Георгий Бянов

Независимый эксперт

Чи стане Генічеськ містом обласного значення!?

 Чи стане Генічеськ містом обласного значення!?
Генічеський район Херсонської області – це складова частина субрегіону українського Приазов'я.

Ця наближена до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, територія має потужний, недостатньо розкритий рекреаційно-курортний потенціал, унікальну етнокультурну спадщину, і як це часто буває певний комплекс складних проблем.

Нещодавно її відвідав миротворчий автобус Української Миротворчої Школи (УМШ). До його складу увійшли експерти, громадські діячі, журналісти, з Києва, Бердянська, Северодонецька, Маріуполя, Херсону.

Серед них й такі відомі у вітчизняному експертному співтоваристві конфліктологи як Ігор Семіволос, Наталля Беліцер та Сергій Данилов.

Генічеськ став кінцевою точкою на шляху миротворчого автобусу, який стартував з Маріуполю.

Сьогодні Генічеський район демонструє структуровану поліваріантну ідентичність. Населення цієї території поряд із ідентичністю національною («Я – українець»), південноукраїнською, а також містечковою («Я - генічанин») усвідомлює і власну приазовську ідентичність.

В цьому Генічеськ виявляє спорідненість з іншими прибережними населеними пунктами Донецької та Запорізької області. «Я - Приазовець» стверджує переважна частина мешканців багатьох території субрегіону.

За соціологічним дослідженням УМШ, яке презентував координатор проектів УМШ в Приазов'ї та Луганській області Ігор Семіволос, приазовську ідентичність підтримує 64% опитаних і вона займає третє, поважне місце, звісно, після домінуючої національної та південноукраїнської.

Це є доволі позитивним моментом. Так, в Маріуполі саме Приазовська ідентичність, поряд з іншими факторами, зіграла позитивну роль в стабілізації ситуації, на противагу ідеологічним спробам поширення в регіоні деструктивних антиукраїнських впливів.

Втім існують і певні відмінності. Населення Генічеського району порівняно з іншими територіями Приазов'я значно більшу увагу приділяє орієнтації на родинні зв'язки, підтримку традиційних цінностей.

Консерватизм з акцентом на стабільність є однією з візитних карток ментальності цього краю. Це допомагає регіону успішно долати чисельні конфліктні пастки. Проте конфлікти часто переходять в гостру небезпечну фазу там, де панує стагнація та відсутній розвиток, де життя уповільнює свій хід.

Про це йшла мова в міській раді Генічеську під час зустрічі представників Української миротворчої школи з мером міста Олександром Тулуповим. У цьому контексті з'ясовувались перспективні точки росту, які можуть становити інтерес для реалізації проектів УМШ, а також і напрямки, що мають зробити складне етнополітичне поле району більш комфортним.

В свою чергу, О.Тулупов розповів про плани громади щодо облаштування туристичної інфраструктури, будівництва набережної, реконструкції паркових зон міста, створення скейт-парку, відновлення 650 м пляжу, проведення орієнтованих на молодь фестивалів та навіть перспективні ідеї щодо реставрації стародавніх підземних ходів як потенційних туристичних об'єктів.

Водночас, за оцінкою міського голови, Генічеськ сьогодні стикається із чисельними проблемами, які пов'язані із налагодженням водопостачання, наступом моря на берег, необхідністю модернізації очисних споруд, створення робочих місць, відновлення виробничих можливостей, ремонтом доріг тощо.

Може й доцільно було б надати Генічеську статус міста обласного значення, вважає міський голова, це б значно поліпшило бюджетні можливості. Генічеськ чекає, чекає на підтримку. Він намагається рухатись вперед та дотримуватись рівноваги.

Георгій БЯНОВ,
експерт Української миротворчої школи

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон