Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Невже ми всі дебіли?

Невже ми всі дебіли?
Давно відомо, що чоловік «любить» – «шлунком», жінка – «вухами», а чим «люблять» «електоральні маси»? Точно не мізками, адже б тоді вони зрозуміли, що їх постійно «________» (слово не для друку в ЗМІ) обманюють...

Вибори не за горами, а тому вже зараз політичні сили взялися за електорат.

Втрачати не можна ні хвилині, ні дня: чим раніше і чим більше «рекрутувати» «лохів», тим більше шансів ще п'ять років жити при «годівниці» – аксіома.

Яким чином набирають «масу»? Кому і на що вистачає мізків (якщо вони звісно є). «Опозиціонери» – «беруть» критикою влади, благо діло вона для цього щодня надає скільки завгодно приводів, і діє настільки успішно, що всім «ворогам народу», як говорить про тих, хто критикує Президента і Прем'єра сама ж влада, нічого й вигадувати не треба. Яка там «Рука Москви!»? Які там «Адепти Путіна!»? Яка там «Російська: зима-весна-літо-осінь!»? Все, що «вигадують» Банкова та Грушевського кращі «вигадувальники» за будь-які гроші «вигадати» не можуть. Повторити швидко три рази поспіль: «Маланья - болтунья молоко бовтала - выбалтывала, бовтала - выбалтывала, бовтала -выбалтывала, да не выболтала!». Таке враження, що у владі взяли на себе «підвищенні соціалістичні зобов'язання» з економії грошей «опозиції» з оплати сценаристів і за все платять самі, видаючи «на гора» такі «вибрики», що «Мама не горюй!».

Про історії з «наїздами» на свободу слова на каналі «НьюзВан», на Саакашвілі на вулицях Києва вже й говорити якось непристойно. Останній «бзик»: намаганням взяти під власний контроль антикорупційні НАБУ та САП здавалося, що це вже «Верх маразма!»... Ан, ні! Є ще порох у порохівницях: там вирішили хвали себе! Що тут нового? Це вони роблять щодня. До справи вирішили підійти «креативненько» і стали хвалити себе вустами «міжнародних фахівців». У «перекладі» на людську мову це означає: взялися «промивати» мізки електорату тим, що тепер «наші західні друзі» повинні «вбити у дурні голови українців», як то гарно їм жити, і як вони цього не розуміють.

Які ми «дурні», що не бачимо як добре живемо цими днями взявся розтлумачити «фахівець», якого подають як «британського аналітика», про якого, звісна справа, ні в Україні, ні у Британії ніхто й ніколи не чув.

Україна за три роки домоглася багато чого, але громадяни поки не усвідомлюють успішність своїх реформ, - таке завив «аналітик», один з авторів звіту британського аналітичного центру в галузі міжнародних відносин Chatham House Джон Лоф.

Де, коли, з якої нагоди пан Лоф звітував? За які гроші (хто платив)? Яким чином хто і що досліджував? На ці запитання відповіді немає. Мабуть секретна інформація.

«Аналітик» попереджає і навіть лякає: Україна всього за 3 роки домоглася вражаючих успіхів, але самі українці цього до кінця не усвідомлюють, що є неабиякою загрозою для подальшого просування по шляху реформування: «Велика проблема полягає в тому, щоб продемонструвати широкому загалу в Україні, що країна знаходиться на шляху, який зміцнить її інститути, принесе більше інвестицій, і в кінцевому підсумку підвищить стандарти життя, забезпечить безпеку. Зараз населення не дуже це бачить і розуміє».

Бачите, шановні, які ми з вами «дурні» якщо не розуміємо яке «щастя» нам «привалило»! Та так «привалило», що ледь не «завалило»! А ми так і не зрозуміли, що все це заради нас, аби ми жили весело і щасливо!

Як приклад «незрадіння» пан Лоф наводить історію із вступом в дію «безвізу». Дуже серйозне досягнення! Ну, де нам «сірим» і «убогим» самім зрозуміти і осягнути таке «досягнення»? Дарма, що їсти немає на що купити. Дарма, що про ліки та новий одяг дехто вже забув. У нас таке «щастя»: ми можемо без віз їздити у Європу! Ну, чого скиглите? Хіба, не досягнення?

Далі «аналітик» бідкається тим, що новина була погано сприйнята деякими людьми. І сам дає пояснення чому саме: бо, бачите, ті, хто «погано» це сприйняли, це ті люди, які не можуть собі дозволити скористатися цим «надбанням».

Тут «аналітик» використовує «сильний хід» і «Бьет на отмаш!»: «Україна змогла домогтися того, чого так сильно хотіла Росія в останні роки, але не отримає ще дуже довго».

Сильно? Патріотично! От тільки нам від цього що? Судячи з усього принцип підходу до «аналізу» був такий: нехай у мене корова здохне, але у сусіда дві?! Один із суттєвих «проколів» тих, хто організовував, замовляв і оплатив «аналіз». Ну, не думають так Британці. Ну, не їх це стиль. Ну, не їх формат роботи взагалі. Вони дуже обережно ставляться до будь-яких заяв, а тим більше до таких «прямолінійних» оцінок. Зрозуміло, що «коментар» написаний на замовлення «тут», а тому й приклади наводять такі «патріотичні», які «тут» зрозумілі усім «свідомим»!

Замовники навіть не подумали, що такою заявою їх «експерт» порушив головні принципи яким користуються професіонали «там»: «об'єктивність», «неупередженість», відсутність «емоційної складової» та «маніпулятивного впливу» на аудиторію. А запропонований «аналіз» просто просякнутий емоціями. Судіть самі.

Пан Лоф пише, що він може «теоретично» зрозуміти зростаюче в суспільстві невдоволення темпами реформ на чому й грають ті, кого він називає «популістами» (ще одна емоційна складова, яка не припустима для аналізу «там»). Для того аби змалювати картинку об'єктивності він бережно натякає, що не слід «недооцінювати рівень невдоволення».

І одразу ж «відіграє» назад! Аби пом'якшати свої «різкі» зауваження, і не дай Бог не викликати якесь невдоволення «замовника», він одразу дає пояснення як слід «правильно» відповідати на питання: «В чому ж проблема»? Все просто: влада, громадські організації – просто не доводять як слід до свідомості публіки інформацію про «досягнення», і саме тому – суспільство не довіряє владі.

Автори доповіді переконані: за 3 роки було зроблено більше, ніж за попередні 22 роки незалежності. Зокрема, це стосується і питання боротьби з корупцією – на шляху зменшення можливостей для корупційних дій був досягнутий значний успіх, але широкому загалу про це нічого не відомо, і він [загал] думає, що «нічого не змінилося». Автори вважають, що майбутнє і доля України безпосередньо залежать від подальшої трансформації відносин між громадянами, економікою і державою.

Звісно, ну звідки ми б ще дізналися як не від «аналітиків» з Британії, що ми живемо гарно? Нам цього «не донесли»! Нам про це «не-до-роз-по-віли»! Тому ми живемо й не знаємо, як влада наполегливо турбується про кожного! Ми не виходимо на вулиці, не буваємо у магазина, на ринках! Ми просто не бачимо, як нам пощастило – жити при такій владі! А ті кляті «опозиціонери» всіх мастей? Вони нас просто збивають з шляху істини і не дають можливості все це зрозуміти у повному об'ємі!

Пам'ятаєте відповідь на питання: «Що слід робити, якщо зґвалтування неодмінно станеться?»: «Треба розслабитися і отримати задоволення!». Так і у нас: замість того, аби «отримувати задоволення» ми пручаємося і тоді «задоволення» життям – переростає у нестерпний біль «ґвалтування»: цинічного, публічного і нещадного.

Ми з вами знову «дурні», адже навіть не уявляємо, що доповідь, про яку йдеться була представлена аж(!) у Брюсселі і отримала позитивну реакцію: «її сприйняли як об'єктивну, збалансовану, критичну в деяких аспектах з обох сторін». Цим знову таки похвалився той самий «аналітик», який представив документ минулої середи вже у Берліні. Кому саме і в якому місці у Брюсселі та Берліні він її «представляв» наші ЗМІ не пишуть. Особисто я знаю декілька «шикарних місць» і у Брюсселі, і у Берліні де вона могла мати «шалений тріумф»: в одному з кварталів де мешкають «переселенці-нелегали», за будівлями Європейського парламенту та Бундестагу є чудові майданчики – біля баків для сміття... У обох столицях є ряд залізничних станцій (хвилин 30 – 40 від центру), у підземках, де збираються «зливки» «фахових» міжнародних аналітиків...

Для того аби «звіт» був більш ефективним його буде представлено у декількох містах України. Та наші ЗМІ вже зараз повідомляють, що Українські чиновники звіт сприйняли як «дуже точний», але в деяких моментах (прогнозовано) з його висновками не погодилися. «Позитивним, - за словами Лофа, - є те, що вони вважають його «корисним барометром», сприймають оцінки серйозно і в цілому готові прислухатися до порад міжнародних експертів».

Слід так розуміти, що тут закладено матрицю того, як повинен бути оцінений звіт на місцях: «сприйняття в цілому», «легка критика» і повний «одобрямс» наприкінці. Одним словом: «Дякуємо вам, добрі дядечка, що навчили нас уму-розуму, адже самі ми не місцеві, і як пройти-проїхати не знаємо... Підкажіть, а то ми тут зовсім розгубилися».

«Ми прийшли до спільного висновку, що Україна зробила суттєвий прогрес, але недостатній, щоб гарантувати успіх цих реформ і забезпечити те, що вони в тій чи іншій формі не будуть зведені нанівець, або повернуті назад», - зазначив видатний «аналітик».

Аби мене не звинувачували у необ'єктивності нагадаю, що не далі як у четвер вночі нардепи прийняли для всіх українців «удосконалений» бюджет на 2018 рік. І тепер ми заживемо!!! Не вірите? Дарма...

А ви забули, що ще у вівторок Верховна Рада прийняла у другому читанні внесений президентом України законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості? Ви невдоволені? Дарма! Да-а-а-арма!! Дарма-а-а-а!!!

Закон забезпечить виділення близько 5 млрд грн на посилення медичної інфраструктури у сільській місцевості (за два роки). (І це при тому, що у зв'язку із відсутністю грошей на зарплати медикам – виплати повністю переклали на плечі місцевих бюджетів – дохазяйнувалися «революціонери» хренови).

Закон передбачає (але не гарантує) забезпечення того, що у сільській місцевості медики будуть мати службове житло і транспорт. (Тільки не кажуть скільки на це грошей повинен виділяти місцевий бюджет, і що буде якщо цього не буде. Хоча, відповідь і так відома – все закриють).

Закон говорить, що будуть створюватися можливості для отримання освіти та підвищення кваліфікації (не факт, що так буде, але намагатимуться). (І тут жодного слова: хто і за рахунок чого буде це фінансувати? Місцевий бюджет – вже «помер» від таких навантажень).

І, нарешті, – головне, завдяки чому завтра вилікуються і забудуть про будь-які хвороби всі жителі села: для них – пріоритетний напрямок це «розвиток телекомунікаційної інфраструктури для функціонування електронної системи охорони здоров'я та впровадження телемедицини, що раніше була анонсована президентом України».

Ну, а тепер, ви зрозуміли, як вам всім пощастило, селяни? Вас будуть лікувати по телевізору! Це ж передовий досвід! Ви думаєте, що Президент і Прем'єр, а може Міністрі чи депутати можуть собі це дозволити? «Та, ни в жисть!». Вони, як і раніше, хтось у Ізраїлі, хтось у Німеччині, хтось у Австрії, а хтось просто за десятки тисяч кілометрів у Америці чи Канаді... І все у старий спосіб – особисто на прийом... А у вас, панове сільське «електоральне поле»? Нові технології! Як вам пощастило!! Ви цього ще не розумієте!!!

Про це вам ще не раз розкаже черговий «міжнародний експерт», який доведе, що ви нічого у житті не розумієте, що повинні бути вдячні владі, яка від себе відриває – вам віддає, а тому голосуйте за неї і... «Будет вам щастье!».

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон