Борис Прищепа

В журналистике с 1967 г., член НСЖУ. Лауреат премии имени Илюши Кулика (1977 г.), Гостелерадио Украины (2010 г.), премии имени Ивана Гайдая (2013 г.).

Немає дискримінації? А ми її призначимо!

Немає дискримінації? А ми її призначимо!
«Щойно, іще чорнило не висохло, я підписав пакет так званих «безвізових законів», - зазначив Президент України Петро Порошенко у зверненні до українського народу в суботу, 21 листопада, в якому відзвітував про успіхи на шляху євроінтеграції України.

Між тим, обтяжене приземленими турботами, серед яких головні, звичайно, місцеві вибори, суспільство якось і не помітило, що переважна більшість із нас потрапила, по суті, під дискримінацію.

Мова про законопроект №3442, який посилює права людей, які заявляють про свою «нетрадиційну», а по суті протиприродну, тобто хворобливу орієнтацію (розпусників до уваги не беремо), чим ущемляє права тих, кого така біда обминула.

В результаті виходить, що у випадку, якщо людині відмовляють у прийнятті на роботу через її професійну непридатність (ні освіти, ні досвіду), а вона подає позов у суд і заявляє, що її не беруть через її «нетрадиційність», суд мусить зважати на закон!

Народний депутат від «Свободи», позафракційний, Михайло Головко, якого цитують ЗМІ, наводить приклад. «Уявіть собі, приходить одинока мама, а їй скажуть: вибачте, ми вас не візьмемо, оскільки надаємо перевагу людям із неправильною орієнтацією. Не можна робити такі речі», - упевнений Головко. В більшості країн Європи, зазначає нардеп, подібних норм у законодавстві не існує. І іронічно зазначає, що в українському парламенті «нетрадиціоналів» ніхто не утискує.

«Багато людей працевлаштовані (у Верховній Раді. – Б.П.), - говорить депутат. - Половина парламенту працевлаштована – їх же не дискримінують через орієнтацію. Я не бачу в цьому ніякої проблеми. Всі можуть працювати. Кожен може захищати себе в суді».

На цю ж тему відгукнувся й керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко: «У нас немає проблеми з дискредитацією за сексуальною орієнтацією. Я не знаю жодного випадку в державі. Ми (фракція Радикальної партії. – Б.П.) вважаємо, що це питання в Конституції врегульоване. В державі є важливіші проблеми, у тім числі працевлаштування молоді незалежно від їх сексуальної орієнтації», - заявив Ляшко.

Законопроект, однак, у підсумку підтримку народних депутатів таки знайшов. І тепер не так вже й важливо, що значна їх частка зайняла вичікувальну позицію («відсутній», «не голосував»). За це рішення проголосували 234 нардепи при 226 мінімально необхідних. 42 були проти, 18 утримались, 39 не голосували.

Зокрема, законопроект підтримали 108 депутатів від фракції «Блок Петра Порошенка», 65 – від фракції «Народний фронт», 14 позафракційних, жодного голосу «за» не дав «Опозиційний блок». 15 гололсів – «Самопоміч», 9 – «Відродження», 1 голос дала фракція Олега Ляшка, 8 – «Воля народу» і 14 «Батьківщина».

Яка позиція по законопроекту №3442 народних депутатів від Херсонщини? Гордеєв, Співаковський і Хлань законопроект підтримали, Вінник і Негой не голосували. Якщо перші троє чітко визначились, то двоє других, виявляється, – у роздумах.

Верховна Рада, таким чином, закон прийняла. Зважаючи ж на те, що у нас дискримінації «нетрадиціоналів» нема, а нам належить із неіснуючою нею боротись, не зайве нагадати англійський анекдот:

- Хто то мітингує під нашими вікнами? – запитує Прем'єр-міністр свого помічника.
- «Нетрадиціонали», сер.
- А чого вони добиваються?
- Дозволу мати одностатеві стосунки, сер.
- Хіба їм хтось заважає?
- Ні, сер.
- То чому ж вини мітингують?
- «Нетрадиціонали», сер...

Суєта із внесенням змін до трудового законодавства щодо неіснуючої дискримінації дивним чином нагадує мітинг «нетрадиціоналів» із анекдоту. Тільки головні особи у нас не англійські мітингувальники, а наші, доморослі ініціатори подібних законопроектів.

Борис ПРИЩЕПА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон