Борис Прищепа

В журналистике с 1967 г., член НСЖУ. Лауреат премии имени Илюши Кулика (1977 г.), Гостелерадио Украины (2010 г.), премии имени Ивана Гайдая (2013 г.).

Уряд, головне, на нашому боці!

Уряд, головне, на нашому боці!
Я про якісь Нідерланди й знати б не знав, якби не почув по радіо, що їхній, вибачте на слові «електорат», пообіцяв не референдумі виступити проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною і ЄС (Європейським Союзом).

Та що воно таке, оті Нідерланди і їхній електорат, щоб вирішувати такі глобальні речі? Не повірите, насилу відшукав на карті. У мене маленький кишеньковий Атлас. Там якийсь клаптик суші на півночі нашої Європи (ви ж відчуваєте, що вона вже наша?!) цифрою позначений. Заглянув у кінець Атласу – точно, Нідерланди.

А я ж вважав, що то Голландія! Ну, Голландію я знаю. Це звідти до нас привозять тюльпани, це там вивели дуже молочних корів. Та головне - там можна курити, скільки хочеш коноплі, тобто травку. І ніхто не має права тобі заборонити! Бути наркоманом чи не бути – це твій вибір. Це вибір вільної людини у вільному суспільстві!

«Я звільняю вас від химери, що йменується совістю!» , - заявив якось Адольф Алоїсович Гітлер (по правді, це прізвище, як і по батькові, дав йому вітчим, австрійський бомж, а хто був батьком майбутнього фірера, мабуть, не здогадувалась і його мама. Але це так, до слова про совість і мораль).

Отож, взявши за приклад позицію Нідерландів, ми теж багато від чого можемо звільнитись. Так би мовити, отряхнуть прах минулого з наших ніг. Погляньмо далі на Нідерланди. Це ж тут вперше урочисто, за участі високоповажних осіб, включаючи чиновництво (одна наша чиновниця з уряду Азарова також тут чи то заміж виходила, чи одружувалась) - почали реєструвати одностатеві шлюби. Тобто, тато у такій сім'ї – він, і мама – теж він; або навпаки: мама – вона, і тато – теж вона. Романтика! Ще більшою романтикою буде те, що така сім'я народять. Уявляєте? Я теж не уявляю. Я ж не Дарвін.

Куди тому Шекспірові із його нещасною Джульєттою Капулетті та інфантильним при ній Ромео Монтеккі! А якби вони жили у нинішніх Нідерландах?! Чи бідкались би над реалізацією своїх, перепрошую, любовних устремлінь? Тут, як мовиться, двох думок дути не може: не морочили б вони собі голову всякими дурницями. Бо нинішні Нідерланди, передбачивши подібний перебіг подій, у своїй столиці, славному місті Амстердамі, подбали про людей: відкрили спеціальну вулицю Червоних ліхтарів.

А у нас? У нас то Кільцьова, то Об'їзна дорога, то Бериславське шосе. Куди це годиться? Про хлопців (чоловіків) мови нема. Вони до труднощів і тягощів звичні. А дівчата? Вони ж взимку мерзнуть, влітку їх заїдають комарі. А Нідерланди? Ви відчуваєте, потужний подих Європи? Ви можете осягнути обсяг і повноту цінностей, які вона нам надасть? Не відчуваєте? Тоді ви – повний совок! А хто ж ви іще в такому випадку?

Ви непокоїтесь, що електорат Нідерландів проти нашого входження у ЄС? Це не ви, а я сказав? Правильно, не ви. Але і не я. Але вас не повинно обходити навіть те, що сказав електорат цієї на дивовижу просунутої вперед держави. Для нашого із вами заспокоєння причина проста. Як в Україні, так і в Нідерландах, електорат, звичайно, хотів би щось вирішувати, так хто ж йому дасть?

Уряд його думкою, як тут, так і там, цікавляться, але до уваги не бере. А то ми такого йому (урядові) нарадимо, що й Вікторія Нуланд з Пасхавером не розгребе. Ну, от ви, наприклад, цікавитесь думкою свого садівника... У вас немає садівника? Слухайте, а що вам робити у Європі, якщо у вас немає навіть садівника?! Сидіть собі вдома! А я розмовляю із тими, у кого є і садівник, і покоївка, і цілий взвод охоронців-мордоворотів...

Так от, ви цікавитесь думкою садівника (ну щоб він подумав, що ви нею цікавитесь), а чините так, як вам на ум збреде. Я вловлюю хід вашої думки? Вловлюю. Я теж так подумав. Так, от електорат проти, а уряд Нідерландів - ЗА!

Я навіть підозрюю, по якій причині. Бо електорат – жадібний. Тільки йому подавай курити травку де попало; тільки йому дозволяй шлюбитись із ким завгодно; тільки для нього повинна функціонувати тамтешня вулиця Червоних ліхтарів... А нам?

Що робити нам на цьому Святі Життя?! Нам, за нідерландським електоратом, там місця немає. А от тамтешній уряд, дякувати його просунутості по ниві людських цінностей, на нашій стороні! Респект урядові Нідерландів!

Борис ПРИЩЕПА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон