Владимир Коробов

Директор Центра исследований южно-украинского пограничья, кандидат социологических наук, доцент

Херсонщина відстає у поступі до Європи

Херсонщина відстає у поступі до Європи
Центр досліджень південноукраїнського прикордоння взяв участь у розрахунку Індексу Євроінтеграційного поступу Херсонщини.

Дослідження проводилися в рамках проекту «Сприяння країн Вишеградської четвірки в оцінці економічних реформ регіонів України в умовах інтеграції до ЄС», який виконується в форматі Асоціації регіональних аналітичних центрів України (АРАЦ) під керівництвом ЧММГО "Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень".

Херсонська область в загальному рейтингу посідає 19 місце. Індекс евроінтеграційного поступу по Херсонській області складає 0.01242. У порівнянні із сусідніми регіонами Херсонщина посідає останнє місце, а саме у порівнянні у загальному рейтингу: Миколаївщина знаходиться вище у рейтингу на 7 позицій (12 місце), Одещина – вище на 11 (8 місце), Дніпропетровщина – вище на 2 (17 місце), та Запорізька область – вище на 12 (7 місце).

Такий результат розрахунків сприймається як очікуваний і узгоджується із результатами експертного бачення і спостереження. Причини такого становища складні. Існує уявлення про штучність, економічну і історичну необґрунтованість виникнення (створення) Херсонської області.

Через це доля області складається не кращим чином. Вплив на регіональний розвиток мають дефіцит ресурсів (перш за все, фінансових, економічних), багаторічна хибна економічна політика, непрофесійний менеджмент, відстала система господарювання (хронічна незавершеність реформ), слабка регіональна еліта. Все частіше вказують на негармонійні центр-периферійні відносини, жахливу корупцію і пережитки.

Володимир КОРОБОВ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон