Владимир Коробов

Директор Центра исследований южно-украинского пограничья, кандидат социологических наук, доцент

Херсонські мрійники

Херсонські мрійники
Без мети, без мрії, без плану на майбутнє жити неможливо. Це правило стосується як окремої людини, так і суспільства в цілому.

В час масштабної суспільної кризи, коли доводиться думати про елементарне виживання родин і громад знаходяться люди, які мають сміливість думати про майбутнє, конструювати моделі нашого майбутнього і розробляти сценарії його розвитку. Такий підхід робить нашу діяльність змістовною а життя – осмисленим і оптимістичним...

Під керівництвом губернатора Херсонщини Бориса Віталійовича Сіленкова свого часу колектив херсонських вчених – представників місцевих університетів розробив Стратегію економічного та соціального розвитку Херсонської області до 2015 року. На той час (2006 рік) це був високоякісний і сучасний документ, який включав напрямки розвитку людського потенціалу, підвищення якості життя населення, розвитку базових галузей економіки, освіти, здоров'я, охорони навколишнього середовища та послуг населенню.

Стратегія пропонувала зосередити зусилля на інноваційно-інвестиційному розвитку наукоємних напрямків та створенню необхідних високоефективних системних інфраструктур для участі в формуванні і впровадженні національних та міжнародних програм.

На цей час вказана Стратегія вичерпала свій потенціал, виникли нові умови, обставини, які вимагають переосмислити і переформулювати стратегію регіонального розвитку. Уряд поставив перед обласними державними адміністраціями відповідне завдання. Особливістю розробки нової Стратегії буде активна участь в цьому процесі громадськості, громадських організацій.

Херсонський Центр досліджень південноукраїнського прикордоння, до складу якого входять студенти і викладачі місцевих університетів, який входить в Асоціацію регіональних аналітичних центрів, з самого початку розробки нової стратегії регіонального розвитку Херсонщини бере у цьому процесі саму активну участь.

Ця робота ведеться в рамках проекту «Регіональна політика в Україні: громадський моніторинг стратегій регіонального розвитку». Партнери проекту: Інститут громадянського суспільства (м. Київ), Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (м. Київ), Офіс Ради Європи в Україні (м. Київ).

Мета проекту: підвищення ефективності державної політики у сфері регіонального розвитку шляхом залучення мережі аналітичних організацій громадянського суспільства для розробки, аналізу та моніторингу стратегій регіонального розвитку в Україні та впровадження рекомендацій по вдосконаленню стратегій регіонального розвитку на строк до 2020 року.

Основні завдання проекту:
- залучити 25 аналітичних центрів з кожного регіону України до діяльності у складі Асоціації регіональних аналітичних центрів з метою аналізу державної політики у сфері регіонального розвитку та підвищення її ефективності;
- виробити методологію для: розробки стратегій регіонального розвитку; аналізу відповідності стратегій регіонального розвитку цілям державної регіональної політики; аналізу здійсненності стратегій регіонального розвитку; моніторингу стратегій регіонального розвитку;
- підвищити обізнаність представників аналітичних інститутів громадянського суспільства у сфері розробки, аналізу відповідності та здійсненності, моніторингу регіональних стратегій розвитку;
- зміцнити інституційний та аналітичний потенціал Асоціації регіональних аналітичних центрів;
- вплинути на процес розробки стратегій регіонального розвитку; здійснити аналіз відповідності стратегій регіонального розвитку у 25 областях України цілям державної регіональної політики; здійснити аналіз здійсненності стратегій регіонального розвитку в Україні;
- здійснити моніторинг стратегій регіонального розвитку;
- провести лобістську кампанію для впровадження проектних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності державної політики регіонального розвитку.

Експерти центру вже взяли участь у двох тренінгах з теми в Ужгороді і Чернігові. Розроблено документ Інфраструктура Херсонської області, який дає змогу уявити основу для розробки нової стратегії.

Директор Центру Володимир Коробов під час Днів науки 13 травня ц.р. виступив з відкритою лекцією з теми «Соціальні і географічні чинники оновлення стратегії регіонального розвитку Херсонщини» перед студентами і викладачами факультету біології, географії і екології Херсонського державного університету.

Керівник проекту, кандидат соціологічних наук Володимир Коробов вважає що «Майбутнє і стратегії майбутнього розвитку регіону мають для нас вирішальне значення, без концептуального і осмисленого розвитку неможливо розраховувати на покращення нашого життя і втілення кращих інтенцій нашого народу».

Для реалізації проекту розробки стратегії регіонального розвитку дуже важливим є співпраця громадської організації, органів влади і університету. Вирішальною є підтримка кафедри соціально-економічної географії (завідувач Мальчикова Д.С.), факультету біології, географії і екології (декан Пилипенко І.О,), і керівництва Херсонського державного університету (ректор професор Ходосовцев О.Є.). Таке поєднання зусиль – гарантія успіху ініціативи.

Володимир КОРОБОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон