Олександр Голобородько

Майже три десятиліття працював в обласній газеті «Наддніпрянська правда». Тривалий час був редактором всеукраїнської газети «Дачник». Член НСЖУ. Інтереси: краєзнавство, екологія, фото. Народився 23 грудня 1948 року у с. Станіславі Білозерського району.

Херсонщина багата талантами

Херсонщина багата талантами
З Михайлом Сергійовичем Клюйком познайомився кілька років тому.

На подвір'ї його оселі по вулиці Лиманській у селі Станіслав Білозерського району вас можуть здивувати чудернацького вигляду скульптури, що з'являються на світ під вправними рукам майстра-різьбяра: вони нагадують то чудернацьких казкових персонажів, то лісових духів.

Матеріал, що використовує, складний для обробки – звичайнісінькі корчі акацій. Але образ майстра поступово розкривався: вразила його серйозна професійна різьба по дереву – «Ісус Христос у терновому вінку».

Коли ж на запрошення господаря зайшов до оселі, побачив цілу художню галерею: картини та різьблення по дереву поєднувалися з малярськими та графічними творами! Уявив навіть персональну виставку робіт у місцевому Будинку культури!

Про життєпис майстра розповіла його донька – випускниця факультету культури і мистецтв Херсонського державного університету, художниця та дизайнер Марина Клюйко.

Народився Михайло Сергійович у старовинному селі Бересті на Рівненщині. Пізнав труднощів голодних повоєнних часів. Змалечку хлопчака хвилювали розкішні пейзажі рідного села: широкі пасовища, розлогі береги річки Горині, густі бурштинові ліси з хвойною прохолодою, добротні гнізда лелек на хатах. Якось все це мало відгукнутися у вразливій до краси юній душі. Вже змалку Михайло багато малював за уявою та по пам'яті, навчався у вільний час манливій справі,часто засиджувався до ранку.

Але як же важко йти до мрії – ставати першим митцем у своїй родині, коли ти найстарший з-поміж братів та сестер і маєш бути першою опорою батьків!.. Робота і захоплення живописом постійно йшли поруч.

Михайло не зрадив своїй мрії й опанував фах художника. Не зупинявся на досягнутому: удосконалював техніку олійного живопису, вигадував та втілював на полотні незвичайні пейзажні композиції, копіював роботи майстрів пензля, опановував теорію. Творчою хвилею промайнула юність за мольбертом.

Познайомившись із майбутньою дружиною, переїхав до міста Рівного та змінив вид художньої діяльності. Працюючи гравером, створював портрети на гранітних плитах. Це важка чоловіча робота, художня техніка, якою нелегко оволодіти. Та Михайло став професіоналом і в цій справі, віддавши їй понад 20 років.

Минув час і майстер почав опанувати ще й різьблення по дереву. Особливо ретельно працює над іконами, дотримуючись основних канонів та правил. Вдалося втілити в життя образи Ісуса Христа у терновому вінку, Миколи Чудотворця, Богородиці з Ісусом, сюжет Народження Ісуса Христа та ін. А в композиціях на «вільні теми» дає волю своїм художнім баченням.

Вже не один рік Михайло Сергійович Клюйко мешкає у Станіславі – одному з найгарніших місць Херсонщини, що завжди надихає аматорів та майстрів на створення художніх творів. З-під його пензля народжуються композиції з мотивами станіславських та західноукраїнських пейзажів у техніці олійного живопису.

Як свідчить донька Марина – фахівець з живопису – роботи ці стилістично насичені елементами пуантилізму, декоративного живопису та українського наїву. А ще майстер працює в жанрі декоративної дерев'яної скульптури, засвідчуючи оригінальне художнє світобачення. Для цього прагне не порушувати природні форми матеріалу, передавати фактуру та характер деревини. Не затихають в душі художника мотиви лісових пісень рідної Рівненщини...

У родині народився творчий тандем. Батькове захоплення художньою творчістю передалося доньці, хоча рішення стати художницею прийшло не одразу. Закінчивши школу, Марина була на певному роздоріжжі: їй подобалась і журналістика, і психологія, і світ фарб. Все ж, домашній художній світ, в якому вона формувалась у дитинстві, домінував: родинна традиція стверджуватиметься! Пензлю Марини належать цікаві пейзажні настроєві полотна на лиманську, морську, лісову тематику, натюрморти. Але вона, як і тато, не зупиняється у творчому самовираженні: паралельно із заняттями живописом наполегливо опановує тонкощі комп'ютерного дизайну.

Віриться, що мистецькі світи батька та доньки все упевненіше звучатимуть у художньому просторі нашого краю!

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО

На світлинах автора: один із куточків домашньої галереї та роботи Михайла Клюйка; портрет батька олівцем виконала Марина Клюйко.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон