Ура, нам знову є що проїдати!?

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк із гордістю повідомив про те, що Міжнародний валютний фонд виділив Україні черговий транш кредиту у 1,45 мільярдів доларів.

«Рада директорів МВФ одноголосно ухвалила рішення про виділення Україні чергового траншу бюджетної підтримки», - радісно повідомив Прем'єр на своїй сторінці в соціальних мережах.

Та, ні Арсенію Петровичу, не Вам вони виділили гроші, а самим собі, адже щонайменше 70 – 75% з цих грошей автоматично повернеться тому ж самому МВФ, або іншим кредиторам у якості погашення попередніх заборгованостей, а відсотки боргу знову будуть збільшуватися, т.т. зовнішній борг України не стане меншим. Адже, скільки б не брали боргів – на повернення боргів – борги не зменшуються, а тільки ростуть і ростуть.

Гроші очікують вже наступного тижня, не пізніше 3 вересня. Чи вплине це якось на курс долара? Побачимо вже у понеділок, а сьогодні, у п'ятницю, 29.08., за 1 долар правили аж по 14,80 грн.

Натомість Голова Нацбанку Валерія Гонтарєва переконана, що новий транш призведе до того, що золотовалютні запаси України збільшаться, а отже валютний ринок стабілізується. Подивимося.

Та, перед тим, як радіти новим боргам було б непогано дізнатися, бажано у деталях, а куди витратили попередні гроші, окрім того, що «проїли», куди їх вкладали, окрім як у завищені тендерні закупівлі?

Може якусь кількість підприємств запустили? Та, ні... віддали банкам на рефінансування, а ті кинулися скуповувати долари, і тим самим обвалили ринок ще більше.

А може щось нове збудували? Та, ні, фахівці із статистика буквально сьогодні повідомили, що ВВП держави на цей момент скоротилося на 8%.

Чого чекати слід далі?

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон