Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Неадекватна влада - шлях у нікуди...

Неадекватна влада - шлях у нікуди...
Це ж як треба ненавидіти людей, аби усвідомлено скорочувати їм життя, і при цьому не тільки хвалитися цим, а ще й вимагати від них слова подяки...

Народ насправді заслуговує на те життя, яке сам собі обрав, адже його не примушували роботи так, як він робив. Ніхто не примушував обирати владу. Ніхто не примушує пишатися нею? Чи не так?

Втім, здається, що вже навіть заповзяті «активісти» зрозуміли, що вони вляпалися у лайно по самі... «далі немає куди»... А вихід з ситуації?

Влада, на відміну від «папередників» встигла не просто адаптуватися, а забарикадувала всі можливі підходи, і чітко розуміє: слід діяти так, аби й далі узурповувати все, що можна.

Здається вони наміряли собі «безкінечне» життя царювання досхочу. А може одразу ввести інститут «монархічного права наслідування престолу»? Благо діло у всіх є діти, всі мають кому передати справу батьків.

Пройдемось «крупними мазками» про основне у житті вимираючого населення...

«Табірне життя у Києві»

Як заявив Єгор Соболєв (народний депутат фракція «Самопоміч»): там військовослужбовці, добровольці... А політики так собі, на підтанцьовках, опинилися там «випадково». Найсмішніше, що він сказав у минулі вихідні, що «не знає про подальші дії протестуючих біля Верховної Ради», анонсуючи, що під час недільного віче «військові представлять план дій».

Там що планують ввести «військовий стан» (у окремо взятому кварталі столиці)?

Хтось може собі уявити, що все це не освячене відповідними політиками... Ні, не в Україні, а дуже далеко за її межами? Хтось може собі уявити, що не звідки з'явилися люди, не звідки палатки, не звідки гасла? Невже ті «смішні вимоги», які звучать там, насправді віддзеркалюють бажання народу та проблеми якими він живе? Кого з пересічних громадян турбує «новий виборчий закон»? Кого цікавить «новий суд»?

Невже «політики» які там опинилися «випадково» не розуміють, що людей цікавлять зовсім інші питання: медицина, ціни, тарифи. Виходить, що люди не розуміють, що так звані «реформи» спрямовані на їх знищення? А якщо розуміють, то чому вийшли із політичними гаслами які на руку як окремим політикам так владі? Тому, що «постановочна» опозиція зіграла черговий акт «постановочної» драми.

Народ який не вимагає покращення життя, чи є щось більш безглузде?

Ситуація на Грушевського наочно довела, що всі припущення щодо «історії Саакашвілі» не більше ніж фарс, який «грають» для того, аби відволікати увагу від головних дійових осіб. Сюжет закрутили – лихо, розіграли – вправно. Головні особи знову залишилися у тіні. «Винні», якісь «абстрактні» особи, залишилися поза увагою «мітингувальники».

Соболєв потішив ще однією заявою: «...Для журналістів я хочу сказати просто від себе. Ви робите велику послугу ТОП-корупціонерам, коли пишете «прихильники Саакашвілі», «депутатам від Самопомочі», «політики» - проведіть тут хоч годину. Подивіться, хто реально керує цим протестом. Подивіться, хто тут живе, хто тут ночує, хто б'ється, коли приходить спецназ. Це їх (корупціонерів, - ред.) технологія представляти, що йде політична справа».

За інформацією організаторів заходу, ключовими вимогами учасників акції є зміна системи виборів в Україні (перехід до пропорційної системи з відкритими списками), обмеження політичної реклами на телебаченні, створення антикорупційного суду, обмеження депутатської недоторканності. Смішно? Ні, сумно... Ми «віримо» непідкупному депутатові, що саме так й є...

«Коли настане судний день»?..

За словами Президента – після підписання Закону про завершення судової реформи, який запустить роботу оновленого Верховного суду: «Я сподіваюся, що в найближчі дні, коли надійде мені на підпис закон про завершення судової реформи, - це дасть нам можливість презентувати суспільству і новий склад нового Верховного суду, в якому представлені і наукові діячі, і правозахисники, і відомі адвокати...», і додав: «...це буде якісно новий щабель щодо забезпечення судового захисту інтересів українських громадян».

Опозиційні політики та фахівців переконують, що це буде «кишеньковий» суд особи, яка буде затверджувати його склад.

Нагадаю, 30 вересня 2016 року з набранням чинності змін до Конституції в частині правосуддя і закону «Про судоустрій і статус суддів» в Україні стартувала судова реформа.

Відповідно до цих змін, Верховний Суд України (ВСУ) став вищим судом в Україні, а його склад повинен бути сформований з суддів, яких обирають виключно за результатами відкритого конкурсу.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) відібрала 120 кандидатів на посади суддів у касаційних судах ВСУ (по 30 посад в адміністративному, господарському, кримінальному, цивільному). Більше 3/4 кандидатів (93) є суддями і тільки 27 – науковцями та адвокатами. З 120 кандидатів, які пройшли конкурсне оцінювання у ВККСУ, 30 отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності при ВККСУ.

Переможці будуть рекомендовані Вищій Раді правосуддя (ВРП) для призначення суддями, яка може не затвердити того чи іншого кандидата на підставі того, що він не відповідає критеріям доброчесності та професійної етики, або встановить, що під час проходження конкурсу були допущені процедурні порушення.

29 вересня ВРП внесла подання президенту України на призначення 111 суддів оновленого ВСУ з 120 переможців конкурсу ВККСУ...

"Не вірте, ви не живете погано"!

Як сказав Порошенко: цієї осені разом з парламентом і урядом ми показали друге дихання в проведенні реформ: «З початку осіннього політичного сезону ми продемонстрували друге дихання ефективної взаємодії Президента, парламенту і уряду в проведенні реформ. Правда, на відміну від пенсійної реформи, яка демонструє позитивний ефект з перших днів, інші реформи проявляться і принесуть відчутні і корисні для суспільства результати тільки через кілька років. Але від цього вони не менш важливі».

Слід розуміти, що частина населення до них так і не доживе?

А частина фахівців продовжує переконувати: «пенсійна реформа», не є такою і на ділі принесе більше шкоди ніж користі. В першу чергу через підняття цін та нового витка інфляції. «Грошова пенсійна маса» викличе підняття цін (у першу чергу на продовольчому ринку), а слідом на – пальне, товари, послуги.

Влада переконує – ціни підніматися не будуть, але життя невблаганне...

Уряд: "ціни не ростуть! Це вам ввижається"!

Прем'єр вкотре переконує: підстав для підняття тарифів на місцях на тепло, гарячу воду та інше – не бачить. За його словами, вже перепризначено 6 млн 530 тис. субсидій для домогосподарств на оплату житлово-комунальних послуг в наступному опалювальному сезоні. Це адресна підтримка і допомога тим, кому вона необхідна.

При цьому Гройсман «нагадав», що місцева влада зобов'язана не допустити перевитрат і підвищення тарифів на послуги.

І знову заговорив про те, що уряд «в рамках процесу монетизації зекономленої субсидії проводить зараз перевірку, створює реєстри і найближчим часом почне виплати тим, хто заощадив енергоресурси».

Про ці «виплати» говорять від весни. Спочатку їх обіцяли у липні, потім у вересні, сьогодні вже без конкретики. Все про що говорить Гройсман справедливо. Він не бачить... Як можна бачити те, чого не існує?

Якщо у Прем'єра погано із зором доведеться йому показати:

З 1 листопада НАК «Нафтогаз України» збільшує ціну на газ для промислових споживачів на 7,5%: «Запропоновані ціни на природний газ з ресурсу компанії диференційовані в залежності від обсягів закупівлі, умов оплати та стану попередніх розрахунків з «Нафтогазом».

Це про що? А про те, що ціни для пересічних громадян знову зростуть. Підприємства будуть змушені автоматично підняти ціни на ту суму, на яку буде збільшено вартість газу (той, хто захоче «наварити», збільшить вдвічі).

Ціну на газ підвищено на 7,8% (640,8 грн) – до 8 805,6 грн за 1тис м3. Зазначена ціна актуальна для споживачів, які закуповують газ по передоплаті в обсязі понад 50 тис. м3 на місяць, за умови відсутності боргів перед компанією, і для 100% «дочок» НАК. Для решти покупців ціна зросте на 7,5% (675,6 грн) – до 9 692,4 грн за 1 тим м3.

Підвищення не перше і не останнє. У жовтні, в порівнянні з вереснем, ціна на газ для промисловості зросла на 3%. Якщо подивитися на динаміку, то вона «стабільна». Кожного місяця (починаючи з серпня) вартість «стабільно» зростає (серпень – 7 420,8 грн, вересень – 7 921,2 грн, жовтень – 8 164,8 грн.).

Пам'ятаєте з 1 жовтня 2015 року в країні скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів (крім населення і ТКЕ для потреб населення). З цього часу «Нафтогаз України» поставляє газ промисловим споживачам, бюджетним організаціям та іншим суб'єктам господарювання на ринкових умовах.

«Нафтогаз» об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства, монополіст з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах та транспортування нафти трубопровідним транспортом по території країни.

Чого не слід чекати пенсіонерам та малозабезпеченим? Що їх нові пенсії будуть враховані сьогодні при призначенні субсидій, це відбуватиметься з травня наступного року.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева: «Новий розмір пенсії буде враховуватися при призначенні субсидії тільки з травня 2018 року».

При призначенні субсидій у цьому опалювальний сезон підвищені пенсії поки не відіграватимуть ролі. Тобто? У наступному сезоні ті, хто вважав що відтепер буде жити «приспівуючи» може про це забути. Кількість отримувачів субсидії скоротиться у 4 – 7 разів, - переконують фахівці.

А тим часом на Грушевського... «революція»

Українські парламентарії готові до скасування депутатської недоторканності, - так характеризував те, що відбувалося минулої п'ятниці у Парламенті, Голова Верховної Ради України Парубій.

Він хвалиться тим, що процес «запущено» після того, як було включено до порядку денного законопроект про зміни до Конституції у частині скасування депутатської недоторканності і направлено його на висновок до Конституційного Суду: «Зміни до Конституції потребують спеціальної процедури, відмінною від процедури розгляду звичайного закону. Це повинний бути висновок Конституційного суду, потім має бути перше читання і вже потім – друге читання. І звичайно, що весь цей процес буде відбуватися не протягом місяця, а довше, не так, як звичайний закон».

На його переконання, було дуже важливо показати суспільству свободу українського парламенту, і що «українські парламентарії готові до скасування депутатської недоторканності». Невже?

Сам факт того, що кожен з проектів змін до Конституції мав понад 300 голосів, на думку Парубія дає підстави сподіватися, що вже під час наступної сесії рішення буде прийнято в цілому.

Ряд політичних аналітиків заявляє: Парубій, як завжди, видає бажане за дійсне – наявність голосів сьогодні не говорить, що така ж кількість знайдеться і через півроку. Скоріш за все на той час з'являться нові приводи для того, аби відкласти питання у «довгу шухляду», чи почати процес з початку, як було на цей раз.

Опозиція готова голосувати це питання тільки у тому випадку, якщо одночасно знімуть недоторканість з Президента та суддів, а ще частина парламентарів готова голосувати «недоторканість» виключно у «пакеті» з питанням «імпічменту» Президенту.

При цьому фахівці наголошують, що зняття недоторканості це не панацея від того, що депутати перестануть бути корупціонерами і стануть менше красти. «Недоторканість» боляче вдарить по опозиційних депутатах, які після цього будуть полишені імунітету говорити правду про владу.

У такий спосіб їм закриють рота і позбавлять їх можливості говорити голосно через ЗМІ, які зараз нічим не ризикують (відповідно до чинного законодавства вони не несуть відповідальність за те, що сказав народний депутат). Зняття недоторканість ситуацію змінить кардинально: будь-яка критика влади може закінчитися «плачевно» вже для ЗМІ, а ситуація із свободою слова в Україні й так сьогодні залишає бажати кращого.

«Казати чи мовчати», - от у чому питання...

Минулої суботи Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дезір закликав владу України забезпечити безпеку роботи журналістів: «Безпека працівників ЗМІ залишається крихкою в Україні, і я настійно закликаю владу покласти край безкарності за всі напади на журналістів, ефективно і оперативно завершивши розслідування і врегулювавши в судовому порядку випадки необґрунтованого втручання. Журналісти повинні працювати в сприятливих умовах, вільних від страху насильства і залякування».

Питання свободи слова і безпеки журналістів в Україні стають все більш нагальними, і це у державі яка позиціонує себе як вільну і незалежну. З кожним роком фіксується все більше випадків жорстокого ставлення до журналістів, переслідування, тиску та впливу через державі інститути: податкова, поліція, прокуратура.

Вголос про це говорять мало, а на ділі ситуація саме така. «Каральна машина» не оминає жодного, хто наважується критикувати її дії та називає речі своїми іменами. Прикладів вже не десятки, а сотні. Якщо не виживають такі «монстри» як «Шустер-лайф», то що вже говорити про місцеві?

А ви знаєте чому ми живемо погано? А Парубій знає...

Минулої п'ятниці Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав Закон який дозволить жити нам ще краще: «Про гастрольні заходи в Україні», за який проголосували 232 народних депутати і який передбачає заборону проведення гастрольних заходів, якщо у них бере участь особа, яка внесена до переліку осіб, що створює загрозу національній безпеці.

А у разі, якщо учасником гастролей є громадянин країни-агресора, то організатор не пізніше, ніж за 30 днів до дня проведення гастролей подає в СБУ запит на отримання інформації про наявність чи відсутність законних підстав для недопущення громадянина країни-агресора для участі у даному заході. А як бути з презумпцією невинуватості? Натомість нам тепер нічого не загрожує... хіба що власні казнокради. Та їх вже немає, їх всіх пересадили!

А хто тоді «розікрав» «Євробачення»...

Державна аудиторська служба України встановила, що Національна громадська телерадіокомпанія України (НГТУ) допустила фінансові порушення при організації «Євробачення-2017»: «Встановлено факти незаконних витрат і недоотримання ПАТ НГТУ «коштів на загальну суму 8,6 млн. грн, порушень при веденні бухгалтерського обліку і при проведенні процедур закупівель на загальну суму 468,7 млн. грн».

Служба виявила, що переможці тендеру не мали можливості виконати замовлення і наймали субпідрядників, які робили роботи за меншу ціну: «Одне з підприємств здійснило закупівлю і оренду металодетекторів на суму 1,2 млн грн лише після перемоги в тендері, надавши їх в оренду на два тижні ПАТ «НГТУ» вже за 2,7 млн. грн».

І зазначає, що половина з витрачених коштів (250 з 522 млн. грн) спрямовано закордонним компаніям, яких перевірити практично неможливо, а порушень на 2,1 млн гривень вдалося не допустити завдяки ревізії. Матеріали у прокуратурі.

А як тоді бути із заявою заступника гендиректора НГТУ Павла Грицака, який курирував проведення конкурсу, який у червні заявляв, що проведення «Євробачення» коштувало Україні 20,4 млн. євро (603 млн грн).

А що ж «пересічні» громадяни?

Вони продовжують працювати на розвиток інших держав... Хто сміє нарікати на те, що у нас погана медицина чи «спинозаді» лікарі? Наші лікарі настільки класні фахівці і надають настільки якісні та кваліфіковані медичні послуги, що влада Польщі планує спростити можливості їх працевлаштування для того, щоб подолати нестачу медпрацівників.

«Ми розглядаємо можливість застосувати німецький підхід до надання іноземним лікарям ліцензій, щоб вони могли практикувати на певному робочому місці», - заявила прес-секретар Міністерства охорони здоров'я Польщі Мілена Заславська.

Зараз медики з інших країн (крім ЄС) повинні підтвердити диплом в Польщі, закрити різницю в освіті і здати іспити на знання медичної термінології польською мовою, а також мати право на роботу в Польщі.

Саме ці вимоги й планує спростити уряд Польщі, де їх лікарі незадоволені рівнем оплати праці. Після тритижневої акції протесту молодих лікарів, уряд Польщі оголосив про значне збільшення витрат на охорону здоров'я.

Під час акції протесту кілька десятків молодих лікарів почали голодування в дитячій лікарні у Варшаві. Згодом до них долучилися протестувальники в Щецині і Лодзі. Вони вимагали збільшення бюджету охорони здоров'я до 6,8% ВВП до 2021 року з нинішніх 4,7%.

Зараз в Польщі працює 1 137 іноземних лікарів, включаючи 306 з України, 139 з Білорусі та 81 з Німеччини.

В 2016 році наші громадяни які працюють у Польщі, перевели на Україну 8 мільярдів польських злотих ($2,22 млрд.). Експерти наголошують: за рахунок українців Польща відновила зростання працездатного населення.

Але всі ці проблеми не для нас. Наших громадян вони не цікавлять! Вони борються за нові закони про «суд», «вибори», «рекламу» тощо...

Нам залишається лише радіти, що наші лікарі врятують життя багатьом Полякам, які їм будуть за це вдячні. А українці? Їм слід дякувати владі за «реформи» і думати: де брати кошти на проведення елементарних оперативних втручань...

Як там заявила в.о. міністра пані Супрун: ну, що такого – доведеться платити.. Так, звісно, що там: 100 – 300 – 500 тисяч за недуже складну операцію, це ж «пил» для морських вовків...

Наковтаємося ми з вами ще цього пилу, шановні, ой, наковтаємося...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон