Борис Прищепа

В журналистике с 1967 г., член НСЖУ. Лауреат премии имени Илюши Кулика (1977 г.), Гостелерадио Украины (2010 г.), премии имени Ивана Гайдая (2013 г.).

Дозвольте не повірити, що Бог такий жорстокий

 Дозвольте не повірити, що Бог такий жорстокий
«Бог попустив цю війну на Донбасі, в Україні. Для чого попустив Бог цю війну? Для того, щоб нас, українців, врешті-решт об'єднати. Бачите, які ми роз'єднані?

І не марно наші предки, творячи гімн духовний, вставили слова: «Боже, нам єдність подай», тобто в ті далекі часи бачили, що в українців єдності нема. Для того, щоб ми були єдиними, Господь попускає нам смерть і страждання, і в цих стражданнях ми об'єднаємось», - говорив Патріарх Філарет на зустрічі із громадськістю області в Херсонському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Миколи Куліша, якого цитує «Типичный Херсон» у новинному випуску за 13 жовтня ц.р.

Іншими словами, Бог – стверджує Філарет – послав на наші голови війну із самих, що не є, благих намірів. Що ж Він такий жорстокий до нас, по якій причині? Адже якщо хтось і завинив перед Ним, то не молоді хлопці, взагалі завинили не прості українці, одні з яких вже наклали головою за те, щоб нарешті – за Філаретом – об'єднатись, інші навіки стали каліками; у одних залишились сиротами маленькі діти, вдови і безутішні матері, інші душевно травмовані, війна для них не минеться безнаслідково.

Невже саме вони, ці абсолютно безневинні люди, повинні зараз нести плату за єдність, благополуччя і щастя для майбутніх громадян України? Якби Патріарх пояснив причини, тоді можна було б і замислитись: що же це ми за люди такі, «маленькі українці», як охрестив нас Віктор Ющенко, що не живемо в ладу одне з одним, а – головне - з Господом? І тепер ось справедливо, якщо вірити заяві Патріарха, – розплачуємось.

Тільки не віриться мені, так само, як, певен, і Філаретові, що юні хлопці і молоді чоловіки, чиї останки, доставлені в трунах із зони АТО, прийняла нинішнього літа рідна земля, а також сотні (чи й тисячі) їхніх бойових товаришів, настільки перед Богом і людьми завинили. Вони, з одного боку, не мали такої можливості, а з іншого – за свій коротенький вік на цьому світі наробити зла, ціна за яке - розплата каліцтвом, а то й життям, просто не встигли.

Винні перед Богом такою зовсім інші люди. Але їм випробувань «градами», «точками» і просто мінами-снарядами та стрілецькою зброєю Він чомусь не посилає. В результаті одні із них давно «далече», а інших, як відомого кота із не менш відомого мультфільму, й тут добре годують.

Втім, кому адресовані ці розмірковування? Богові? Ні, Його волі ми не чули й не почуємо. А священнослужитель, який привласнив собі роль тлумача Божих замислів, може говорити (і говорить!), що хоче, і будь-які ситуації спише «на волю Господа» у той чи інший бік – звинувачення чи оправдання - в залежності від кон'юнктури. Він не списує ці біди лише на владарів над нами (та й над ним), з ким ручкався і жив, як у Бога за дверима, й живе, судячи із його комфорту в усьому і вся, й зараз.

Якщо прослухати таких проповідників, то й Гітлера на всенький світ напустив Бог. А та війна «за єднання всіх людей» - за аналогією побудови розмірковувань Філарета - забрала близько 100 мільйонів життів! Це населення – від немовляти до стариків – двох таких держав, як нинішня Україна!

Не вірю, що Бог такий жорстокий.

Звичайно, на Бога, як і на війну можна списати все. Але перекладати на плечі невинуватих тягар чужих злочинів – це роль фарисеїв, дволиких янусів, тих, хто загарбав людські капітали, й тепер їх примножує.

Бог тут ні при чім. І всує згадувати Його ім'я не слід, мабуть, навіть Патріархові.

Борис ПРИЩЕПА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон