Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Херсонці, готуйтеся: ціни ростимуть, прибутки зменшуватимуться

Херсонці, готуйтеся: ціни ростимуть, прибутки зменшуватимуться
Звіт Уряду Яценюка – найбільш обговорювана у суспільстві тема. Що зроблено, а що так й залишилося на рівні слів...

Сьогодні Україна має чи не найбільш анекдотичну ситуацію за всі роки свого існування: народ не підтримує політику Уряду та Прем'єра, а той, натомість, продовжує стверджувати, що керований ним Уряд є найбільш успішним, активним і прогресивним за всі роки Незалежності. Хто ж правий?

Судячи з того, що рейтинг прем'єрської партії «Народний фронт» провалився по всіх «фронтах», і її або взагалі не згадують при опитуваннях, або «рівень підтримки» залишається за межею статистичної похибки, то виходить, що відповідь на питання дали самі громадяни. У такому випадку, як чесна і порядна людина Прем'єр повинен був би, або насправді пустити «кулю в лоб», або просто піти у відставку. Яценюк робить інший крок – шантажує Верховну Раду, Президента і всю країну тим, що у разі його відставки, він не тільки не піде у небуття, а «розвалить» Коаліцію у ВРУ, що є прямим шляхом до дострокових парламентських виборів.

Шантаж підтримує друга за чисельністю фракція ВРУ партія «НФ». Чому? Там чудово розуміють, що у владу вони більше не потрапляють. Попереду у них – політичне небуття.

Не більш міцні позиції і у фракції Президента. Не дивлячись на те, що Порошенка все ще продовжує підтримувати частина населення, але всім вже зрозуміло, що у разі дострокових виборів «БПП» не те що не зможе зайняти панівну позицію, вона опиниться на межі проходження у новий парламент. Для того, аби не допустити перевиборів, у хід йде все: «Нас чекає колапс», «Ми впадемо у прірву», «Україна втратить те, що набула». Такі й подібні речі чуємо з боку представників владних структур. А куди нам ще падати? У «прірву», коли ми у ній по самі вуха? 200 сторінок Урядового звіту ілюструють «успішність роботи». Та чи такий це вже й «успіх»?

Якщо просто перерахувати ті обіцянки з якими Яценюк приходив до влади на гребені «Революції гідності» і порівняти їх з тим, що ми маємо на ділі, то стане зрозумілим, що слова Прем'єра кардинально розходяться з реальною ситуацією. Кілька цифр.

Мінімальна зарплата – еквівалентна $50. У співвідношенні ціни долара рок до року, зарплатня знизилася у три рази, і у 2,8 рази нижче рівня бідності, який визначений ООН у розмірі $5 (в Україні –$2,20).

Мінімальна пенсія – $41.

Обвал і девальвація національної валюти. У день приходу до влади Яценюка т.з. «борщовій набір» коштував 39 грн, рік тому – 63 грн, сьогодні –128 грн.

Гривня. За два роки національна валюта, у співвідношенні до долара, втратила 70% своєї вартості.

Долар. При декларованому курсі на 2016 рік – 21 грн/рік, вже сьогодні він перевалив за 25 (на міжбанку) і за 28 (на «чорному» ринку).

Заборгованість по зарплатах. За 2015 р. зросла на 42%, і дотягла 2,4 млрд. грн.

Інфляція. На рівні 43 – 57%.

Комунальні платежі. За рік зросли на 37%.

Ціна на бензин. Зросла майже у два рази (і це при тому, що в усьому світі сталося рекордне падіння цін на нафту).

Зростання споживчих цін для населення. На електроенергію – на 20%, на тепло – на 73%, на гарячу воду – на 57%, на холодну воду – на 25%.

ВВП України. У 2014 році – скоротилося на 7%, у 2015 – на 12%.

Промислове виробництво. У 2014 році скоротилося на 10%, у 2015 – ще приблизно на 14%.

Реформи. За час роботи Уряду їх так і не сталося. Ті, що «запущені» не принесли відчутних результатів.

«Відміна пенсійної реформи Азарова». Це була чи не головна теза з якою Яценюк приходив у владу. Пенсійний вік не тільки не зменшено, він стабільно збільшується. Днями Міністр соцполітики Павло Розенко озвучив чергову вимогу МВФ – пенсійний вік слід підняти до 62 – 65 років (для чоловіків та жінок).

Введення податку на пенсію – унікальний здобуток Яценюка.

Борги по зарплатах. У вересні минулого року Яценюк запевняв: «Заборгованість по зарплатах для працівників бюджетної сфери буде погашена у повному обсязі до кінця поточного місяця». Слова. Борги збільшуються, на початок лютого вони становили 2,4 мільярда гривень.

2016 рік став багатим на нові обіцянки. З кожним днем їх стає все більше. Вони як сніжний ком, як снігова лавина. Влада не гнушається нічим, аби тільки переконати валютних позичальників надати нові кошти боргів.

Зовнішні борги України. Їх критична маса складає межу на рівні якої позичальники більше не будуть надавати нові транші. А Уряд продовжує витрачати запозичені гроші на повернення попередніх боргів, на «проїдання» та розкрадання того, що отримав ззовні.

Ситуація критична настільки, що Яценюк змушений все більше затягувати податковий зашморг на шиї народу. У цьому році заплановано тричі піднімати тарифи та ціни.

Тепло – подорожчає на 7,1%, без лічильників (на 1,14 грн/кв. м, або майже до 18 грн/кв. м), на 13% – з лічильниками (на 85,89 грн/Гкал).

Гаряча вода – стане дорожче на 10,9% (4 – 4,5 грн, майже 50 грн/м3).

Газ – з 1 травня повернеться «літній» варіант – 7,2 грн/м3 (для тих, хто обігріває будинок газом). Крім того, відтепер всі будуть платити абонентську плату. Андрій Коболев, глава «Нафтогазу»: «Щомісячний платіж за газ буде складатися з двох частин: за використані куби, по лічильниках або по нормах (наприклад: для газової плити – 3 м3/міс. з людини, на суму 21,6 грн),. плюс абонплата, навіть якщо газом не користувалися. Абонплата: плита - 17 грн/міс., плити й казан – 29 грн/мес».

«Хоча 1 м3 газу подешевшає на 10,4% – до 2,85 грн узимку та до 6,45 грн влітку, але це буде вигідно тільки тим, хто витрачає багато газу, але невигідно для власників газплит. Наприклад, зараз 1 людина з газплитою платить 21,6 грн/міс, а буде платити 36,35 грн», - вважає експерт Валентин Землянський.

Електрика. З 1 березня – нове здороження. При споживанні до 100 кВт/год на місяць 1 кВт/год обійдеться у 57 коп. (зараз 45,6 коп.). Від 101 до 600 кВт/год/міс, доведеться платити 99 коп./кВт/год (зараз 78,9 коп.). Понад 600 кВт/год – 1,56 грн (зараз 1,48 грн).

З 1 вересня – тарифи знову зростуть – відповідно до 0,714 грн, 1,29 грн і 1,64 за 1 кВт.

Ті, хто витрачає від 100 до 600 кВт/год (більшість родин) з березня платитимуть на 25%, а з вересня – ще на 30% більше. У грошах: з березня приблизно 11 грн за перші 100 кВт/год і 20 грн за кожні наступні (до 600 кВт/год), з вересня – ще 14 грн і 12 грн.

Комунальні послуги. У опалювальний період будуть збільшені на 90 – 100 грн для 1-кімнатної квартири де проживає дві людини; на 240 – 280 грн для 3-кімнатної (родина з 4 осіб.). Т.т. їм доведеться платити 500 – 600 і 1400 – 1600 грн/міс відповідно.

«Ті, хто отримує субсидії, не постраждають, але з'являться нові здобувачі державної допомоги. Гірше за інших буде тим, хто не дотягли до субсидії: вони почнуть накопичувати борги, а багато просто перестануть платити. ЖЕК і ОСМД почнуть подавати на таких боржників до суду, а у Раді знову з'являться законопроекти про стягнення пені за прострочення оплати комунпослуг», – вважає президент «Украналітцентру» Олександр Охрименко.

«Підприємства України через введення Російською Федерацією торговельних обмежень втратять $0,8-1,1 млрд виторгу цього року. 2016 рік буде для економіки України важким», - міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавичус.

«Україна очікує, що у 2016 році вона отримає від міжнародних партнерів до $10 млрд фінансування», - глава Міністерства фінансів Наталія Яресько.

«У 2016 році держава розраховує запозичити 203 млрд грн, у тому числі зовнішні – 104,554 млрд грн.», - повідомили у КМУ.

«Обсяг погашень державного боргу в цьому році у прийнятому бюджеті дорівнює обсягу в 135,204 млрд грн, у тому числі зовнішнього – 13,88 млрд грн», - Уряд.

«Україна у 2016 році очікує збільшення прямих інвестицій до $5 млрд, з 3 у 2015», - міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавичус.

Також міністр повідомив, що результатом інвестиційної конференції для експортно-кредитних агентств, що відбулася у Києві 29 січня, став запит України на залучення додаткових інвестицій у $2 млрд.

Роблячи невтішні висновки можна сказати, що два роки ми жили виключно за рахунок зовнішніх запозичень і подальшого тиску на народ України. Будь-якого економічного зростання. Повна відсутність будівництва і розвитку виробництва. Останній рік суттєва втрата зовнішніх ринків, через які держава отримувала валютні надходження. Чи є сенс вважати, що подальша робота Яценюка буде хоч трохи відмінною від тієї, якою була ці два роки? Вирішуйте самі.

Головне сьогодні не результат роботи промисловості,
а черговий транш зовнішнього запозичення!

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон