Борис Прищепа

В журналистике с 1967 г., член НСЖУ. Лауреат премии имени Илюши Кулика (1977 г.), Гостелерадио Украины (2010 г.), премии имени Ивана Гайдая (2013 г.).

Отже, «Запад нам поможет»?

Отже, «Запад нам поможет»?
Петро Олексійович (Порошенко) пішов шляхом свого тезки Петра Олексійовича (Романова, більше знаного як Петро Перший) у справі залучення до управління державою іноземних «спеців». Забракло своїх?

Ні, тут питання, скоріше, в іншому – а саме: у моральності й порядності нашого чиновництва, у якого, судячи із думки мас, які, як відомо сила, а «против массы не попрёшь!», ці якості давним-давно атрофовані. А, можливо, їх не виявлено навіть на генетичному рівні. У нашого чиновництва, мабуть, зовсім інша ДНК. У тім числі містечкового, про що ми писали не раз.

Тому заміна «регіоналів» на «демократів» і навпаки – це просто мавпяча праця. На підтвердження тому - черговий міні-майдан, який відбувся нещодавно в Києві і вимагав відставки Генпрокурора Яреми, винісши вердикт: «Такої корупції [як зараз] не було ніколи, при жодному генпрокурорі. Ні за Потебенька, Піскуна, чи Пшонки!».

Звичайно, вимоги майданістів адресовані не стільки Яремі, скільки самій СИСТЕМІ! А вона, судячи із настроїв певної частини суспільства, не змінилась. І якщо Віктор Янукович обіцяв «почути кожного» й про обіцянку забув, то її, схоже, вирішив виконати Петро Порошенко, поставивши на ключові позиції – фінанси й економіку – людей «зі сторони».

Отже, «запад нам поможет»? Побачимо. Щоправда, «запад», якщо по правді, то не зовсім «запад». Із трьох закордонних міністрів, які увійшли в уряд Арсенія Яценюка, Наталія Яресько, новий міністр фінансів, хоч і громадянка США, але коріння її українське. Та й працює в Україні давно. Вона одна із співзасновників фандрейзингу Horizon Capital і його головний виконавчий директор. (Фандра?йзинг - це процес залучення грошових коштів та інших ресурсів, у т.ч. людських, матеріальних, інформаційних тощо, які організація не може забезпечити самостійно, та які необхідні для реалізації певного проекту або своєї діяльності в цілому, - таке тлумачення терміну. Щось подібне свого часу, тільки зі знаком «мінус», створив Сергій Мавроді)

Усе ж ми повинні пам'ятати, що пані Яресько отримала орден княгині Ольги від Президента України Леоніда Кучми у 2003 році за внесок в українську економіку.

Міністром економічного розвитку призначено Айвараса Абромавичуса, громадянина Литви. Пан міністр - партнер шведської інвестиційної компанії East Capital, яка вклала в українську економіку 200 млн. доларів США інвестицій. На переконання його патронів, Айварас Абрамавичус (по-нашому Абрамович) має достатньо знань, щоб працювати міністром. «Він вірить в Україну і вкладає сюди капітал. Звичайно ж, у його інтересах зробити так, щоб економіка України розвивалась. У нього широкий горизонт поглядів і знань у нього достатньо. Інша справа – як він зможе ці знання проявити в роботі», - характеризують нового міністра в уряді.

На посаду глави Мінохорони здоров'я призначено 44-річного історика, грузина Александра Квіташвілі, який вивчав в Тбіліському держуніверситеті курс «Новітня історія США». Згодом одержав диплом магістра у сфері державного управління і працював у фінансовому й адміністративному департаменті Медичного центру Атланти (США). Після повернення в Грузію у 1993 році, працював у грузинському представництві програми розвитку ООН на посаді офіцера адміністрації і фінансів. У 1995-1997 роках – заступник начальника грузинської місії Комітету допомоги об'єднаної методистської церкви і виконуючий обов'язки керівника місії.

Нинішній український міністр працював консультантом у різних міжнародних організаціях в Азербайджані, Литві, Україні, Вірменії й Сербії. У 2002 - 2003 роках повернувся на «другу батьківщину» і працював у Нью-Йорку, в Інституті Заходу і Сходу, а також консультантом Інституту трансатлантичного партнерства проти СНІДу. У 2004 році призначений директором адміністрації цього Інституту, а наступного року – головним директором його адміністрації. Одне слово, фігура потужна.

Будемо сподіватись, що саме такі міністри не просто витягнуть Україну з економічної прірви, а хоча б повернуть їй ті позиції, на які після абсолютно провальних дій Кравчука, забезпечив найуспішніший Глава нашої держави Леонід Кучма.

Борис ПРИЩЕПА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон