Владимир Коробов

Директор Центра исследований южно-украинского пограничья, кандидат социологических наук, доцент

На Херсонщине селяне живут на 50 долларов в месяц

 На Херсонщине селяне живут на 50 долларов в месяц
Население в нашем регионе страдает от массовой бедности. Уровень материальной обеспеченности очень низок.

Вот типичное описание финансового состояния сельского домохозяйства, причем домохозяйства по местным меркам «богатого» (частный дом, машина, хозяйка учится в университете):

- Як змінилося матеріальне забезпечення вашого домогосподарства за останні роки?

"(Наше) домогосподарство складається з 4 осіб: я (22 роки, працюю вчителем), дідусь (76 років), бабуся (69 роки), брат (19 років), тимчасово не працює, шукає роботу повара. Сукупний доход на 1 члена сім'ї – це зарплата вчителя - 1 800 грн., пенсії дідуся і бабусі х 2, всього 4 800 / 4 = 1 200 грн. на 1 члена сім'ї.

Коштів на харчування вистачає, проте вимушені себе омежувати у вживанні м'яса і ковбас. В домогосподарстві є: 2 телевізори, холодильник, машина, велосипед.

Живемо у власному приватному будинку. Приблизно 1500 – 1600 грн. сплачую щомісячно за навчання в університеті на заочному відділенні. На відпочинок і поїздки ми нічого не витрачаємо. Значну частину продуктів харчування вирощені на присадибній ділянці.

За останні 3-5 років матеріальний стан погіршився, тому зменшились і наші витрати на харчування. Доводиться іноді брати гроші в борг у знайомих. Сума боргу (як правило, складає) близько 1000 грн., терміном на 1 тиждень. За місяць доводиться брати борг двічі, борги віддаємо вчасно, кредитів в банках не беремо.

Влітку працюю на сезонних роботах – збираю овочі та фрукти. Звичайно це триває 3 місяці, заробляю приблизно 10 000 за сезон. Більша частина доходів йде на потреби домогосподарства і менша – на мої особисті потреби. Можливостей для відкладання, збереження грошей практично немає..."

Особенности финансового поведения (состояния) домохозяйства - жизнь за счет пенсий стариков и натурального хозяйства, заемные средства берутся не в банке, а у знакомых, нет сбережений, наличие безработного в семье, сезонные заработки, структура и размеры доходов и расходов показывает очень низкое качество жизни (живут примерно на $50 на человека в месяц, высокий % расходов на питание, невозможен полноценный современный отдых, туризм или потребление культуры, тенденция к ухудшению уровня материальной обеспеченности).

Владимир КОРОБОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон