Юрий Анисимов

Член НСЖУ, Заслуженный журналист Украины

Співець Таврійського краю

Співець Таврійського краю
Сьогодні, 01 січня 2015 року відомому українському поету, письменнику, драматургу, перекладачу, Лауреату літературної премії імені А. Малишка, заслуженому діячу мистецтв України Миколі Івановичу Братану виповнилося б 80 років

Правда, деякі люди з цією датою не погоджуються і вважають, що поет народився раніше – 19 грудня 2014 року. Саме її дотримувалися учасники ювілейного пам'ятного вечора, що відбувся днями в обласній бібліотеці імені Олеся Гончара

На великий жаль, Микола Іванович, автор понад 100 книг віршів, художньої прози, драматичних творів, експромтів і понад 300 пісень не дожив до цього дня. Але вдячні херсонці не забули його - у залі, який вміщує понад 200 чоловік, прийшлося ставити додаткові стільці. Вшанувати світле ім'я поета зібралися його рідні, друзі, письменники, журналісти, працівники культури, прихильники таланту. Серед присутніх дуже багато молоді – учні старших класів херсонських шкіл, обласного ліцею та курсанти морехідного училища.

На початку вечора заслужений артист України Віктор Гурба виконав пісні на слова Миколи Братана «Різьблені ворота» (композитор А. Шейченко) та «Люби мене» (композитор В. Плаксєєв)

Потім слово було надано голові Херсонської обласної організації НСПУ Василю Загороднюку, який висвітлив творчий шлях Миколи Братана і зазначив, що всі твори ювіляра народжені на рідній землі. Вони дихають любов'ю до людей, до рідної Таврії. Один лише перелік назв поетичних збірок вражає читача: «Правда хліба», «У дорозі до Вас», «Степові люди», «Смаглява Таврія», «Веселку - людям», «Добрина», «Царина», «Дожинок», «Правда хліба», «Я - Сиваш», «Семенівське шосе», «Я ще осіннім не став» і це далеко не весь перелік.

Своїми спогадами про співпрацю з Миколою Братаном поділився заслужений діяч мистецтв України Валерій Кулик. Кілька десятиліть його дороги перепліталися з творчим шляхом письменника.

На вечорі прозвучали пісня - романс Любові Працюк «Пам'ятай», яку виконали заслужений працівник культури України Наталля Мазур та заступник начальника обласного управління культури облдержадміністрації Ігор Мазур.

Кілька пісень виконав народний хор народної пісні «Дніпровські передзвони» Херсонського обласного Палацу культури під керівництвом Георгія Крилова. Чоловічий дует у складі Івана Рудя та Сергія Фролова заспівав пісню «Росяниця» (П.Панченко). Курсант Микита Єльніков прочитав вірш «До мови».

Тепло приітали присутні виступи дружини Миколи Братана - Раїси Василівни та сина Віктора Миколайовича.

У фіналі заходу пролунали пісні на слова ювіляра «Речетатив Скіфа» (композитор І.Полєвіков) та «Те, що серцю наснилось» (композитор В.Другальов,), які майстерно виконав народний артист України Харис Ширінський.

Весь ювілейний захід проведено яскраво, емоційно, на високому організаційному рівні. Сценарій, написаний Тетяною Краснолуцьою, завідуючою відділом мистецтв обласної бібліотеки, ведучі програми і всі виступаючі заслуговують високої оцінки та найщиріші слова вдячності від усіх шанувальників яскравого таланту видатного українського поета Миколи Братана.

Заслужений журналіст України
Юрій АНІСІМОВ

Фото Миколи Макарюка

P.S. Автору матеріалу пощастило співпрацювати з Миколою Івановичем протягом сорока років, служити майже одночасно з ним у Збройних Силах в Одеському Військовому Окрузі, навчатися на філологічному факультеті (відділення української мови та літератури) Одеського державного університету імені І.І.Мечникова, організовувати у 1998 році проведення на Херсонщині «Днів радянської літератури» за участю видатних літераторів Радянського Союзу Олеся Гончара, Сергія Баруздіна, Булата Окуджави, Бориса Олійника Людмили Татьяничевої, Марка Лісянського, Григорія Горіна, Лариси Васильєвої, Леоніда Ленча та ще понад трьох десятків літераторів з 12-ти колишніх радянських республік , а також заходів, пов'язаних з перебуванням на Херсонщині таких відомих особистостей, як поетеса Рімма Казакова, письменник Павло Загребельний режисер Євген Матвєєв та інших. Ним опубліковано кілька матеріалів про Миколу Братана в херсонських газетах.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон