Георгий Бянов

Независимый эксперт

«Віє моцно польське серце» в Херсонському краї

«Віє моцно польське серце» в Херсонському краї
Херсонському обласному товариству «Полонія» виповнилося 20 років. З цього приводу у Дитячій музичній школі №1 відбулися урочисті заходи за участю консула Республіки Польща в Одесі Петра Зібенайхена та віце-президента спілки поляків України Олени Хоменко.

«Віє моцно польське серце» на Херсонщині. Сьогодні «Полонія» об'єднує понад півтори тисячі поляків – жителів нашого краю. З історією Херсонщини пов'язані польські фамілії Понятовських, Потоцьких, Скадовських.

Польську громаду зі святом привітав заступник директора Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики Херсонської обласної державної адміністрації Павло Гавриш, який виступив із промовою та зачитав пам'ятну адресу від Директора департаменту Ольги Савенко.

Водночас, польську громаду привітали лідери та представники болгарської, німецької, корейської, руської, грецької, єврейської громади, а також й Української миротворчої школи (УМШ). Роман Медведєв відзначив, що Польша є для України маяком, який світить нам в напрямку євроінтеграції.

Глава «Полонії» Розалія Степанівна Липинська виступила з яскравою, емоційно хвилюючою промовою стосовно перипетій історичної долі поляків у Херсонському краї та окремих аспектів сучасного життя польської громади. Пані Розалія прочитала присутнім чудовий, зворушливий вірш: «Я обрусевший поляк», про гірку долю поляка, на чужині вдалі від Батьківщини.

Увазі гостей та членів польської громади, які повністю заповнили концертну залу ДМШ №1 була представлена змістовна мультимедійна презентація історії «Полонії» на Херсонщині. За 15 хвилин у музичному супроводі Огінського перед глядачами пройшли основні віхи шляху польської громади на Херсонщині.

Згадували засновника товариства Всеволода Дзешульського, а також найбільш потужні заходи, започаткування вивчення польської мови в 16-й школі, створення меморіалу видатного польського генерала та діяча Маріуша Заруського, організацію на його честь щорічної парусної регати до Дня міста та інш., серед них також спортивні та мистецькі заходи УМШ, які проводились у 2015 році.

Організатори запропонували присутнім невеличкий екскурс в історію, оскільки на початку травня в Республіці Польща святкують День Прапору (02 травня) та День Конституції 1791 (03 травня) – другої в світі Конституції.

Фольклорний гурт «Пшиязнь» та сімейна родина Сотникових (м.Київ) виконали низку чудових творів польською та українською мовами. Серед них гімн Полонії ХІХ століття, «Вітай зорю травневу» та інш. Вихованець «Полонії» Скавронський читаючи вірша ще раз довів присутнім, що мова польська як і українська «солнечна та медова».

Георгій БЯНОВ
Координатор проектів
«Полікультурної Херсонщини» УМШ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон