Громадські ради Херсона обговорили наміри закриття бібліотек

бібліотеки, скорочення, чиновники, депутати, громадськійсть
17 лютого у Херсоні в прес-клубі «Новий день» відбулась прес-конференція «Як херсонські депутати та чиновники вирішують долю культурного та громадського середовища міста – живих діючих бібліотек».

На прес-конференції були представлені позиції Громадської ради при херсонському міському голові, Громадської ради при Херсонській обласній державній адміністрації щодо якості та легітимності прийняття рішень стосовно оптимізації бібліотечної системи міста міськими депутатами та чиновниками та надані пропозиції громадськості з вирішення спірних питань.

Головними проблемами прийняття депутатами неякісних рішень, які впливають на долю тисяч виборців, на думку громадських активістів, є:

По-перше, небажання депутатів, яких обрали 2-3 сотнями голосів, питати думку своїх виборців з тих чи інших важливих питань, монолог замість діалогу . Причому, переважна більшість херсонських депутатів були обрані виборцями своїх округів у кількості, набагато меншої за 500 чоловік. В ситуації такої низької реальної, а не формальної легітимності депутати тим більше, мають досліджувати думку виборців, але ні –ініціатив немає. І в даному випадку все вирішується самими депутатами разом з чиновниками.

По-друге, Відсутність у херсонських депутатів власних проектів розвитку міста. У жодного херсонського депутата немає сторінки в Інтернеті, де би було представлене його бачення розвитку міста та надана інформація про проекти розвитку, якими він займається або лобіює. Натомість, для великої кількості депутатів, судячи по їхнім діям, головне - це приватизація комунального майна, розподіл земельних ділянок тощо. Що ми і бачимо на даному прикладі.

По-третє, відсутність у міста діючої стратегії розвитку. Немає у міста комплексної стратегії розвитку, значить немає бачення, як розвивати культуру, як сприяти розвитку самоврядування

Ці три проблеми нашого самоврядування вилилися у прийняття депутатами неякісних рішень відносно «оптимізації» бібліотечної системи без аналізу та врахування думки представників різних верств населення, що користуються послугами ЦБС м. Херсона.

Нагадаємо, ця так звана оптимізація виразилася у намірах приватизації приміщень чотирьох бібліотек з їх закриттям. Окрім того, без дотримання законодавчих процедур, депутатами та чиновниками прийнято рішення про урізання на 4 млн. грн. бюджету ЦБС м. Херсона, що вимагає скорочення понад 70 спеціалістів.

Анна Парфьонова, голова ГО «Розвиток», представила бачення того, в якому напрямку має розвиватися бібліотечна система м. Херсона. На її думку, кожна публічна бібліотека має стати осередком знань та дій щодо розвитку місцевого самоврядування, де будуть збиратися та систематизуватися інформація щодо розвитку місцевого самоврядування, а також, людини і суспільства, яка продукується громадськими організаціями та іншими суб’єктами розвитку в електронному вигляді і створення відповідних баз даних для громади міста (бази даних «Кластер суспільних знань»), проводитися муніципальні читання та дебати щодо аспектів розвитку самоврядування.

Кожна публічна бібліотека має стати офіційним місцем прийому простором прийому ідей та пропозицій читачів щодо місцевого розвитку , проведення їх систематизації та подальшого представлення депутатам та районним/ міським радам, діалоговим центром з муніципальних слухань та дебатів по місцевому бюджету та громадському бюджету міста і мікрорайонів, в якому знаходяться бібліотеки.

Представники бібліотечної системи міста також презентували свої досягнення та пропозиції щодо модернізації ЦБС Херсона, які планувалися розпочати в 2020 році та як подарунки до Дня міста.

Загалом громадські ради запропонували депутатам та чиновникам вивчити думку відвідувачів бібліотек, пропозиції громадськості та пропозиції самої ЦБС Херсона та прийняти рішення щодо модернізації бібліотечної системи з їх урахуванням. Також від чиновників затребували повернути ЦБС м. Херсона у другому півріччі 4 млн. гривень. Якщо необхідних коштів не буде - зняти 4 млн. із заробітної плати чиновників міськвиконкому, які обходяться громаді міста в суму понад 130 млн. грн. в рік.

За матеріалами Тетяни ГЕРМАН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон