Борис Прищепа

В журналистике с 1967 г., член НСЖУ. Лауреат премии имени Илюши Кулика (1977 г.), Гостелерадио Украины (2010 г.), премии имени Ивана Гайдая (2013 г.).

Клопи в опозицію не ходять

Клопи в опозицію не ходять
Коли я чую слово «опозиція»... То... ні, моя рука не тягнеться ні до бейсбольної бити – цієї зброї «захисників народу», ні до револьвера, ні тим більш до пістолета-кулемета.

Моя рука тягнеться до Словника іншомовних слів. Знаходжу: «Опози?ція (від лат. oppositio «протиставлення, заперечення») — протиставлення одних поглядів чи дій у політиці іншим, партія або група, що виступає врозріз з думкою більшості або з панівною думкою і висуває альтернативну політику, інший спосіб вирішення проблем».
Нормально? Абсолютно!

Але в нашій державі опозиція якось не приживається. Ні, вона є. Але у більшості випадків підпільна. Якщо це стосується незгоди із правлячою більшістю, то найбільший вияв опозиційності нашого опозиціонера - дуля в кишені. Це ми так протестуємо проти власть імущих. Як там у Райкіна? «Где эти динозавры, бронтозавры, дуры шестиэтажные? А клопы между прочим...». Ні, ні, Боже сохрани, я нікого не закликаю витягувати дулю з кишені, бо цим, крім іншого, продемонструєте свою невихованість. Дуля на те й дуля, щоб бути там, де їй і належить: у кишені.

А нинішня опозиційність у чім проявляється? Не знаєте? У конструктивній співпраці. А конструктивність – це те, що можна покласти в основу чогось. Наприклад, плідної співпраці на благо... На чиє благо? Головне, що на благо, а на чиє – питання другорядне. Вам приклад? Та скільки завгодно. Про Верховну Раду, як вона протягом усіх скликань працювала конструктивно, розказувати не треба?

Ні, то й ні. Натякну лише, що Верховна Рада у всі часи уміло схрещувала їжака з вужем. Це коли депутатові й геть гидко голосувати за якийсь там основоположний документ (закон, постанову), але якщо там є щось на благо, то він як піонер, завжди готов наступити на горло власній пісні.

Якщо ж спуститись із небес, та озирнутись навкруг, і навіть не на депутатів, а просто на дійових осіб у спектаклі під назвою «Життя», які нас оточують, то ми наочно пересвідчимось, що такі самі пристрасті вирують і навкруг нас. Тільки у менших масштабах.

От мама, наприклад, перебуваючи у статусі приватного підприємця, й будучи не особливо обтяженою трудовими клопотами, із задоволенням мотається по мітингах «проти», а її дочка у цей же час ударно трудиться «за» - на бізнесмена протилежних, так би мовити, політичних поглядів. А чому? А тому, як казав герой анекдота, що «оцень кусять хоцецца». Обом. І мамі, й доні. І «кусать» навіть «оццень хоросьо».

Таким чином, доходимо висновку, що правий Дмитро Корчинський (свого часу, балотуючись на президентський пост, до ЦВК приїздив на БТРі), який вивів абсолютно сучасну формулу опозиції, суто політичну: «Опозиція – це важливий механізм стримування не влади, а саме суспільства, каналізування народного незадоволення в ніщо». Ключове слово тут, відома річ, «каналізування».

Делікатніша формула її визначення зводиться до приблизно того ж самого: «Опозиція по-українськи, це політики, тимчасово відсторонені від корита на задній план». Або, як казав присно відомий Поліграф Поліграфович Шаріков, «В очередь, сукины дети, в очередь!» Тому тут ключове слово – «тимчасово». Бо прийдуть вибори – дострокові чи передчасні, й у позицію стануть ті, хто учора був опозицією, і все повториться.

Звичайно, подібні висновки не стосуються зображених вище мами й доньки. «Підприємство» ж у них спільне! Тому вони завжди у виграші, незалежно від місця знаходження. Це не той випадок, коли «место сидения определяет точку зрения». Це той випадок, коли точка зору завжди співпадає із місцем сидіння.

Дуже, треба сказати, на думку клопа, мудра позиція. «Динозавры, бронтозавры, дуры шестиэтажные» полягли смертю хоробрих. Чи й просто полягли, не так важливо. «А клопы между прочим...». Ви зрозуміли, клопи - вічні.

Борис ПРИЩЕПА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон