Вибори -2014 в Херсоні: плюси і недоліки

У наступну неділю, 25 травня, український народ визначиться із майбутнім Президентом. А херсонці ще й оберуть очільника міста.

Із самого початку передвиборчої кампанії і експерти, і політологи, і представники електорату заговорили про можливі порушення. Та чи справдилися ці страхи на Херсонщині?

Порушень значно менше

Почнемо із президентської кампанії: «Якщо порівняти вибори 2009 року та цьогорічні, то різниця між цими дуже велика. П'ять років тому ми лише за перший тиждень кампанії зафіксували близько 100 порушень. А на цей раз за півтора місяця - менше 10, - розповів керівник Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий. - Зараз не підкуповують людей, немає серйозних порушень у передвиборчій агітації. Президентська кампанія, чи не вперше, така прозора і вільна».

Але можливі і певні провокації. За словами експерта, варто бути готовим до провокацій з боку Криму. Адже ніхто не веде статистики, скільки саме українських мешканців півострова приїдуть голосувати на Херсонщину. За різними даними, це може бути тисяча або декілька тисяч чоловік.

Дострокові президентські перегони можна сміливо назвати бюджетними. Кандидати чомусь не дуже активно рекламуються: «У херсонських газетах найактивніше агітують Тимошенко, Тігіпко та Порошенко. Але часто ці матеріали не друкують із позначкою політичної реклами. Її замінюють, наприклад, рубрикою «точка зору», - розповідає Координатор довготермінового спостереження по Херсонській області громадянської мережі «Опора» Максим Єлігулашвілі. - За кількістю білбордів у Херсоні лідирує Порошенко, потім Тігіпко та Добкін. Останній, до речі, лідер з пошкоджених бордів».

Антиреклама - у лідерах

Якщо президентську кампанію наздають однією з кращих за останні роки, то вибори мера Херсона - одними із найбрудніших: «На виборах 2010 року активно використовувався адмінресурс, знімали кандидатів та партії, квартальні та чиновники різних рівнів активно агітували за Партію регіонів. Зараз адмінресурс не використовується, - впевнений Дементій Білий. - Чотири роки тому був непрямий підкуп виборців. Зараз його немає. Але є окремі факти прямого підкупу виборців. До нас на «гарячу лінію» надійшло три таких сигнали. Ходили люди від двох кандидатів, пропонували за «правильний вибір» по 150 гривень».

Різні експерти сходяться на думці, що в Херсоні кандидати активно використовують «чорний піар» один проти одного. Цього року ми нарахували в Херсоні аж 6 видань, які цим займаються. До того ж, у них не міститься належної інформації про видавця та тираж. Найбільше від такої антиреклами потерпає Урсуленко. Також є факти пошкодження бордів різних кандидатів, та агітаційних наметів. А ось у газетах агітують лише чотири кандидати. Це Гірін, Семенчев, Урсуленко та Ярьоменко.

Гроші вирішують все

Але найбільше проблем, цього року виникає із виборчими комісіями. Кожна з них складається лише з 12 чоловік, а деякі взагалі із 9. А тут ще - Петро Симоненко заявив, що знімається з виборів. І зараз представників від КПУ їх однопартійці просто змушують писати заяви про вихід зі складу виборчих комісій. «Через це у день голосування на дільницях можуть виникнути черги. Тому закликаю бути терплячими та толерантними», - звертається до виборців Дементій Білий.

На сьогоднішній день проведення виборів залежить навіть не від ситуації у країні. А від грошей. «Станом на вечір вівторка члени комісій отримали лише заробітну платню за частину квітня. Ще досі не переказали кошти на канцелярію, обладнання виборчих кабінок, транспортні витрати. І якщо канцелярські приладдя члени комісій готові закупати самостійно, то виникає велика проблема із транспортом. А 22 травня комісії мають забирати бюлетені, - розповів Максим Єлігулашвілі. - За даними членів ОВК у казначействі гроші є, але воно їх чомусь не пропускає. Члени Цюрупинської ОВК навіть звернулись з цього приводу до СБУ».

Порушення фіксують

Для моніторингу під час виборів громадянська мережа «Опора» створила інтерактивну мапу. До неї внесли усі порушення в підготовці до голосування, які виявили по всій країні. «На сайті map.oporaua.org кожен може внести відомості про порушення. їх перевірять, і якщо вони підтвердяться, то ця інформація з'явиться на сайті, - розповів регіональний Координатор довготермінового спостереження за виборами Святослав Бабіля. - Зараз на мапу нанесли більше 300 порушень».

Залишилося кілька днів, щоб остаточно визначитись із тими, кому віддати свої голоси. Сподіваємось, що процес волевиявлення відбудеться прозоро та без провокацій.

Олена Піменова
«Вгору» №21(608) від 22.05.2014

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон