Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонці,готуйтесь: з валютою знову будуть проблеми

Херсонці,готуйтесь: з валютою знову будуть проблеми
Як ми неодноразово розповідали, починаючи з червня 2016 року Національний Банк України час від часу пом'якшував ряд тимчасових обмежень на валютному ринку, які сам і вводив.

Менше як місяць тому своєю Постановою (22.11.16 р.) НБУ несподівано зробив більш м'якими ще ряд валютних обмежень для фізичних та юридичних осіб. Зміни вступили у силу з 23 листопада і діють до сьогодні – 15.12.16 р. включно. (Постанова правління НБУ № 402, від 22 листопада 2016р.).

Зокрема:

* НБУ давав можливість для клієнтів банків-резидентів більш широко купувати валюту на міжбанківському ринку;

* було дозволено уповноваженим банкам на фондових біржах здійснювати власні валютні операції;

* банкам, які є учасниками міжнародних платіжних систем, дозволили купувати і перераховувати валюту на підставі індивідуальних ліцензій НБУ;

* встановлювався єдиний для всіх банків термін приведення загальної довгої відкритої валютної позиції у відповідність до значень ліміту.

Як стало відомо (14.12.16 р.), у вівторок, 13 грудня, Постановою правління НБУ № 410, яка набере чинності 16 грудня, поточного року, зупинено відміну валютних обмежень.

Знову будуть діяти:

* обмеження щодо обов'язкового продажу надходжень у іноземній валюті на користь юридичних осіб на рівні 65%;

* 120-денний термін розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів;

* одноденний термін бронювання гривні для покупки іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку;

* заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів.

Що стосується фізичних осіб, то починаючи відзавтра вони знову не зможуть купувати готівкову валюту на суму більше як 12 тис. грн./добу, для них вводиться ліміт зняття готівки з валютного рахунку в розмірі до 250 тис. грн./добу.

Як пояснили у НБУ там продовжили обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках у зв'язку з наявністю ризиків для цінової і фінансової стабільності.

Те, що таки ризики існують фахівці говорили ще у той день, коли постанова про «пом'якшення» набирала чинності. «Лібералізація» внутрішньо валютного ринку – це фікція, яка вигідна тільки тим, хто до цього готовий і хто на цьому зможе заробити», – коментарі такого типу звучали місяць тому.

Висловлювалися припущення, що зменшення обмежень пов'язано в першу чергу з тим, що хтось з операторів ринку валюти, окремі фізичні та юридичні особи повинні за час дії «лібералізації» встигнути провести відповідні операції і вже дуже скоро все повернеться на круги своя, з можливим посиленням жорсткості контролю та новими заборонами.

Фахівці не бачили інших об'єктивних причин щодо «лібералізації», окрім як інтереси окремих операторів та осіб.

Тоді ж експерти заявляли, що до «лібералізації» явно готові якісь особи, і що тільки вони встигнуть за короткий термін реалізувати певні задумки:

* купівля валюти;

* дострокове погашення кредитів;

* гра на фондових біржах з перетоком так званих «нічних грошей» за океан і назад;

* короткотермінові 1 – 5 днів кредити на ризиковано високих відсотках тощо.

Крім того, не виключалося, що підготовлені суб'єкти, у тому числі і НБУ будуть тотально скуповувати/продавати валюту та дорогоцінні метали, що невідмінно відіб'ється на ціні національної валюти.

Нагадаю, що саме у останні кілька тижнів НБУ неодноразово заявляв, що він не буде брати участь у торгах на міжбанку, для того, аби підтримувати національну валюту, і раптово, несподівано з'являвся, з досить такі об'ємними грошовими пропозиціями.

Брокери та фахівці валютного ринку не раз за цей місяць відзначали, що НБУ виходив на міжбанк несподівано, з солідними пропозиціями (в основному у другий половині дня, перед самим закриттям майданчиків) коли більшість операторів були вже нездатні вести актуальні торги.

І саме в цей момент з'являлися відповідні «чорні конячки» - банки, які легко скуповували всі пропозиції НБУ, які для того, аби задовольнити пропозицію, легко грали на пониження вартості валюти.

Таким чином підготовлені оператори заробляли суттєві гроші. А через день – два вони з'являлися на міжбанку із завищеними пропозиціями, а НБУ взагалі не виходив на майданчик.

І так продовжувалося у продовж всіх цих тижнів. Кожен раз НБУ з'являвся на майданчиках у найнесподіваніші моменти, коли до цього були готові тільки визначені особи.

Звичайно, що на цьому встигали заробити і деякі інші учасники ринку, але вони не могли скласти конкуренцію тим, хто був насправді готовий до такої гри.

У той же час від аналітиків звучала критика на адресу НБУ щодо того, що такі дії не можуть бути ефективним і вигідними державі, адже ситуація в країні не змінилася настільки, аби знімати обмеження і вести такі «ігри».

На фоні:

* подальшого падіння золотовалютних запасів (автор писав про це у матеріалі «Золота у нас стало менше»);

* зростання загальних ризиків щодо неотримання наступного кредиту від МВФ;

* відмови більшості зовнішніх позичальників у наданні подальшої фінансової допомоги (про що мовчать українські можновладці);

* зменшення економічних вкладів з боку зовнішніх інвесторів;

* спаду надходження валюти у країну від товарів власного виробництва, що продаються за кордон;

* падіння вартості цінних паперів України (більше деталей у матеріалі автора «Золотий» Трамп»)

«Пом'якшення» могли бути викликані тільки тим, що хтось на валютному рику веде власну гру і заробляє на цьому гроші.

Чи відповідають дійсності такі заяви аналітиків, які звучали місяць тому? Про це можна судити по тим заявам, які зроблені НБУ сьогодні.

Для того, аби виправдати рішення Олег Чурій, заступник голови НБУ від імені банку заявив, що рішення пов'язано з тим, що сьогодні:

* посилилися ризики для досягнення мети щодо інфляції в 2017 році;

* зросла невизначеність внаслідок посилення політичної напруженості;

* підвищилася ймовірність затримки надходження офіційного фінансування через повільне впровадження заходів, передбачених спільною програмою України з МВФ;

* наявні короткострокові системні ризики для фінансової стабільності, пов'язані з можливим невиконанням окремими банками програм капіталізації за результатами діагностичного обстеження.

Фактично такою заявою НБУ підтвердило всі ті застереження з якими виступали фахівці місяць тому, коли НБУ приймав відповідне рішення.

Крім того, Нацбанк зробив безстроковою дію рішення свого правління «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України», якою і було запроваджено відповідні обмеження.

Відтепер постанова діятиме практично безстроково, адже формулювання: «до моменту скасування останнього з антикризових обмежень» можна трактувати так, як заманеться тим, хто це рішення прийматиме.

Це суто мовностилістичне формулювання, трактувати яке може кожен на власний розсуд. Постанова не містить у собі конкретики та визначення термінів.

Термін дії не встановлено для всіх обмежень, крім двох:

* обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті;

* граничного терміну для розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів. Вони врегульовані і будуть діяти до 15 червня 2017 року (у подальшому можуть бути змінені, або відмінені достроково, або подовжені на довший термін).

Хто ж знову виграв, хто програв? Невже за ці тижні хтось встиг покласти ще один додатковий мільярд у свою копилку на черговий офшор на якихось там островах?

Невже знову поки українці мерзнуть, недоїдають, не лікуються перераховуючи кожну копійку, хтось придбав собі ще один літак, яхту, машину і хатинку», одягнув на коханку чергову шубку з хутра ягуару і ще одне діамантове кольє?

Якщо щось відбувається, то з цього хтось обов'язково має зиск! Хто?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон