Олександр Голобородько

Майже три десятиліття працював в обласній газеті «Наддніпрянська правда». Тривалий час був редактором всеукраїнської газети «Дачник». Член НСЖУ. Інтереси: краєзнавство, екологія, фото. Народився 23 грудня 1948 року у с. Станіславі Білозерського району.

Володимир Сосюра з друзями у Херсоні

Володимир Сосюра з друзями у Херсоні
Вже в перші повоєнні роки редакція херсонської обласної газети «Наддніпрянська правда», очолювана відомим письменником Петром Рєзніковим,стає осередком виховання молодих журналістських та письменницьких сил.

При редакції починає діяти своєрідна літературна вітальня («літературна середа»), на сторінках видання з'являються повідомлення під рубрикою «На черговій «літературній середі». Твори молодих літераторів, журналістів обговорює авторський актив газети – письменники, викладачі місцевого педінституту. Літературні заходи поєднуються з музичними: на «літературних середах» виступають також учні та викладачі музичного училища, артисти філармонії.

Учасниками літературних заходів у «Наддніпрянці» стають також відомі майстри слова, які відвідують місто. Про один із таких приїздів наприкінці січня – початку лютого 1946 року, спілкування з місцевими літераторами нагадує світлина тодішнього фотокореспондента газети Олександра Альперта.

Учасниками двох «літературних серед» – 30 січня та 6 лютого стали письменники Володимир Сосюра, Юрій Мокрієв та Віктор Кондратенко. Свою поему прочитав викладач педінституту І. В. Єськов, поет-початківець працівник «Наддніпрянської правди» фронтовик Дмитро Сергієв познайомив присутніх з власним поетичним доробком.

Гості висловили свої враження від творів авторів, дали чимало корисних порад. Поет-фронтовик Віктор Кондратенко прочитав уривок зі свого нового твору «Донська повість», Володимир Сосюра – вірші «Вітер з України, «Київ» та «Любіть Україну». У місті відбулись також кілька цікавих літературних вечорів за участю гостей з Києва, зокрема, з учителями міста у Палаці піонерів, з учнями ремісничих училищ, школи юнг.

З часом у газеті започатковується «Літературна сторінка», влаштовуються авторитетні літературні конкурси, місцева філія Спілки письменників України, очолювана Петром Рєзніковим, випускатиме літературно-художній та громадсько-політичний альманах «Наддніпрянські зорі» тощо.

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО

Світлина Олександра Альперта 1946 року (її надала онука П. Д. Рєзнікова Катерина Душек) нагадує про зустріч письменників у редакції газети «Наддніпрянська правда». У першому ряду (зліва направо): Юрій Мокрієв, Петро Рєзніков, Володимир Сосюра. У другому ряду, з бойовими нагородами, – Віктор Кондратенко.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон