Олександр Голобородько

Майже три десятиліття працював в обласній газеті «Наддніпрянська правда». Тривалий час був редактором всеукраїнської газети «Дачник». Член НСЖУ. Інтереси: краєзнавство, екологія, фото. Народився 23 грудня 1948 року у с. Станіславі Білозерського району.

Спортивні традиції Станіслава: на футбол приходили, мов на свято

Спортивні традиції Станіслава: на футбол приходили, мов на свято
Одним із найбільш притягальних місць у дозвільному житті станіславців – дорослих, юні та малечі – був стадіон.У наші шкільні роки тут відбувалися справжні футбольні баталії. Забувши про уроки, допізна ганяли м'яча ми, хлопчаки.

Але головні події на стадіоні відбувались тоді, коли наша доросла збірна команда грала, як нині кажуть, з «опонентами» – командами сіл Білозерського району. Пам'ятаю, що чи не найбільш запеклими були поєдинки станіславців з командою Чорнобаївки.

Стадіон знаходився на самому березі лиману (див. світлину, відреставровану майстром поліграфії Анатолієм Горєвим) на, так званому, «озері» -- солончаковому майданчику (у 1980-і роки ця територія входила до бази відпочинку «Барвінок», а нині є частиною рукотворного півострову з досить розмаїтим набором деревних та чагарникових порід).

З одного боку був Лиман, під вербами розміщувався ряд лав, з іншого – теж лави, але ж іще були й «трибуни» на станіславських скелях (район так званої «Дряпачки»), що завжди заповнювались болільниками. На футбол люди приходили, мов на свято, в ошатному одязі.

Ідею використання, в якості «трибун», схилів величезної станіславської балки успішно втілено в життя в останні роки: в селі облаштовано аж два чудових стандартних футбольних поля!

Футбольних зірок у селі було багато, на них ми хотіли бути схожими, їх згадуємо. Нині, у час футбольного злету станіславської «Бригантини» (організатор, меценат – керівник фермерського господарства «Діана» Василь Ференц) – команда стала чемпіоном Білозерщини, згадаймо попередників сучасних футболістів: це вони у 1960-1980-х роках формували у станіславської юні смак до перемог, мурували підґрунтя успіхів сьогоднішніх.

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО

На світлині - один із зіркових складів команди середини 1960-х років (зліва направо): другий ряд – Павло Сахненко, Георгій Костюченко, Микола Савельєв, Микола Мілютін, Георгій Кістін; перший ряд – Микола Регорек, Іван Шейко, Олександр Божко, Віктор Сонько, Борис Михайліченко, сидить – Василь Макаренко. А ще потрібно згадати Бориса Маєвського, Богдана Печерика, Павла Тарасова, Віктора Майстренка та багатьох їх футбольних побратимів! Приходьмо на стадіони!

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон