Олександр Голобородько

Майже три десятиліття працював в обласній газеті «Наддніпрянська правда». Тривалий час був редактором всеукраїнської газети «Дачник». Член НСЖУ. Інтереси: краєзнавство, екологія, фото. Народився 23 грудня 1948 року у с. Станіславі Білозерського району.

Рибацький старшина Херсонщини

Рибацький старшина Херсонщини
Сьогодні, 4 жовтня, виповнилось 100 років від дня народження однієї із знакових для Херсонщини, села Станіслав Білозерського районуй важливої для увічнення в їх історії постаті – колишнього керівника славетного рибальського колективу – Андрія Григоровича Кавуньова.

Народився Андрій Григорович 3 жовтня 1917 року в Станіславі в родині рибалки. Родина була великою. Сімнадцятилітнім пішов до лав Армії, під час служби в якій його застала війна.

Служив на Північному флоті старшиною, пройшов усю війну на славетному ескадреному міноносці «Гремящий», що був удостоєний звання «гвардійського» (про героїчний бойович шлях «Гремящего» можна прочитати у Вікіпедії). Бойовій та флотській «вахті» віддав десять років життя.

У 27 років Андрія Григоровича було обрано головою колгоспу «Червоний рибалка», що пізніше був перейменований у рибколгосп «Шлях Леніна», зразково трудився очільником цього колективу аж до виходу на пенсію...

Андрію Григоровичу Кавуньову вдалося організувати справжнє багатогалузеве господарство, в якому займалися не лише рибальством, а й розвивали інші виробничі вектори (вирощування пшениці, овочів, бахчових культур тощо).

Так, наприклад, 1981 року було виловлено понад 10 000 центнерів риби, валовий збір пшениці по колгоспу склав майже 8000 центнерів, бахчі – 3000 центнерів!

Артіль мала 8 сейнерів, десятки моторних човнів, оснащених сучасним устаткуванням. Із 1978 року господарство розводило рибу для промислового вилову у системі штучних ставків.

Рибальсько-морехідна династія Кавуньових знана й поважана у нашому краї: разом з Андрієм Григоровичем, у рибартілі багато років самовіддано трудились брати Василь Григорович та Володимир Григорович, морехідній справі все життя присвятив їх брат Михайло Григорович.

На жаль, при перейменуванні вулиць у селі Станіслав у зв'язку з декомунізацією, кандидатура Андрія Григоровича Кавуньова, для увічнення його імені у назві однієї з вулиць села, «не пройшла».

За якими ж «іменними» ознаками будемо згадувати велике рибальське станіславське минуле? Хіба що – за пам'ятником «безіменному» рибалці?..

А справедливим було б перейменувати вулицю Культурну у Станіславі, на якій мешкала родина Кавуньових, на вулицю Андрія Кавуньова!

Олександр ГОЛОБОРОДЬКО

Світлини: з домашнього архіву доньки А. Г. Кавуньова – Ольги Андріївни, автора, Вікіпедії.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон