Олександр Голобородько

Майже три десятиліття працював в обласній газеті «Наддніпрянська правда». Тривалий час був редактором всеукраїнської газети «Дачник». Член НСЖУ. Інтереси: краєзнавство, екологія, фото. Народився 23 грудня 1948 року у с. Станіславі Білозерського району.

Чи залишиться ім′я Юрія Шумського на мапі села Станіслав?

Чи залишиться ім′я  Юрія Шумського на мапі села Станіслав?
У селі Станіслав на Херсонщині виникла колізія: прибрати чи залишити ім′я Народного артиста СРСР, видатного актора театру та кіно Юрія Васильовича Шумського у назві місцевого Будинку культури?

Справа у тім, що не вдалося віднайти відповідного рішення щодо присвоєння, а цього вимагала ситуація з оновлення документації. Зрозуміло, що в таких ситуаціях не варто поспішати.

На прохання депутата С. П. Безродньої я спробував відшукати свідчення вшанування іменем Шумського станіславського Будинку культури в обласній бібліотеці імен Олеся Гончара та, на жаль, не знайшов.

Чи робили спроби працівники ОТГ звернутися з офіційним листом, за допомогою, до обласного архіву? Не знаю.

Якщо навіть такого документу не знайти, то хіба недостатньо для керівництва ОТГ згадок про Будинок культури імені Ю. В. Шумського в "Історії міст та сіл Української РСР. Херсонська область" (видання Головної редакції Української радянської енциклопедії Академії Наук УРСР; Київ, 1972 – відповідну сторінку прикріплюю) та в численних публікаціях районної газети "Придніпровська зірка"?..

І ще, шановні піклувальники щодо розвитку туризму у Станіславській ОТГ! Зрозумійте: ім′я Юрія Шумського – це унікальний в Україні бренд села Станіслав. Села, зі славними театральними традиціями, що заклав у ГОЛОДНІ (!) 1920-і роки славетний Народний артист Юрій Шумський. Це саме за його ініціативою, у перший голодомор в Україні 1921-1923 рр., люди, спільними зусиллями, спорудили одне із перших у сільській місцевості України погруддя Великому Кобзареві. Виходить, що, граючи у перейменування, ми смачно плюємо у своє гірке минуле?..

Ще одне. У разі, якщо із мапи села Станіслав буде стерто ім′я Шумського, буде втрачено важливий компонент його привабливості.

Уявіть, якою б доброю та перспективною була б така ситуація: у селі, дай Бог, відроджується народний театр (останнім його режисером був палкий ентузіаст відродження театру Олексій Дармоян), а, з часом, започатковується Театральний фестиваль пам′яті Юрія Шумського! Ось вам, до речі, один із векторів популярності Станіслава серед потенційних туристів-театралів, шанувальників народного мистецтва, а також можливість потенційного поповнення бюджету ОТГ... Саме про це, цими днями, я й говорив у селі.

Отож, варто завжди добряче думати, що здобуваємо, а що втрачаємо...

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон