Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонці запасайте шкури мамонтів

Херсонці запасайте шкури мамонтів
Нас запрошують до кам'яного віку? А що робити - газу немає, електрика закінчується, саме час заготовляти лучини та шкури мамонтів...

«Пропозиція», яку минулого тижня зробив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко селянам щодо відмови від користування газом (матеріал «Житeлям Xepcoнщины пpeдлoжили oткaзaтьcя oт гaзa») викликала неабияке обурення не тільки у жителів нашої області.

Те, що пропонує міністр Розенко, можна, у дуже м'якій формі, назвати «геноцидом українського народу»!

А яким іншим терміном визначити таку «пропозицію»?

Що це, як не боротьба «найманого працівника із своїм господарем»? Чиновник – найманий працівник, а веде себе як «пуп» землі.

Чим же перед чиновником «завинили» ті, хто проживає на селі (на черзі, слід розуміти, селища міського типу, а там вже й міста), що він такою лютою ненавистю просяк до них своє звернення?

Говоримо – одне, робимо – інше...

Влада нестримно повторює: люди повинні почати жити краще. Невже? А 2,5 – 3 роки тому говорили, що люди повинні забути по «дідівський спосіб» приготування їжі та обігріву приміщень – грубу, яку топлять вугіллям.

Зараз часто говорять про «альтернативні» засоби... але, щоб про «кізяк»... Я б зрозумів, коли б говорили про «альтернативу» газу – сонячні батареї чи вітрогенерацію...

Наша область у цьому плані найбільш «цікава» та перспективна. З одного боку 5 районів області виходять на узбережжя морів, ще 10 на Дніпровські береги, що дає підстави говорити, що саме тут доцільно розвивати вітроенергетику – майже постійно дмуть вітри.

З іншого боку, ми, маючи «проблеми» із гарячим сонцем (з точки зору посушшю), маємо як ніхто інший перспективи розвитку сонячної енергетики. В окремих районах напрямки можуть бути об'єднані. Чому ж не розвивати: знаходити інвесторів, залучати їх гроші, вкладати державні...

Ні? Ні! Уряд пропонує найбільш простий шлях – ламати все те, що побудовано десятиліттями. Все те, чого люди так прагли, і у що вкладали свої гроші. Пригадайте скільки було сказано про газифікацію сіл та селищ.

Що тепер? Такі як Розенко (хто заробляє мільйони і мільярди доларів на обкраданні українського народу), нарешті вирішили піти у відкритий наступ на громадян?

Замість того, аби наводити лад у галузі; замість того, аби ламати корупційні схеми; замість того, аби раз і назавжди зробити схему видобутку, постачання і поставки газу прозорою і зрозумілою – влада вирішила викинути із цього ланцюга головний сегмент (який «заважає») – українців?

Фантасмагорія чи реальність?

Я дуже дивуюся, як це ще не провели «громадські слухання» та «широке обговорення ініціатив», у результаті яких люди «вирішили»:

«Дайош! Пересічні громадяни України повністю підтримують міністра Розенко! Газифікація селянам не потрібна! Навіщо витрачати газ на людей, якщо його можна продати у офшори «любім друзям»...

«Дайош! Електрифікація була помилкою! Ми сьогодні підтримуємо ініціативу КМУ щодо переходу на природні «чисті» джерела – сонячне світло. Вставати із першими променями, лягати із курками. Екологічно чисте повітря і природні стосунки – шлях до нормального життя нації!»

«Дайош! З грамотністю теж поспішили! Навіщо знущатися над дитиною 10 – 12 років у школі? Навіщо Піфагор? Навіщо Толстой і Шиллер? Навіщо Кант? Досить вміти рахувати на пальцях до 10, читати по складах!»...

«Дайош! Земля прямокутна, стоїть на трьох слонах, вони на черепасі, яка плаває у океані!»...

«Дайош! Навіщо кріпаку паспорт? Тупість! Всіх у єдине стадо, у власність єдиного пана (голови РДА, депутата ВРУ, місцевого голови), структуру треба продумати.

«Дайош! Монархію!?»...

...Цікаво, невже намальована мною фантасмагорична картина стане реальністю? Невже при моєму житті? Куди йдемо?

Цікаво, що було б з Розенко, якби він «засунув» своє «обличчя» (дуже так м'яко говорю про те, що бачу з екрану телевізора) у найближчу хату і сказав все це дивлячись селянам у очі?

Ну, так «демократичненько» взяв й сказав – «Ви бидло! Рабам слова не давали!». Думаю він би довго не страждав. Його б «не больно»... вже на другому подвір'ї... Чесно кажучи, ніяк не можу звикнути до того, яких же виродків ми по-навибирали...

А от кілька «активних» українців, пішли навіть... Днями на сервісі петицій офіційного інтернет-представництва президента України було опубліковано звернення, в якому Петра Порошенка закликають «заборонити в країні природний газ з 2017 року, а українцям порадили на зиму виїжджати у південні краї» (це не хохма).

У зверненні йдеться про те, що у разі прийняття даного рішення «проблема з ціною газу, його транспортуванням, з субсидіями, з наживою певних олігархів через маніпуляції з газовими цінами відпаде, бюджет заощадить колосальні кошти». Відмовившись від газу, Україна зможе протягом восьми місяців перейти на альтернативні енергоносії: вугілля, дрова, торф.

Цікаво, що буде, якщо петиція назбирає необхідну кількість голосів? Що буде роботи Порошенко з «бажанням» народу? Невже не задовольнить?

Ціни зросли й ростимуть...

Нагадаю, чергове підвищення ціни на газ для населення відбулося 1 травня. Підняття не останнє. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пояснив таке рішення необхідністю вести боротьбу з корупцією, і запевнив, що ціни будуть змінюватися 1 раз на квартал.

Це буде пов'язано з коливанням курсу долара та прив'язаною ціною газу до ціни нафти. Низькі ціни в Україні це «...поле для корупції», - вважає прем'єр. Він мабуть хотів «поспівчувати», а виявилося, що похизувався заявивши: «низькою» ціною на газ для населення «різні люди» заробили «десятки, сотні мільярдів».

Насмілюся поставити ряд запитань: Де справи проти тих, хто заробив гроші? Хто ці люди? Чому вони не покарані? Чому гроші не повернуто? Чому не стягнуто борги за недоотримані прибутки? Де затримання під час засідання Уряду? Де рішення судів? Де «розстріл через повішання» у прямому ефірі? Знову – порожні слова...

Втім реакція є. «Господарі» помітили правильний і «великий крок вперед для енергетичної незалежності», - заявив Посол США Джеффрі Пайетт на своїй сторінці у соцмережі. Посол дуже хвалив Гройсмана за підвищення тарифів ЖКГ.

Українці мають найвищі європейські тарифи...

Ну що ж, можна сказати: «Мрії Майдану – здійснилися!». Відтепер Україна має найвищі ціни на газ у Європі! За це боролися? Їжте – не обляпайтеся. Влада обіцяла Європеїзацію – отримуйте.

З 1 травня ціна на газ для населення складає 0,24 євро, за 1 м3, при цьому мінімальна зарплата – 51,79 Євро (1 450 грн.). За мінімальну заробітну плату українець може купити 215 м3. природного газу. А європеєць? У таблиці наведено скільки газу може купити мешканець іншої країн ЄС. Нас ще не прийняли у ЄС, а ми вже на першому місці. Ми – кращі?

Для тих, хто забув. До Майдану ціна 1 м3. природного газу для українців була 0,07 євро (курс Євро наприкінці 2013 року – 11,25 грн). Мінімальна з/плата – 1 280 грн., у євро – 113,77 євро, або 1 625 м3 природного газу. Висновки? Робіть самі.

«Нафтогаз» зажрався він надприбутків...

У ціні – 6,877 грн за 1м3, яку сьогодні платимо за газ, закладено 4,849 грн – вартість імпортного газу, ціна якого – $0,193 за 1 м3.

Чи знаєте ви, що ціна на газ з початку року впала на 30%, і продовжує падіння? Середня контрактна ціна російського газу на кордоні Німеччини у березні «коштувала» $147 за 1 тис м3?

На думку аналітиків, населення не тільки «взяло» на себе вартість імпортного газу (тоді як внутрішній дістався «олігархічним кланам»), але й цю ціну для них безбожно зависили.

Фахівці стверджують, що влітку ціна на газ буде не більше ніж $100 за 1 тис м3. Тож, у зиму ввійдемо із запасами по ціні вдвічі нижче тієї, яку будемо платити. Чи будуть знижувати ціну в роздріб?

Хто за скільки торгує?..

Наприкінці квітня Росія назвала вартість газу для України на ІІ квартал – $180 за 1 тис м3. При цьому раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин повідомив, що ціна російського газу для України з 1 квітня становить $185 за тисячу кубів, тоді як «Нафтогаз» в Європі може купувати по $170 за 1 тис м3.

А Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що ціна газу для України нижче цифри, озвученої Києвом(?). З 1 квітня термін дії знижки на російський газ для України закінчився. Хтось бреше?

У кого купуватимемо?

Відомо: з 1 травня Україна призупинила імпорт газу через Польщу. Чому? Нам не потрібен газ? Ми не готуємося до зими? Офіційно зупинку виправдовують тим, що «з 16 травня на два місяці зупинять маршрут реверсних поставок газу з Польщі для планових робіт з підготовки трубопроводу до опалювального сезону»(?).

Нагадаю: раніше «заготівлю» газу починали у червні, і не завжди встигали закачати відповідні об'єми газу «для зими».

Чому насправді зупинено експорт? Експерти переконують: дві причини – по-перше, в України немає грошей для підготовки до опалювального сезону 2016 – 2017 років («внутрішні» гроші, які заробляє держава або розкрадаються, або на них купують валюту, якою «гасять» «зовнішні» борги держави); по-друге, Україна готується знову торгувати з Росією (про це свідчать заяви окремих членів Уряду Гройсмана, які «обережно» з'являються у окремих ЗМІ. Цього року Росія сподівається збільшити постачання газу в Україну до 11 млрд м3.). Чи є у цьому сенс – тема окремої розмови.

Грошей немає, а якщо будуть, то буде ще гірше...

Фахівці застерігають – подальша співпраця з МВФ (отримання траншів та виконання «порад») – прямий шлях до остаточного розвалу економіки України. Чи насправді це так?

Дивимося на прикладі. Два роки тому, коли починався черговий «виток» співпраці між Україною і МВФ (видача першого кредиту новій владі), фахівцями було розроблено «індикатори економіки України на 2014 – 2019 роки», і хоча про це в Україні не повідомляли, на сайті МВФ «маркери» були опубліковані. Минуло два роки.

Для того аби зрозуміти, що було і що є, досить подивитися на таблицю І якщо дефіцит держбюджету України насправді знизили (навіть більше ніж вимагав МВФ), то в усьому іншому...

Для повноти картини лише зазначу, що за офіційними даними Мінфіну, дефіцит державного бюджету України за підсумками 2015 року склав 45 млрд. грн. Але при цьому Мінфін не «помітив»: борг у 20 млрд грн (субсидії ЖКГ); 9 млрд грн неповерненого ПДВ тощо. Цифра звіту для МВФ вийшла «красива», але «обвал економіки побив усі рекорди, золотовалютні резерви впали до критичного рівня, а суперінфляція перетворила українців на жебраків», - вважає експерт.

Що ж виходить, Розенко ще й оптиміст? Виходить, що мій «фантасмагоричний план» це вже не така далека реальність? Прикро...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон