада. Безправні українці вимирають, тоді як окремі особи та їх родини пухнуть від ожиріння.

Ось, наприклад, компанії Ахметова і Фірташа знову отримали ліцензії на поставку газу. Та сама НКРЕКУ видала ліцензії на постачання природного газу ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» (власним якої як відомо є Рінат Ахметов) і ТОВ «Хімвектор», кінцевим власником якого, через одну з офшорних кіпрських компаній, є Дмитро Фірташ.

Справи в Україні з електрикою, вугіллям та газом настільки кепські, що вже навіть Порошенко ризикнув заговорити про те, що Україна готова знову закуповувати природний газ в Росії.

Для того аби «підсолодити» пігулку, Порошенко заявив, що ми будемо це робити тільки у тому випадку, якщо від буде «дешевий», а умови контракту будуть «прозорі». Виправдовують це «благим» наміром – для того, аби здешевити вартість газу для населення, т.т. понизити тарифи.

Звідки така «лояльність» з боку України? Міжнародні суди – програні.

Не дивлячись на те, що Порошенко заявив, що Україна начебто повністю виграла Міжнародні арбітражі та на ділі не все так, не така вже там й «перемога». Відомо, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма зобов'язав НАК «Нафтогаз України» починаючи з 1 січня 2018 року відбирати і оплачувати не менше 4 млрд куб. м газу від Російського постачальника.

Як бачимо вітання Президента з «Перемогою» у цьому питання по суті є фікцією (майже повторилася історія з «безвізом», який Порошенко «гарантував» від певної дати тричі). Так і тут – «перемога» начебто є, але купувати будуть все одно. І тут є кілька прихованих причин у т.ч. й власні інтереси «керівництва» у співпраці з Росією (хіба це для когось таємниця)?.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон