Георгий Бянов

Независимый эксперт

Крим: все скінчиться там, звідки почалося

Крим: все скінчиться там, звідки почалося
На фоні доволі бравих та "оптимістичних" реляцій самопроголошеної влади, наразі в Криму відзначаються сталі тенденції щодо загострення суспільної напруги та погіршення соціально-економічної ситуації.

Останнім часом значно збільшилась кількість звернень і скарг на дії місцевих чиновників до федеральної влади.

Проте, ця влада теж не дрімає і намагається демонструвати неусипну турботу за добробут кримчан. Так, за рекомендаціями рахункової палати РФ російському Мінфіну припинені виплати компенсацій через Фонд захисту вкладників кримським вкладникам українських банків.

Рішення прийняте через різке погіршення показників федерального бюджету та низький рівень реалізації активів українських банків, що залишилися на території Криму після анексії. Обурення населення в даному контексті значно прогресує на тлі прийняття федеральною владою рішень щодо стягнення колекторами коштів з боржників українських кредитно-фінансових установ.

Суттєві обмеження для мешканців Криму відзначаються в питаннях кредитування. Через міжнародні санкції, високий рівень безробіття і нестабільність на півострові, кримчани – громадяни РФ віднесені російськими фінансово-банківськими установами до категорії найбільш ризикових позичальників, що фактично унеможливлює оформлення кредитів, навіть на території материкової Росії в найбільших банках РФ.

Триває надзвичайна ситуація через брак електроенергії. Непрозорість дій влади, недотримання графіків відключень, непропорційне обмеження енергозабезпечення промислових, соціальних об'єктів і побутових споживачів, оприлюднення фактів зловживання та нецільового використання дизель-генераторних установок, придбаних за кошти федерального бюджету, спровокували загострення чисельних конфліктних ситуацій між: мешканцями різних будинків, вулиць, мікрорайонів; громадянами і представниками енергорозподільчих компаній і підприємств ЖКГ; громадянами і органами місцевого самоврядування.

Не можна назвати і популярним примус мешканців Криму до 01.04.2016 року переоформити реєстрацію автотранспортних засобів (зміна номерів державної реєстрації, технічних паспортів і водійських посвідчень на російські). Відносно порушників даних вимог після 1 квітня планується запровадження штрафних санкцій.

Загострює ситуацію та обставина, що такі транспортні засоби не зможуть перетинати адміністративну межу з Кримом згідно чинного законодавства України. Отже мешканці АРК – українські громадяни не зможуть в'їжджати власним транспортом до материкової України.

Ізоляція посилюється. Якщо проблему не буде вирішено з 01 квітня кримські автомобілісти зможуть кататися лише по півострову і якщо повезе із роботою керченської переправи то виїжджати у Ставропольський край.

Кримчани також невдоволені значним збільшенням податкового навантаження на пересічних громадян. При цьому, фіскальні органи окупаційної влади погіршують життєвий рівень завзятих прибічників анексії Криму.

Нещодавно кримські податківці розпочали кампанію з метою виявлення порушень у процедурах відчуження і націоналізації нерухомого майна, за яке не внесені податки до місцевого бюджету згідно російського законодавства.

Одночасно розпочато активну «боротьбу» з ухиленням від оподаткування доходів громадян, отриманих у результаті здачі в оренду житла, що є чи не найголовнішим прибутком більшості кримчан Південного узбережжя Криму.

Зазначені фактори негативно позначаються на загальних тенденціях розвитку суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в анексованому Криму, зумовлюють посилення протестних настроїв серед населення і змушують пересічних мешканців переосмислювати доцільність возз'єднання з Росією.

На цьому тлі загострюються відносини місцевих еліт з призначеними федеральною владою високопосадовцями Криму. Наочним прикладом такого конфлікту є й відомі заяви О.Чалого про добровільну відставку і прийняття депутатами Законодавчих зборів Севастополя рішення про незадовільну роботу уряду міста федерального значення і вимоги до губернатора С.Меняйла відправити його у відставку в повному складі.

Крім того місцеві депутати ініціюють відставку самого губернатора із запровадженням процедури обрання нового при тому не де-небудь, а в самому «російському» місті Криму – Севастополі.

Все повертається на круги своя. Все скінчиться там, звідки почалося...

Георгій БЯНОВ
Експерт Української миротворчої школи

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон