Владимир Макуха

Эксперт по вопросам ЖКХ, руководитель общественного объединения «За майбутнє Херсона»

Тарифний скандал – картина знайома для Херсона?

Тарифний скандал – картина знайома для Херсона?
Як зазначає представник перевізника, - своїм рішенням міська влада встановила вартість проїзду у громадському транспорті нижче собівартості.

Під час проведення конкурсу з закупівлі послуг з перевезень пасажирів підвищеної комфортності, учасників зобов'язали приймати до уваги мінімальну ціну, при чому було зазначено, що пропозиція більш високої ціни буде оцінюватись окремо.

Як підсумок, пропозицій щодо «більшої ціни» від учасників конкурсу не надходило, що констатувало готовність учасників ринку надавати послуги перевезень пасажирів у місті підвищеного сервісу за встановленою у місті ціною.

Зазначене ставлення до регулювання перевезень пасажирів громадським транспортом супроводжується регулярними дотаціями перевізникам з міського бюджету. При цьому, комунальне підприємство, яке повинне надавати городянам послуги з перевезення, традиційно завершує фінансовий рік з збитками.

Ситуація складається дуже цікава:

- з одного боку інкримінують порушення принципів конкуренції з перспективою виплати чи малого штрафу;

- з іншого боку опозицією висловлюються претензії на адресу мера міста щодо не відповідності затвердженої ціни перевезення пасажирів громадським транспортом економічно обґрунтованій, що змушує постійно дотувати перевізника з міського бюджету.

Зазначене загострення заграло особливими фарбами напередодні очікуємих виборів. Представники опозиційних до мера фракцій вимагають оцінити відповідальність очільника міста за ситуацію щодо міських перевезень, яка склалась.

Зазначають на неприпустимість покладання зайвих витрат на міських платників податків, та мають намір внести це питання на розгляд сесії.

Описаний тарифний скандал перейшов у гостру фазу з перспективою мати «політичне продовження» наприкінці минулого тижня.

Досить знайома картина, чи не так? Але події, про які говориться вище, стосуються міста Рига та мера латвійської столиці Ніла Ушакова

Депутати фракцій міської думи від партій «Єдність» та «Національного об'єднання» вийшли з пропозицією розгляду питання, щодо ситуації з перевезеннями громадським транспортом у м.Рига, на чергову сесію 14 березня.

Приводом стало рішення Ради з конкуренції про накладання штрафу у розмірі 2,1 млн. Євро на муніципальне підприємство Rīgas satiksme.

Слід зазначити, що ціна проїзду у громадському транспорті, встановлена Думою міста Рига, зараз дорівнює 1,15Євро. При цьому, міська влада дотує більшу частину пасажирів, які користуються послугами Rīgas satiksme.

Володимир МАКУХА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон