Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Влада проти жінок - трудівниць Херсонщини

Влада проти жінок - трудівниць Херсонщини
Напередодні святкування Міжнародного Дня солідарності трудящих 1 травня, Херсонський міський осередок Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України»(далі – ВСЖТ), подав до Виконкому Херсонської міської ради (далі – ВХМР) заявку на проведення мирного заходу "Захистимо права жінок"

Відповідно до ст. 39 Конституції України всі її громадяни мають право збиратися мирно, без зброї, проводити мітинги, збори, походи і демонстрації. Умова: «завчасно» (без конкретизації) повідомити про це органи виконавчої влади чи місцевого самоврядуванні, які зобов'язані відповідно до ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вжити заходи, які забезпечать порядок, життєдіяльності підприємств, установ і організацій, захист здоров'я людей.

Організатори зобов'язуються не порушувати громадський порядок, права і свободи інших людей; не створювати небезпеки заворушень чи злочинів; не загрожувати здоров'ю населення.

В рамках чинного законодавства ВСЖТ завчасно подав ВХМР заявку.

Що ж влада? Кинулася захищати права громадян? Так, але у дивний спосіб – подала судовий позов. Нагадаю, у 2014 році ВХМР створив прецедент коли намагався заборонити проведення ходи та мітингу в Парку слави, у День Перемоги у Великій Вітчизняній війні – 9 травня.

Тоді позов Миколаєнко обґрунтовував тим, що це небезпечно для цілісності України, а заходи нанесуть шкоду безпеці України.

Цього року проводити мирне зібрання ВХМР вирішив заборонити саме ВСЖТ, тоді як за словами її представника заявок було чи то 6, чи то 40...

Мотиви Позивача? Юрій Волков, юрист: «Більш абсурдного Позову не бачив (повний текст – тут). Таке враження, що його писала дитина, яка вступила на 1 курс заочного відділення юридичного ПТУ (якби таке було)». У першому абзаці Позивач наголошує: «На адресу виконавчих органів міської ради 24.04.2017 року надійшло повідомлення про те, що міська організація Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України буде проводити 1 травня 2017 року, о 10 годині, біля могили невідомого солдата в парку слави захід «Захистимо права жінок», а у перед останньому звучить: «...заявка на проведення безстрокової акції надійшла до позивача лише 26.04.2017».

То, коли ж подано заявку 24 чи 26? Це суттєво. Чим менше часу до проведення, тим більше підстав говорити, що влада не встигає вчинити дії щодо забезпечення проведення заходу. Друге питання, що ж це буде: визначений у часі захід чи «безстрокова акція»? І таких непорозумінь безліч.

Відповідно до Цивільно-процесуального Кодексу України на Позивача покладено зобов'язання доведення підстав Позову.

Процитувавши кілька рядків з Конституції та листа УСБУ у Херсонській області, Позивач переконує суд, що: «Таким чином, отримане повідомлення про проведення міською організацією Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України» заходу «Захистимо права жінок» фактично позбавляє органи місцевого самоврядування можливості виконати свої обов'язки щодо забезпечення громадського порядку під час проведення таких заходів, що може спричинити небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу здоров'ю населення або правам і свободам інших людей». Де факти? Де конкретика? Де бодай хоча б судження?

Про що пише УСБУ? Начальник Управління пан Д.І. Доценко, рекомендує панові Миколаєнко «...в період з 01.05.2017 року по 10.05.2017 року... мінімізувати кількість масових акцій, організаторами яких є органи державної влади, місцевого самоврядування, громадсько-політичні формування та громадяни України, в тому числі шляхом подання до належних судових інстанцій адміністративних позовів про заборону їх проведення». (повний текст – тут).

Чому? Звідки така пересторога? Чому треба обмежити Конституційні права саме тих громадян, яких запрошує на мирне зібрання ВСЖТ? Читаємо: «Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 92, від 18.02.2016 року, Херсонській області присвоєно «жовтий» рівень терористичної небезпеки, що передбачає загрозу вчинення терористичних актів в регіоні».

Що вказує, що саме ВСЖТ буде нести загрозу небезпеці України, а не скажемо «Правого сектору», які проводять мітинг того ж дня? Що тепер? Перестати жити нормальним життям, якщо влада нездатна захисти нас? Може перетворити демократичну державу на поліцейську? Може оголосити диктатуру, і ввести пряме «царське» правління?

Ще аргументи у листі «... Управлінням фіксується високий рівень соціально-політичної напруженості в м. Херсоні, спровокований проведенням масових заходів, присвячених Міжнародному дню трудящих (1 – 2 травня поточного року) та 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня поточного гору), що може бути використане для дестабілізації ситуації в місті, шляхом вчинення терористичних актів, провокацій, антиурядових закликів, популяризації тоталітарних і нацистських символів та інших деструктивних проявів».

Як це відноситься до ВСЖТ? Те, що раніше було «критикою влади», зараз стало «антиурядовими закликами»? Якщо ми будемо вголос скаржитися на той бардак, який є в країні, то це вже буде «зрада національних інтересів»? Виходить, що винна не влада, а ті хто її критикує?

І ще один «пасаж» з листа СБУ. Миколаєнко «радять»: «.. провести роз'яснювальну роботу з трудовими колективами міськвиконкому та комунальних підприємств щодо недопущення втягування їх у проведення деструктивних, антидержавницьких заходів, поведінки під час виявлення можливого правопорушення під час урочистих заходів та способи інформування правоохоронних органів».

Це слід розцінювати як заборону брати участь у масових заходах? Це що обмеження прав громадян України, які мають право у вільний час бути де завгодно і робити що завгодно. Уявляєте, як на «рекомендацію»: «Наведені заходи просимо організувати невідкладно та за їх результатами надати відповідь» відреагували ті, хто готові виконати будь-який наказ? Це не ознаки диктатури?

Що ж стосується позову ВХМР до ВСЖТ, то заборону аргументують тим, що: «Окрім того, проведення заходу «Захистимо права жінок» 01.05.2017 року, є реальної загрозою для мешканців міста Херсона: як протестувальників, так і осіб, не залучених до даного заходу». У чому ж реальність загрози? Під час слухання справи Позивач доказів не надав.

На всі питання Суду юнак 22 років від народження (Представник ВХМР), наводив «убивчий» аргумент: «Я так думаю». Юридичний відділ ВХМР завжди був слабим, але що б так... Ні, воно зрозуміло, що тримати на роботі підлеглих, які розумніші за керівника не можна. Але що б так! Хоча й тут простежується вертикаль: вул. Банкова – Грушевського – площа Свободи – пр. Ушакова.

Суд вислухав доводи сторін і вирішив: «В задоволені позову відмовити» (повний текст – тут).. У Позивача залишилося право на апеляцію, але суддя О.І. Бездрабко від імені України підтвердив: мирні зібрання у Херсоні проводити можна! Браво!

Віддавши належне судді, розберемося: чому ВХМР у принципі проти; яка саме влада боїться людей: місцева чи державна? Може ми вже наблизилися до того, що владноможці злякалися того, що люди вголос скажуть те, про що говорять на кухнях?

Хоча, ми маємо приклад коли у Херсоні вголос закликали до зміни влади. Пригадаймо, півтора місяці тому, одна з політичних сил зібрала під стінами виконкому тих, хто був не тільки проти підвищення цін на проїзд, але й проти зухвалості влади, бездіяльності Миколаєнко, саме там закликали до проведення дострокових виборів.

Звідки ж така «болісна» реакція тут? Невже ситуація настільки загострилася, що навіть СБУ говорить про це вголос? Невже люди готові від мирних зібрання перейти до чогось іншого? Хто у цьому винний? Що призвело до цього? Невже класична «поза страуса» дозволить «врегулювати» ситуацію? Невже лад наведуть шляхом заборони говорити про безлад?

Цікавий факт. Напередодні проведення заходів ВСЖТ звернувся за поліграфічними послугами, і замовив листівку з можна сказати «буденними» закликами: «Як що ви готової сказати владі правду – приходьте!», «Якщо ви проти підвищення цін – приходьте!», «Якщо вам набридло таке життя – приходьте!».

Що тут кримінального? У нас заборонили свободу слова? Підприємство взялося за друк, як пізно ввечері його керівнику зателефонували з СБУ і заборонили виконувати замовлення до проведення перевірки! Звідки там дізналися, що є таке замовлення? Припусти можемо різне.

Наприклад прослуховування телефонів? Незаконно? Чи є провадження і санкція слідчого судді? Що ж таке «порушили» мирні Херсонські жінки, що ними зацікавилися у такий серйозній конторі? Чи у СБУ немає іншої робити, як тільки слідкувати за тим, як громадяни хочуть мирно «зібратися» і сказати, що влада всіх дістала?

Все закінчилося тим, що СБУ вилучила з друкарні весь тираж! Такого не було з часів «тоталітарного режиму КПРС»!

Майже 26 років ми живемо у «вільній» і «незалежній» державі. Цікаво, що сучасна влада вкладає у термін «незалежність»? Невже те, що сьогодні нічого не залежить від громадян, а тільки від влади, яка сама вирішує що їй роботи і якими чином керувати? Влада вирішує: права вона чи ні? Керівники держави наділили себе правом приймати рішення, як ділити народ, як ним керувати, у кого є право на висловлення думок, а кого слід його лишити?

Невже так важко зрозуміти – те, що відбувається в країні не просуває її до розбудови демократичного товариства. Невже незрозуміло, що насильницькими діями влада все більше й більше наближує момент, коли народ перестане бути керованим і від мирних зібрань перейде до актів непокори? Невже незрозуміло, що злидні у яких живе чи не 70% населення, це прямий шлях до активних дій народу, якому немає чого втрачати?

Наскільки влада «відкрита» і керована пересічними громадянами?

Сьогодні прийнято лаяти тих, хто був при владі у попередні роки. Погані всі! Переший «наслідував комуністичний режим». Другий «розкрадав фабрики та заводи». Третій «розпатякував про єдність». Четвертий «розікрав державу». Якщо це так, то за три роки, коли при владі «демократи», ми повинні значно просунутися у бік покращення. Що маємо? Ціни і тарифи – ростуть. Вартість житла, електрики, води – росте. Курс долара – стабільно росте. Національна валюта – стабільно девальвує! Де ж покращення?

Влада переконує: ми з кожним днем живемо все краще. Вони – так, а ми? Скільки підприємств запущено? Скільки збудовано державою житла? На які товари знижено ціни? На скільки збільшилося населення України? На яку суму (не з'їдену інфляцією) збільшено підтримку соціальних програм?

Ми живемо під диктат МВФ. На яких умовах, під які відсотки, під які гарантії Україна отримує позики? Що буде якщо вона не зможе виконати зобов'язання? Це не дарунки, це не дармові гроші – це позика, яку треба повернути з відсотками. Окрім фінансових зобов'язань, які є ще? Звідки взялося збільшення пенсійного віку? Чому йде мова про зменшення фінансування охорони здоров'я?

Я вже висловлював побоювання, що країна не вільна, а її керівниками керують кредитори. Чому рішення приймаються кулуарно? Суспільстві має право знати про що домовилися Президент і Прем'єр, які беруть зобов'язання не від власного імені і позичають не для себе. Вони діють від імен держави, а отримані гроші будуть повертати конкретні громадяни. Скільки винні українці? Знати правду це «загроза національній безпеці»?

Життя гіршає. Про це у голос говорять люди, політики, економісти. Влада винайшла новий спосіб покращення життя – заборона критикувати себе? Наступний крок – заборона думок? А останній? Кайданки кожному, хто висловлюватиме невдоволення?

Ми бачимо як з тими, хто критикує владу ведуть боротьбу. Поки у нас ще не заарештовують людей тільки за те, що вони виходять на вулицю, як це роблять «сусіди», але йдемо тим самим шляхом? Поки «невдоволених» цькують «активісти», які від «імені народу» обливати їх брудом, навішують ярлики, звинувачують у «зраді», оголошують «ворогами народу». А що далі?

Невже події які сталися цими днями з ВСЖТ «За майбутнє дітей України» у Херсоні, це генеральна репетиція наступного акту боротьби проти «непокірних»? Невже влада насправді настільки боїться власний народ, що готова вдатися до репресивних дій?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон