Сергей Осолодкин

Заслуженный журналист Украины

Радикалізм… Лжепатріотизм… Засіб власного збагачення!?

Радикалізм… Лжепатріотизм… Засіб власного збагачення!?
Минулого тижня, в Україні все ще продовжувалися свята, але деякі "навколопатріотичні" діячі вирішили скористатися ситуацією і нагадали про себе...

Зокрема Ленур Іслямов, координатор акції блокади Криму, віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар, який раптом «побачив» у Херсонської області «придністровський сценарій».

Причиною заяви стали надписи, які з'явилися на стінах будинків: «Путин, избавь Геническ от Ислямова». З точки зору звернення до Путіна, автори явно «перебрали». Але, з іншого боку, людей які це писали, мабуть можна зрозуміти: занадто активно стали себе поводити деякі керівники кримськотатарського народу.

Проте, що на території Херсонської області повинно виникнути якесь нове адміністративно-географічне формування і стати місцем проживання кримських татар, мова заходить не вперше. Тему розвивають півтора роки...

Окремі лідері кримських татар нав'язують думку, що на території Херсонщини треба створити філіал АРК, де й будуть проживати кримські татари. У інформаційному полі постійно звучать назви 4 – 5 районів, зокрема: Генічеського, Чаплинського, Каланчакського, Скадовського, і Голопристанського (у тих частинах, які виходять на узбережжя морів).

Цікава ситуація. Тут є щонайменше два питання: перше – куди дівати людей, які там живуть століттями; друге – чому саме узбережжя? Якщо так вже подобається Херсонська земля, то чому мова не йде про степову частину? Виходить, що жителі області, повинні переселитися у степ і свої нажитки віддати комусь?

Ситуація не з приємних. З одного боку Україна невідомо на який термін лишилася своїх земель у Криму (не будемо зараз говорити у наслідок чиїх дій), і, здається, ми повинні поділитися тим, що маємо з тими, хто залишився без нічого. З іншого боку, Украйна й так зробила чимало для тих, хто виїхав з території АРК. Давайте не плутати гостинність з... Адже, відверто кажучи, татари взагалі не запитують господарів, не враховують їхні інтереси, вони диктують умови.

З тієї ж заяви Іслямова стало відомо, що у Генічеському районі, 15 січня планується проводити з'їзд кримських татар. Чому там? Чому про це не говорять вголос? Які рішення планує приймати з'їзд? Чому про це не знає громада? А ті, хто знають, не дуже радіють?

Хто давав Іслямову право давати поради владі щодо того, що слід дуже серйозно поставитися до ситуації в області через те, що тут, на його думку, активно «підігріваються сепаратистські настрої». Звідки така інформація? Чи може він вже бачить себе у кріслі людини, яка керує областю?

Чи не повторюється сценарій захоплення Криму? Тоді людей лякали дії «Правого сектору», тепер дестабілізатором ситуації стають кримські татари? Можливо відповідь треба шукати не у тому, що мешканці області «сепаратисти», а у недружній поведінці самих кримських татар?

Пригадаємо події, які відбувалися на Херсонщині 25 грудня 2015 року, коли близько 500 мешканців Каланчаку, під час «народного віче» висловили свою стурбованість безпекою; протестували проти дій озброєних людей у камуфляжній формі, які, за їх словами, базуються на адміністративному кордоні з Кримом і є учасниками блокади півострова. Що заставило мешканців Каланчаку вийти на «віче»? Можливо неадекватна поведінка?

«У всіх нашивки «Айдар». І машини по Каланчаку. Вони тут серед білого дня, посеред вулиці б'ють людину, б'ють жінку, яка у барі дала проти них свідчення, зі зброєю у руках»,заявив учасник «народного віче», фермер Володимир Захлєбний.

«Тут повинні стояти наші війська, Збройних сил України, наші прикордонники, наші митники, ніяких збройних формувань не повинно бути на кордоні, взагалі, жодного!», – наголосив фермер Сергій.

Тоді керівник наметового містечка та блокпосту Ділявєр Сейтумеров заявив, що «...серйозні звинувачення треба серйозно розслідувати... Напади на фермера? Там учасниками блокади навіть і не пахло, повірте мені. Але мені потрібно розібратися, щоб все було за законом». А Прокурор навіщо?

Врахуйте той фактор, що людей у сільській місцевості підняти на «віче» не так вже й просто; уявіть якими були дії, які призвели до того, що люди «від сохи» взялися діяти публічно, і ви отримаєте відповідь на питання як «дістали» селян «гості», що вони самоорганізувалися, провели акцію протесту і сформували власні територіальні загони самооборони.

Начальник Новокаховського відділку поліції Віталій Немерець заявив, що «все не так просто, як кажуть учасники акції». І справді, є речі до яких селяни поки що не додумалися. Люди поки задовольнилися тим, що поліцейський констатував, що випадки порушення законодавства є, і що за кожним з них проти людей у «камуфляжі» відкриваються кримінальні провадження...

«Ми домовилися з активом ветеранської організації воїнів-інтернаціоналістів Каланчаку, що після «віче» вони складуть список небайдужих хлопців, які приєднаються до нашого патрулювання, і ми спільними зусиллями наведемо порядок», - заявив В. Немерець.

Така поведінка дає підставу говорити, що люди мають рацію, і все насправді не так просто... Здається «модні» засоби «оборони» щодо звинувачень у «сепаратизмі», «продажності» та «підіграванні Путіну» вже «не канають» навіть серед селян.

І знову повернемося до гучних заяв Іслямова: «4 січня в райраду була подана заявка про проведення «російського маршу», і райрада дала добро. Адже ми йдемо у Європу! У нас демократія! Але цей марш запланований проти блокади.

У той же час у Криму говорять, що зараз Генічеськ і Новоалексеєвка будуть «підніматися». Виходить, фінансування на це звідти вже прийшло. Буде розроблятися «придністровський сценарій» по відторгненню Херсонської області від України. Цього допустити не можна в жодному разі».

Звідки упевненість, що це підтримка Росії, а не протест громади проти свавілля кримських татар? Є факти? Слід звертатися у СБУ. Там розслідують. Якщо знайдуть підтвердження – діятимуть законним чином, а не шляхом шантажу з боку купки людей, які взялися невідомо звідки і діють під прикриттям «патріотичних» гасел.

В решті-решт, ми живемо у правовій демократичній державі чи у державі-диктаторі? Чому тоді купка людей на кордоні діє позазаконом, а держава мовчить? У нас що немає прикордонників і митників? Немає кому доглядати за кордоном відповідно до Закону?

Давайте у Бориспіль введемо «патріотів», нехай діють. Офіційні органи запевняють, що проблем із перетином адмінкордону з Кримом немає, там діють державні правові акти. А у «блокадників» свої погляди. Чому? Тому, що хтось на цьому непогано заробляє?

Пан Іслямов задається питанням про «демократичність». Так, у нас демократична країна, у якій одні громадяни не мають права порушувати права інших, навіть прикриваючись най «патріотичними» гаслами. Як бачимо народ вже й у селах починає розуміти, що звинувачення у тому, що той, хто не діє так, як того хочуть татари, це не підігрування Путіну, а елементарне залякування людей, які перестають мовчати і боятися.

Не залишилася непоміченою й заява Іслямова щодо того, що: «Ми формуємо кримський батальйон, який буде очищати півострів від «сепараторів». «Ми», це хто? В Україні є Президент, ВР, Прем'єр-міністр, міністри які й повинні займатися цими питаннями. Україна має потребу в формуванні такого загону? Силові структури без кримських татар не впораються? Вони просили створити такий загін? Чому в мирній області будуть формуватися силові осередки, можливо, не з громадян держави?

Не секрет, керівники кримськотатарського народу зверталися до Туреччини з проханням допомогти в утриманні загону. Заявлялося про це так, що складалося враження, що питання вирішено, і Туреччина готова це робити. Ситуація була настільки пікантною, що Міністерство іноземних справ Туреччини офіційно спростувало навіть думку, що таке могло б бути.

Викликає засторогу й те, з кого саме буде сформовано загін і які у нього будуть завдання. У Інтернеті чимало інформації про те, що у загін запрошують бойовиків ІГІЛ, що їх вже чимало на території області і що саме вони діють під прикриттям батальйону «Айдар».

Говорять, що саме ці озброєні люди захоплювали відділок поліції у Каланчаку, кілька годин обшукували його, шукаючи заяви цивільних проти дій бойовиків. Наскільки це відповідає дійсності? Відсутність достовірної інформації породжує чутки, а вони страх.

Питання формування збройної одиниці, повинно стати дуже серйозним приводом для відповідної роботи профільних структур. Крім того, як пишуть міжнародні видання і про що мовчить українська преса, Росія готується дати збройну відсіч у разі початку силової операції по звільненню Криму (про що неодноразово заявляли лідери кримських татар).

Отже, можна припустити, що у разі якщо татари почнуть діяти самодіяльно, то це може викликати загострення не тільки локальної ситуації в області, але й втягнути у новий збройний конфлікт всю державу. Чи є сенс у тому, що на мапі України з'явиться ще одна смертельно «гаряча точка»? Чому «активісти» не рахуються ні з думками мешканців області, ні з позицією держави?

Наприкінці минулого року одразу кілька закордонних видань, роблячи аналіз подій у світі, присвятили цій темі редакційні матеріали, у яких не тільки дослідили ситуацію, але й пов'язали між собою дії керівників кримських татар, Туреччини та Росії на фоні боротьби за міжнародний трафік наркотиків, зброї та торгівлі людьми.

Один з провідних оглядачів ВВС звернув увагу на те, що окремі політики різних країн, діючи шляхом підбурення активного протистояння, постійно нав'язують і загострюють ситуацію та діють у змові. Фахівці бачать одразу кілька шляхів загострення:

Перший – провокація дії з боку місцевого населення, яке шляхом залякування дезорієнтується, що дає можливість розіграти Кримський сценарій (провокується ситуація щодо «захисту інтересів і прав громадян», у той час як місцева влада і поліція не діють відповідно до чинних повноважень).

Другий – скоординовані дії однієї держави проти іншої, у якій заручниками стають мешканці третьої (зокрема Херсонщина).

Третій – утворення у північному регіоні України нового геополітичного формування (в інтересах третьої держави, з іншою релігією).

Чи можливі такі варіанти? Фантастика, - скажете ви? Натомість міжнародні фахівці вважають, що це цілком можливі сценарії. У першу чергу через гроші, адже керівники «повстанського» руху дуже заможні люди (їм є що втрачати і що набувати, у разі розіграшу будь-якого з них).

Що спонукає керівників держави допустити в області загострення ситуації до рівня збройного конфлікту? Чи не станеться так, що за «парадом «патріотичних гасел» ми проґавимо ситуацію коли «патріоти» почнуть розривати Україну на шматки зсередини (діючи із вигодою для себе).

«Блокаду підтримала більшість українців, і до суспільства повинна приєднатися держава», - заявив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Що це, як не чергова провокація? Цікаво дізнатися, звідки у пана Чубарова така інформація? Коли й як він провів опитування? Чи й тут за «думку народу» видають бажання тих, хто має прямі фінансові вигоди?

Під час «народного віче» люди висловилися проти блокади і стали «сепаратистами»? А може це ті, хто розвішує ярлики є запроданцями і тими, хто «здає» українську державність?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон